22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum pregătești copilul pentru ecografie

Cum pregătești copilul pentru ecografie

Ecografia este o investigație recomandată pentru depistarea unor posibile afecțiuni grave și în cazul copiilor

Investigațiile de rutină pot preveni apariția unor afecțiuni grave. Medicii recomandă analize și investigații de prevenție și pentru copii. În țările occidentale, ecografia abdominală la sugar este obligatorie. Copilul trebuie să fie însă pregătit înainte de o astfel de ecografie.

Copilul trebuie dus cel puțin o dată la pediatru, pentru o ecografie. În acest fel se pot depista tumori care de multe ori dau simptome prea târziu. Ecografia abdominală este solicitată frecvent în cazul copiilor, mai ales când ei se plâng de dureri abdominale repetate, difuze sau localizate, fără alte simptome asociate. Prima vizită trebuie făcută la medicul de familie. Acesta este cel care face mai departe recomandarea către alte investigații sau analize medicale amănunțite.

Investigația poate diagnostica sau exclude afecțiuni importante ale organelor abdominale

Ecografia abdominală generală este utilă pentru a evidenția organele abdomino-pelvine principale (ficat, colecist, pancreas, splină, rinichi, vezică urinară, uter și ovare la fetițe), dar nu poate furniza informații despre tubul digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros), cu mici excepții, și anume: prezența unui reflux gastro-esofagian la sugari, fără însă a putea stabili gravitatea acestuia, stenoza hipertrofică de pilor, invaginația intestinală, apendicele inflamat cu debut de minimum 24 de ore.
Prin urmare, în cazul durerilor abdominale recurente, ecografia abdominală nu pune întotdeauna în evidență cauza acestora – pot fi greșeli alimentare cu sau fără tulburări de tranzit, paraziți intestinali evidenţiaţi sau nu de examenul coproparazitologic, intoleranţe alimentare, alte cauze.
Pe de altă parte, investigația poate diagnostica sau exclude afecțiuni importante ale organelor abdominale, cum ar fi: hepatomegalie, plenomegalie cu sau fără modificări de structură, dilatații de căi biliare intrahepatice, calculi veziculari, prezența de chisturi hepatice, splenice, renale, pancreatice, formațiuni tumorale, malformații renale.

Cum pregătim copilul înainte de ecografie?

Copilul trebuie să fie pregătit înainte de efectuarea ecografiei. Cu o zi înaintea examinării este bine ca micuțul să fie hrănit cu alimente ușoare, nu cu alimente care produc balonarea (fasole, mazăre, băuturi carbogazoase).
Uneori, medicul recomandă sau prescrie medicamente care diminuează meteorismul abdominal. Sugarii și copiii cu vârsta sub doi ani este bine să nu mănânce timp de trei-patru ore înainte de efectuarea ecografiei abdominale. Cei cu vârsta între trei și opt ani este indicat să nu mănânce timp de șase ore înainte de examinarea eco, iar în cazul celor cu vârsta peste opt ani se recomandă să nu mănânce timp de opt ore înainte de examinarea ecografică.

Investigații importante încă din timpul sarcinii

Examinarea ecografică la copil poate fi îngreunată de lipsa de cooperare a acestuia. La sugarii foarte agitați se poate administra lapte sau ceai în timpul examinării. Dacă investigația nu are caracter de urgență, ea poate fi amânată pentru a fi efectuată într-un alt moment, în afara agitației.
Încă de când se află în pântecul mamei, în cazul bebelușului pot fi observate organele, medicii putând identifica din timp prezența unor malformații congenitale grave. De aceea, este absolut necesar ca în timpul sarcinii gravida să ajungă la medic și să realizeze ecografiile de morfologie fetală. După naștere, bebelușul poate fi investigat amănunțit. Cele mai comune malformații apar de obicei la nivelul rinichilor bebelușului. De aceea, în cazul în care medicii sau părinții suspectează o astfel de afecțiune, este bine să realizeze ecografia abdominală la scurt timp după naștere, ba chiar din prima săptămână. În prima săptămână de sarcină, medicii ar putea identifica prezența unor hidronefroze, mai exact acele acumulări de urină chiar în interiorul rinichilor. În plus, dacă în ultimul trimestru de sarcină medicii consideră că rinichii bebelușului ar putea prezenta anumite chisturi, imediat după naștere, prin ecografia abdominală, medicii ar putea observa dacă într-adevăr bebelușul suferă sau nu de o astfel de problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS