6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeaiul de gălbenele te ajută să-ţi menţii sănătatea

Ceaiul de gălbenele te ajută să-ţi menţii sănătatea

Gălbenelele, originare din zona mediteraneană, sunt recunoscute datorită beneficiilor pentru sănătate în Europa, încă din Evul Mediu. Gălbenelele înfloresc din luna mai până în septembrie şi sunt utilizate sub diverse forme, de la ceai până la creme şi tincturi, datorită puternicelor lor acţiuni cicatrizante.
Florile de gălbenele au în compoziţia lor saponozide, mucilagii, carotenoide (aproximativ 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi şi glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (circa 0,02%), substanţe amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, săruri minerale şi substanţe proteice.
Cea mai la îndemână modalitate de a vă bucura de puterile vindecătoare ale gălbenelelor este ceaiul de gălbenele, un preparat atât de simplu, cu beneficii extraordinare pentru sănătate.
Sunt utilizate cu efect benefic în caz de: ulceraţii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, inflamaţii ale colonului, boli hepato-biliare, dismenoree, micoze, vaginite şi infecții urinare. Florile de gălbenele ajută la regenerarea ţesuturilor şi la vindecarea rănilor.

Excelent în detoxifierea ficatului

Ceaiul de gălbenele este ideal pentru detoxifierea organismului, principalul său rol fiind acela de a curăţa vezica biliară şi ficatul. Pentru a folosi ceaiul de gălbenele în scopuri de detoxifiere, se recomandă consumul a trei căni pe zi, în mod regulat. De asemenea, ceaiul de gălbenele previne constipația. Are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizând secreţia de bilă.

Tratează ulcerul gastric şi gastrita hiperacidă

Consumat regulat, ceaiul de gălbenele are rol în prevenirea îmbolnăvirii mai multor organe şi în tratarea unor boli ca ulcerul gastric şi duodenal, gastrita hiperacidă, ictere, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului sau boli de ficat. Este astringent şi antiinflamator, de aceea este indicat şi în cazul arsurilor de stomac sau a refluxului gastroesofagian. Gălbenelele sunt foarte bune şi pentru efectul lor sedativ, antiinflamator gastro-intestinal şi cicatrizant. Pentru tratarea bolilor menţionate mai sus, beţi două-trei căni de ceai de gălbenele pe zi, între mese. Ceaiul din flori de gălbenele combinate cu muşetel, sunătoare, mentă sau patlagină face minuni în tratarea ulcerului gastric şi duodenal.

Calmează durerile menstruale şi de gât

Flavonoizii din florile de gălbenele au un efect antiinflamator, astfel că obişnuitele crampe abdominale lunare vor fi mult mai uşor de suportat. De asemenea, ceaiul de gălbenele poate regla ciclul menstrual prin faptul că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Datorită uleiurilor volatile pe care le conţin florile de gălbenele, ceaiul ajută la calmarea afecţiunilor respiratorii şi a durerilor în gât. Ameliorează infecţiile cavităţii bucale şi ale gâtului. Aşadar, faceţi o gargară cu ceai de gălbenele dacă aveţi gâtul inflamat sau aveţi inflamaţii la nivelul cavităţii bucale.

Ajută la cicatrizarea rănilor

Principiile active din plantele de gălbenele au capacitatea de a stimula circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, grăbind astfel cicatrizarea şi vindecarea rănilor. Aplicat sub formă de băi sau comprese locale, ceaiul de gălbenele ajută la cicatrizarea rănilor în cazul ulceraţiilor, a arsurilor, a degerăturilor sau a eczemelor. Contribuie ca tratament complementar în cazul arsurilor. Are proprietăţi antiinflamatorii, tratând ciuperca unghiei.
Ajută la stimularea sistemului imunitar deoarece gălbenelele sunt bogate în vitamina A şi uleiuri esenţiale. Menţine silueta fermă, dar poate contribui şi la arderea grăsimilor, de aceea este des folosit de către femei în curele de slăbire.

Beneficiile ceaiului folosit pentru uz extern

Ceaiul de gălbenele este utilizat şi în uz extern, iar efectele sale sunt miraculoase. Astfel, acesta este întrebuinţat pentru tratarea sau ameliorarea arsurilor, a acneei, a bolilor de piele, micozelor sau chiar în caz de degerături. Consumul de ceai de gălbenele vă ajută să vă menţineţi tenul curat. De asemenea, aplicat local, ceaiul ajută la reducerea inflamaţiei şi a roşeţei asociată cu acneea, calmează iritaţiile şi ajută la vindecarea rănilor. Acest ceai este un adevărat leac deoarece le estompează.
În plus, menţine tenul frumos şi sănătos, deoarece gălbenelele cresc producţia de colagen în organism. Mai mult, uleiul de gălbenele contribuie la estomparea pungilor de sub ochi. Pentru a beneficia de proprietăţile lui antiseptice, după demachiere, clătiţi-vă tenul cu ceai de gălbenele timp de câteva săptămâni. Ceaiul de gălbenele poate fi folosit şi ca nuanţator, părul clătit cu acest ceai căpătând nuanţe naturale aurii.
Este şi un bun remediu natural pentru tratarea iritaţiilor oculare cauzate de alergii, apa de piscină, uscăciune, praf, vânt, oboseală sau conjunctivită virală.

Cum prepari ceaiul de gălbenele

Adăugaţi 2 linguriţe cu vârf de floare uscată de gălbenele în 350 ml apă clocotită. Beţi ceaiul de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Dacă vreţi să preparaţi o infuzie mai puternic concentrată, adăugaţi 4 linguri de flori de gălbenele la 250 ml apă. Beţi câte 3 linguriţe de preparat pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS