12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum îți poți menține creierul sănătos

Cum îți poți menține creierul sănătos

Creierul are un rol extrem de important pentru buna funcționare a organismului, fiind format din trunchi cerebral, cerebel și emisferele cerebrale. Împreună cu măduva spinării, creierul formează sistemul nervos central.
Atunci când creierul nu funcționează cum trebuie, calitatea vieții este afectată de simptome precum amețelile, durerile de cap, lipsa puterii de concentrare, somnolență, stări de confuzie, greață, pierderi de memorie.
De aceea, orice persoană care se confruntă cu astfel de manifestări trebuie să se prezinte la un control medical.
Principalul aspect de care trebuie să avem grijă atunci când vine vorba de sănătatea creierului nostru este alimentaţia. Medicul a enumerat alimentele care aduc cele mai multe beneficii acestui organ al corpului. Este vorba despre somon, avocado, ouă, nuci şi seminţe şi uleiurile de cocos şi de măsline.

Odihna este foarte importantă

Trebuie, de asemenea, să acordăm o foarte mare atenţie odihnei. Creierul are nevoie de șapte-opt ore de somn pentru a se reface complet. S-a demonstrat că dacă o persoană are un somn agitat sau incomplet în decursul unei nopţi, aceasta se poate confrunta ziua următoare cu o scădere a coeficientului de inteligenţă cu cinci-opt puncte.
Hidratarea este şi ea un element important în menţinerea sănătăţii creierului.
Sfatul general este acela de a consuma o jumătate de litru de apă pentru fiecare 15 kilograme din greutatea noastră corporală în fiecare zi. Acest lucru se traduce, având în vedere greutatea medie a unui bărbat, în consumul a trei litri de apă pe zi în cazul reprezentanţilor acestui sex.
Chiar dacă poate părea ciudat, respiraţia este foarte importantă pentru creier. Aportul de oxigen adus organismului influenţează capacitatea acestuia. Astfel, dacă înainte de o întâlnire importantă o persoană ia zece guri bune de aer, va simţi o îmbunătăţire la nivelul resurselor creierului. Totodată, este ideal ca fiecare persoană să facă mişcare în timpul unei zile, ajungând la cel puţin 10.000 de paşi.

Care sunt bolile ce pot afecta creierul

Demența este una dintre bolile cele mai întâlnite care pot afecta creierul. Persoanele care suferă de demență își pierd, încetul cu încetul, abilitățile intelectuale și cognitive. Se confruntă cu simptome precum lipsa orientării în spațiu, dificultăți de vorbire, greutate în a efectua chiar și unele lucruri simple.
Alte afecțiuni care pot afecta creierul sunt maladia Parkinson, scleroza multiplă, maladia Alzheimer, cât și accidentul vascular cerebral (AVC).
Cercetările au sugerat că mintea umană poate fi revigorată și remodelată de-a lungul anilor maturitățîi, ceea ce ii permite să se dezvolte în cea de a două parte a vieții, iar la bătrânețe să fim protejați de bolile sistemului nervos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS