21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile busuiocului asupra organismului

Beneficiile busuiocului asupra organismului

Busuiocul este o plantă de mici dimensiuni, a cărei denumire în limba latină este Ocimum basilicum. Renumit pentru aroma sa proaspătă şi naturală, busuiocul este agreat de gurmanzi şi nu este doar un condiment, ci și un veritabil leac pentru o gamă largă de afecțiuni. Poate nu întâmplător este supranumit „Regele condimentelor“. Busuiocul conține vitamine și minerale de care organismul uman are mare nevoie. Planta are multe proprietăţi medicinale: frunzele au rol tonic și revigorant pentru memorie. Acestea ajută la eliminarea materiei catarale şi a flegmei din tuburile bronşice. Frunzele îmbunătăţesc funcţia digestivă şi induc transpiraţia abundentă, potrivit www.sfatulmedicului.ro.
Frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei şi a răcelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subţia cu puţină apă şi se va bea la fiecare două – trei ore.
Busuiocul este o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajută la eliminarea mucusului în caz de bronşită şi astm.
Când apar dureri de gât se va bea apa fiartă în care s-a adăugat puţin busuioc. La fel de utilă în acest sens este şi gargara.
Planta are efecte benefice în tratarea tulburărilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere şi ghimbir, este un remediu eficient pentru bronşită, astm, gripă, tuse şi răceală. Un decoct din frunze de cuişoare şi sare poate fi un ajutor imediat în caz de gripă. Acesta ar trebui să fie fiert într-o jumătate de litru de apă până când aceasta scade.
Busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Dacă este prezentă o piatră la rinichi, se recomandă să se bea un amestec din sucul obţinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de șase luni. După această perioadă, piatra (dacă este de mici dimensiuni) ar trebui să fie eliminată prin intermediul tractului urinar. Busuiocul are efect benefic în cazul bolilor cardiace şi a slăbiciunii declanşate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sânge.

Alte probleme rezolvate de busuioc

Problemele comune întâlnite în rândul copiilor: tuse, febră, răceală, diaree şi vărsături răspund favorabil la consumul de suc de busuioc. Dacă pustulele specifice varicelei întârzie să dispară, frunzele de busuioc vor grăbi vindecarea acestora.
Frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent antistres. Studii recente arată că acestea pot oferi o protecţie semnificativă împotriva stresului. Chiar şi persoanele sănătoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sângele şi ajută la prevenirea mai multor manifestări specifice stresului.
Frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficienţa lor în tratarea ulcerațiilor şi infecţiilor gurii. În acest scop, este indicat să se mestece câteva frunze de busuioc.
Planta are efect preventiv şi curativ în cazul muşcăturilor sau înţepăturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o linguriţă de suc din frunze de busuioc, o dată la câteva ore. De asemenea, sucul proaspăt se va aplica şi pe părţile afectate. Pasta din rădăcini proaspete este la fel de utilă în cazul muşcăturilor de insecte şi al lipitorilor.
Aplicat local, sucul de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele, herpesului şi al leucodermei.
Frunzele de busuioc uscate la soare pot fi pisate şi folosite pentru spălarea dinţilor. Pentru menţinerea sănătăţii dentare, înlăturarea respiraţiei urât mirositoare şi pentru masajul dinţilor acestea pot fi amestecate inclusiv cu ulei pentru a se forma o pastă cu care se vor curăţa dinţii.
Busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pastă de santal şi aplicat pe frunte. Compoziţia este revigorantă şi ameliorează durerile de cap.
Busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamaţi şi pentru vederea diminuată pe timp de noapte, generate în mod special de deficienţa de vitamina A. Două picături de busuioc negru se recomandă să se pună în ochi, în fiecare zi, înainte de culcare.

Mod de preparare

Se vor spăla frunzele proaspete de busuioc în apă rece şi se vor clăti timp de câteva minute pentru a se elimina orice urmă de praf sau pesticide. În scopul de a se păstra intacte gustul şi aroma, busuiocul va fi ultimul ingredient care se va adăuga în reţetă deoarece dacă acesta va fi tratat timp îndelungat la temperaturi înalte, uleiurile sale se vor evapora.
Frunzele de busuioc mărunţite, proaspete sau uscate sunt folosite pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe. Busuiocul este unul dintre ingredientele principale din salata pesto, un sos verde care se poate adăuga la supe, legume, peşte şi diverse tipuri de paste.

Beneficiile masajului cu ulei de busuioc

În cazul sistemului nervos, busuiocul este util pentru tratarea depresiei, stresului, oboselii, stărilor de anxietate, durerilor de cap, nevralgiilor şi migrenelor. De asemenea, busuiocul este utilizat pentru tratarea ameţelilor (inhalaţii, masaj local etc.). Busuiocul ajută la stimularea circulaţiei sângelui şi are rol tonic, tratează indigestia, greaţa şi spasmele gastrice, tratează astmul, fluidizează secreţiile pulmonare, ameliorează congestia sinusurilor şi pierderea mirosului dacă este utilizat sub formă de inhalaţii şi masaj. Busuiocul îmbunătăţeşte aspectul pielii şi îndepărtează insectele, are rol emenagog (stimulează sau reglează menstruaţia) şi scade intensitatea crampelor menstruale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS