10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente recomandate pentru sănătatea inimii

Alimente recomandate pentru sănătatea inimii

La nivel mondial, cauza numărul unu de mortalitate este reprezentată de bolile cardiovasculare. Bolile de inimă ucid mai mulți oameni decât următoarele patru cauze de mortalitate însumate, în fiecare an înregistrându-se peste 17 milioane de decese în lume. Inima noastră este motorul întregului organism și face lucruri extraordinare, deși nu cântărește mai mult de 200-300 de grame. În mod normal, inima pompează de aproape 100.000 de ori în fiecare zi, de 35 de milioane de ori pe an și de 2,5 miliarde de ori în viață. Într-o singura zi, sângele din corpul nostru călătorește 19.000 de kilometri.
Există o serie de alimente pe care dacă le consumăm ne pot menține sănătatea inimii. Mare parte din bolile de inimă pot să fie prevenite dacă adoptăm un stil de viață sănătos.

Iaurtul

Între afecţiunile care se localizează la nivelul danturii şi inimă există o legătură care trebuie luată în seamă. În general, o boală apărută la nivelul gurii poate grăbi apariţia unei afecţiuni cardiace. Iaurtul poate proteja împotriva bolilor gingivale, după cum reiese din cercetări, iar asta deoarece conţine probiotice care ajută la prevenirea apariţiei bacteriilor nesănătoase în gură.
Studiile arată, de asemenea, că probioticele (un nume fantezist pentru bacteriile sănătoase) pot îmbunătăţi digestia şi pot stimula imunitatea. Iaurtul simplu este recomandat de două ori pe zi, iar cel pe bază de fructe trebuie evitat, deoarece conţine zahăr şi are multe calorii.

Merele

Conţin pectină, o fibră solubilă care scade absorbţia colesterolului și care ajută la prevenția bolilor de inimă.

Usturoiul

Este recomandat în general pentru beneficiile pe care le aduce asupra întregului organism. Dar usturoiul face bine şi la inimă, pentru că întăreşte mecanismele anticoagulare şi scade colesterolul.

Somonul

Grăsimile sănătoase sunt recomandate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare, asta şi deoarece conţin acizi graşi Omega-3 care au rol esenţial în reducerea tensiunii arteriale. Somonul conţine cantităţi ample de acizi graşi Omega-3 şi un antioxidant, astaxantin carotenoid. De aceea, este mai bine să optaţi pentru somon, nu pentru peştii crescuţi în ferme, care nu furnizează Omega-3 şi pot include şi metale grele. Cei care nu se dau în vânt după somon pot opta pentru ton, are la fel de multe beneficii.

Spanacul

Spanacul este foarte bogat în luteină (un carotenoid) și beta caroten, în vitamine din complexul B, folat, vitamina C, vitamina K, magneziu, potasiu, calciu, fier si fibre.
Frunzele de spanac pot fi adăugate salatelor sau sandviciurilor. Mâncarea este, de asemenea, bună, dar conținutul în vitamine este semnificativ diminuat prin preparare intensă.

Broccoli

Broccoli au un conținut ridicat în beta-caroten, vitamina C (100 g asigură 150% din necesarul zilnic) și E, potasiu și folat, vitamina B5, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc și fibre. Specialiștii recomandă ca în supele instant să tăiem și câteva fire de broccoli crud, sau să îl cosumăm în salate, alături de varză de Bruxelles.

Roșii

Roșiile sunt consumate în întreaga lume și sunt printre cele mai iubite legume. În salate, mâncăruri sau pur și simplu crude, ele au devenit deja o parte integrantă a dietei zilnice. Iar studiile demonstrează faptul că ele au și adevărate roluri protectoare împotriva afecțiunilor cardiace.
Roșiile conțin, printre altele, licopen, considerat a fi unul din cei mai puternici antioxidanți naturali, precum și vitaminele C și A. Le putem adăuga felurilor noastre preferate de mâncare, le putem pune pe pizza, în paste, în senvișuri sau salate.

Dovlecei

Dovleceii sunt recoman-dați datorită conținutului în carotenoizi (beta caroten și luteina), vitamine din complexul B și vitamina C. Sunt și reduși în calorii, 1000 de grame având doar 16 calorii. Dovleacul poate fi consumat copt, acest mod de preparare păstrându-i o parte din principalele vitamine, sau poate fi combinat cu spanac, stafide ori nuci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS