17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate20 octombrie, ziua mondială a osteoporozei

20 octombrie, ziua mondială a osteoporozei

Cele mai grave și mai frecvente fracturi osoase sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

La nivel mondial, osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei, cu precădere după vârsta de 55 de ani, anume după instalarea menopauzei.

Diferiți factori contribuie la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea afecțiunii, între care un stil de viață sănătos și administrarea tratamentului pentru cei cu risc ridicat.

Estimările la nivel mondial arată că la fiecare 3 secunde are loc o fractură osteoporotică. După vârsta de 30 de ani, o femeie din 3 și un bărbat din 5 va suferi, la un moment dat, o fractură. În cazul femeilor, riscul de fractură a șoldului este mai mare decât riscul de apariție a cancerului de sân, ovarian și uterin combinate. Aproximativ 50% dintre persoanele care au suferit o fractură osteoporotică vor mai suferi încă una, iar riscul crește de fiecare dată.

În ciuda dezvoltării metodelor de diagnostic, evaluare și intervenție pentru  reducerea riscului de fracturi, prea puțini oameni primesc tratament. Se estimează că numai 10% dintre femeile în vârstă care au suferit fracturi sunt sub tratament pentru osteoporoză. De exemplu, în 2010, în Uniunea Europeană, din 21,3 milioane de persoane considerate cu risc de fracturi osteoporotice, mai mult de 12 milioane au rămas netratate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS