10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOboseala cronică - remedii

Oboseala cronică – remedii

Mulţi oameni se plâng că sunt obosiţi, iar o parte dintre ei solicită ajutor medical în acest sens. Pentru aproximativ 2% din populaţia adultă, epuizarea devine persistentă şi afectează semnificativ existenţa.
Sindromul oboselii cronice este o afecțiune care se manifestă prin oboseală excesivă și alte simptome asociate, care nu dispar ca urmare a odihnei la pat și se pot înrăutăți după activități fizice sau efort mental. Persoanele care suferă de această afecțiune nu reușesc să mai facă față aceluiași volum de activități zilnice.
Nu există un tratament pentru acest sindrom şi nici măcar nu se cunosc în profunzime cauzele. Unele persoane dezvoltă acest sindrom după o infecție virală sau bacteriană, cum ar fi gripa, dar nu există dovezi în acest sens. Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severă, care durează de cel puțin șase luni și nu se ameliorează semnificativ la odihnă.
Ajustarea programului zilnic, îmbunătățirea ritmului de somn, exercițiile fizice ușoare, efectuate în mod regulat, pot ameliora starea pacientului. Începerea unui program gradat de exerciții, în care nivelul de dificultate crește progresiv de la ușor la din ce în ce mai greu, ar trebui să facă parte din tratament. Studiile au arătat că un program de exerciții planificat cu grijă poate ajuta pacienții să-și redobândească puterea și energia și să se simtă mai bine. Trebuie avut însă în vedere faptul că, datorită acestui sindrom, nu poate fi efectuat decât exercițiu ușor. Prea mult exercițiu sau creșterea nivelului de dificultate poate duce la agravarea simptomelor.
S-a demonstrat că un tip de consiliere numit terapie comportamentală cognitivă ajută pacienții cu sindrom de oboseală cronică să se descurce mai bine de la zi la zi. Consilierea învață pacienții să-și schimbe modul de gândire și comportamentul și să facă față cu succes fatigabilității și celorlalte simptome. Chiar dacă nu este ușor, păstrarea unei atitudini pozitive este un mare beneficiu pentru pacienții cu acest sindrom. Psihicul și organismul sunt interconectate și se influențează reciproc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS