11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎn clinicile de psihiatrie ajung tot mai mulți tineri

În clinicile de psihiatrie ajung tot mai mulți tineri

Oamenii depresivi își pierd brusc cheful de viață, pofta de muncă și se confruntă cu o oboseală permanentă. Medicii spun că cei mai afectați de depresie sunt pacienții care au între 45 și 54 de ani. În clinicile de psihiatrie din Oltenia ajung însă și tineri de 18 ani, dar și vârstnici de 85 de ani. Un caz de depresie trebuie tratat minimum șase-nouă luni. Este important ca oamenii să apeleze din timp la un psiholog, să facă în orice moment dificil al vieții consiliere. Psihologii semnalează că depresia poate duce la suicid, iar un procent însemnat dintre cei un million de sinucigaşi suferă de depresie. Totodată, specialiştii spun că boala se manifestă la nivelul corpului, a stării de spirit şi la nivel de gânduri şi nu reprezintă doar o tristeţe de moment prin care fiecare trecem.
Ajutorul psihologului sau psihiatrului este extrem de important. În Oltenia, nu există, însă, un Centru de Ajutor Psihologic.
Singurele centre de acest fel care există la nivel național sunt dezvoltate de asociații sau ONG-uri. În Dolj, există la nivelul Inspectoratului Școlar un Centru de Resurse Psihologice și Logopedice. Mare nevoie este și de psihoterapeuți, care să ajute acești copii. Mulți provin din familii sărace, care nu își permit să meargă la privat, să plătească ședințele.

Reduceți stresul

Există o varietate de tehnici de relaxare care te pot ajuta să faci față factorilor ce contribuie la declanșarea depresiei: meditația, respirația profundă, relaxarea progresivă, yoga. Aceste tehnici te ajută să devii conștient de tensiunea din corp și să o eliberezi cu ajutorul acestor exerciții, liniștind mintea și relaxând mușchii. Poți reduce stresul, de asemenea, printr-un somn adecvat, repaus și recreere.
Exercițiile aerobice și yoga aduc mari beneficii: reduc stresul și schimbă dispoziția în sens pozitiv. Exercițiile aerobice pot crește nivelurile substanțelor chimice în creier care sunt responsabile de menținerea bunei dispoziții, cum ar fi endorfinele, adrenalină, serotonină. Alte beneficii ale exercițiilor fizice: scăderea în greutate, creșterea tonusului muscular și îmbunătățirea imaginii de sine.
Alimentația are un rol esențial în menținerea unui psihic de fier, așa că trebuie să acorzi o importanță sporită acestui subiect. O dietă sănătoasă bazată pe cât mai multe fructe și legume te va ajuta să ții depresia în mod natural la distanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS