10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim răceala și gripa

Cum prevenim răceala și gripa

Imunitatea crescută este un adevărat „scut“ care ne păzește de viruși, mai ales în sezonul rece. Cea mai eficientă în faţa infecţiilor pentru persoanele care ştiu că suferă de boli cronice rămâne vaccinarea anuală.

În fiecare an, la debutul toamnei începe campania de vaccinare în urma căreia organismul ar trebui să tolereze mai bine virusurile gripale în cazul în care se întâlneşte cu ele. Vaccinurile antigripale conţin tulpini de virusuri inactive care au circulat în anii anteriori. Dacă tulpina de virus care provoacă gripa este nouă, atunci vaccinul este ineficient, iar persoana care l-a făcut nu va fi ferită de îmbolnăvire.

Un milion de doze de vaccin antigripal, trimise în țară

Un milion de doze de vaccin antigripal vor fi utilizate în acest an pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății. În baza unui acord-cadru, Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin antigripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 de lei. Livrarea către direcțiile de sănătate publică a început de la 15 septembrie 2018.
Pe de altă parte, putem preveni răceala și gripa, având un stil de viață sănătos. Imunitatea organismului poate fi crescută printr-un aport suplimentar de vitamina C şi zinc. Avantajul vitaminei C pe care o putem găsi în fructe şi legume, dar şi în suplimentele alimentare este acela că nu este toxică şi, ingerată în orice cantitate, surplusul care nu e necesar este eliminat de organism. Renunţarea la fumat şi la consumul de alcool sunt alte metode pentru a ne creşte imunitatea. Mişcarea în aer liber, controlul greutăţii, alimentaţia sănătoasă reduc riscurile de a contracta inclusiv viruşi.

Lămâia este unul dintre cei mai buni aliați împotriva racelii și a gripei

Fie că o consumați în ceaiuri sau că o beți sub formă de limonadă, aceasta ameliorează rapid simptomele răcelii. Bogată în vitamina C, lămâia întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu boala.

Recomandările medicilor din cadrul DSP

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv a gripei, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt (DSP) recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave. „Se recomandă și evitarea zonelor aglomerate, folosirea batistei de hârtie, respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului“, spun medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS