8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObiceiuri pentru o viață sănătoasă

Obiceiuri pentru o viață sănătoasă

Un stil de viață sănătos înseamnă un set de obiceiuri pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem în fiecare zi. Mai mult de 80% din sănatatea noastră depinde de modul în care ne alimentăm, dacă facem sau nu sport, dacă ne odihnim. Restul de 20% este transmis genetic sau are legătură cu mediul înconjurător și sistemul de sănătate al țării în care trăim.

Controlați-vă greutatea

Kilogramele în plus nu sunt un avantaj în nici o situație. Chiar și câteva kilograme în plus pot influența tensiunea arterială. Ar fi bine să scădeți greutatea cu 250-300 de grame pe săptămână, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ 2.000 de calorii pe săptămână. Puteți reduce cantitatea de grăsimi, de sucuri carbogazoase, și să faceți mai multă mișcare. Nu este bine să alternați perioade în care vă supraalimentați și perioade de cură de slăbire. Cumpătarea poate fi cuvântul de ordine.

Nu săriți peste micul dejun

Organismul are nevoie chiar de la primele ore ale zilei de „combustibil“. Iar ca acesta să nu se epuizeze prea repede, ceea ce se întâmplă când consumi zaharuri cu ardere rapidă, indicat e ca hrana de dimineaţă să fie bogată în proteine şi carbohidraţi sănătoși (se digeră încet şi, ca urmare, se asimilează lent). Acesta este motivul pentru care sunt consideraţi secretul pierderii în greutate. Îi găseşti în pâinea integrală, cerealele fără adaos de zahăr, orez brun, în fructe şi legume. Important este şi să se evite carbohidraţii nesănătoși – mai exact, făina albă, orezul alb, cerealele rafinate, produsele de patiserie şi de cofetărie.
În ceea ce priveşte proteinele, cele mai indicate sunt din ouă, lactate şi carne.

Reduceți consumul de sare

Alimentele, în general, au un conținut de sare suficient de mare sau este adăugată în momentul preparării. Nu folosește la nimic adăugarea suplimentară de sare în timpul mesei. Pacienții hipertensivi, în mod special, ar trebui să nu consume mai mult de 2,4 grame pe zi, cantitate care include sarea din alimente.

Aveți grijă de sănătatea dinților

Un zâmbet frumos nu e singurul câştig. În ultimii ani, cercetătorii au făcut câteva descoperiri interesante. De exemplu, s-ar părea că bacteriile care duc la formarea pietrei dentare pot pătrunde în circuitul sangvin, provocând afecţiuni cardiovasculare. Alţii sunt de părere că există o legătură directă între neîngrijirea danturii şi instalarea diabetului, ba chiar şi naşterile premature.

Limitați consumul de alcool

Consumul cronic de alcool, chiar și în cantități moderate, poate provoca sau agrava diverse afecțiuni hepatice, cardiace etc. În plus, aportul caloric mare adus de alcool (70-100 de calorii) favorizează obezitatea. La hipertensivi, alcoolul poate produce creșterea tensiunii arteriale. Recomandarea este de a limita consumul la maxim 30 ml pe zi.

Odihnă suficientă

Odihna ne ajută la recuperarea întregului organism. Somnul insuficient sau neodihnitor poate influența serios starea de sănătate. De asemenea, sunt utile terapiile de relaxare precum managementul stresului, gimnastica, yoga, acupunctura, terapia cognitivă.

Renunțați la fumat

Fumatul crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace sau pulmonare. Este bine să renunțați la acest obicei. La ora actuală, medicul de familie vă poate ajuta recomandându-vă tratamente de substituție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS