7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile consumului de propolis

Beneficiile consumului de propolis

Propolisul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, fiind folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Propolisul este considerat cel mai puternic medicament antiinfecțios cunoscut, fiind un aliat natural în lupta cu răceala și gripa.
Propolisul este un „cocteil“ de substanţe vindecătoare, adunat din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a sălciilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. Cum ştiu albinele să dozeze acest elixir, să-l combine şi să-i dea în final o compoziţie unitară, aşa încât diferitele tipuri de propolis culese din diverse regiuni ale lumii să aibă proprietăţi practic similare, este o enigmă.

Unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natură

Proprietățile terapeutice (antiseptice, antifungice și cicatrizante) ale propolisului sunt cunoscute încă din antichitate, astfel că papirusurile egiptene confirmă faptul că acesta era utilizat drept medicament antimicrobian, fiind folosit deseori pentru tratarea plăgilor sau vindecarea afecțiunilor digestive și respiratorii. Azi, propolisul este cunoscut și apreciat ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natură, eficiența sa fiind demonstrată în tratarea a cel puţin 200 de afecţiuni. Iată câteva dintre beneficiile utilizării propolisului.
Propolisul poate preveni și scurta în mod natural perioada de răceală, care deseori include și o supărătoare durere în gât. Acest lucru nu este deloc surprinzător dacă ținem cont de proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare ale propolisului, care luptă cu succes împotriva virusurilor și împiedică declanșarea simptomelor în organism. De asemenea, acesta este un tratament natural recomandat în cazul faringitei, laringitei și amigdalitei.

Remediu pentru rănile deschise și arsuri

Un studiu realizat de către cercetătorii germani a arătat că la pacienţii care iau 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infecţie cu virusul gripal scade cu până la 40%. De asemenea, la majoritatea pacienţilor trataţi astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, faţă de 6-7 zile.
Este excelent în tratarea rănilor deschise și arsurilor de toate tipurile, precum și în eczemele infecțioase sau alunițe și negi, aici combinându-se în proporții egale tinctura de propolis cu tinctura de tătăneasă și tinctura de rostopască. Reface țesuturile afectate de răni, tăieturi și mai ales arsuri sau degeraturi, și este deosebit de eficient în cicatrizarea cu urme foarte puțin vizibile a rănilor ca urmare a operaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS