8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtenţie la alimentele pe care le cumpăraţi pe caniculă!

Atenţie la alimentele pe care le cumpăraţi pe caniculă!

Odată cu creşterea temperaturilor, cresc şi riscurile alimentare la care se supun consumatorii. Carnea, ouăle și produsele lactate pot fi cei mai mari inamici ai sănătății în perioada estivală, dacă le consumăm alterate. Reprezentanții DSVSA Dolj fac zilnic controale în locurile în care se pun în vânzare alimente și spun că neregulile nu sunt deloc puține. Aflați din articol la ce trebuie să fiți atenți atunci când mergeți la cumpărături și care sunt cele mai frecvente pericole la care vă expuneţi.

Alimente depozitate în condiţii necorespunzătoare, produse fără etichete, marfă lăsată în spaţii neigienizate. Sunt printre cele mai frecvente nereguli pe care le descoperă inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare (DSVSA) Dolj atunci când merg în controale în locurile în care se pun în vânzare alimente. De la piețe şi supermarketuri, până la pensiuni turistice și ştranduri unde se comercializează alimente, toate sunt verificate de reprezentanții DSVSA Dolj, care spun că găsesc zilnic nereguli. „Chiar săptămâna trecută am avut o reclamație vizavi de niște cornulețe râncede. Într-adevăr, s-a confirmat că era o problemă cu ingredientele folosite, am mers acolo, am recoltat probe, iar unitatea a fost închisă și i s-a dat interdicție temporară de a desfăşura activitate până la remedierea tuturor problemelor. Asemenea lucruri găsim aproape zilnic pentru că, din păcate, sunt oameni care dau la o parte siguranța alimentelor şi vor să facă bani din orice. Numărul amenzilor se înmulţeşte în perioada de vară pentru că agenții economici sunt tentați să pună în consum cantități mari, dar nimeni nu poate să estimeze cât se vinde. Un agregat frigorific supraaglomerat poate să cedeze și este de ajuns că acesta să nu funcționeze în parametri o oră şi automat şi alimentele suferă o degradare, care poate să ducă de multe ori la confiscări de zeci de kilograme“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

Păstrați bonul de casă!

Cea mai importantă regulă, atunci când mergem la cumpărături, este să intrăm în magazine autorizate, iar după ce achiziționăm produsele, să păstrăm bonul de casă. Acesta poate fi un instrument util atunci când trebuie să demonstrăm că am cumpărat alimente alterate. „Fiecare cetățean trebuie să știe pe ce dă banii și, dacă vrea o carne refrigerată, aceasta trebuie să fie o carne rece, care are cel mult patru grade. Cărnurile refrigerate trebuie să aibă o culoare rozalie, plăcută ochiului, nu alte culori care sunt nespecifice. În ceea ce privește carnea congelată, oamenii trebuie obligatoriu să se uite la termenul de valabilitate. Îi sfătuiesc pe toți să ceară bonul de casă pentru că s-a întâmplat de foarte multe ori ca oamenii să vină la noi cu o probă care într-adevăr nu corespundea, dar nu aveau bonul, iar agentul economic poate să nu mai recunoască faptul că l-a vândut la o anumită oră şi să spună că produsul s-a stricat la consumator. Dacă avem bonul, acolo este trecută ora la care s-a vândut produsul şi putem merge peste agentul economic și să îi demonstrăm că produsul nu se prezintă bine din punct de vedere organoleptic. În aceste condiţii, agentul economic trebuie să returneze banii cumpărătorului, iar noi confiscăm marfa respectivă și aplicăm amenzi“, a mai spus directorul DSVSA Dolj.

„Gradul de cultură al celui care cumpără dă nota pieței“

O atenție deosebită trebuie să acordați ouălor și produselor lactate pe care le achiziţionaţi de la micii producători, care fac comerţ pe trotuar. Reprezentanţii DSVSA Dolj spun că riscurile la care vă expuneţi sunt foarte mari atunci când afară este cald. „Dacă oamenii ar avea pretenții de la ei, nu s-ar duce să cumpere ouă şi brânză de pe trotuar, mai ales la temperaturile care sunt acum! O cloșcă cloceşte la 42 de grade Celsius. La soare, temperaturile ajung acum la 40 de grade, deci la temperatura la care sunt la cloșcă. Trebuie să avem în primul rând noi grijă de noi. Atâta timp cât cetățeanul nu cumpără din găleata de pe trotuar, ei (vânzătorii – n.r.) nu vor mai avea cui să se adreseze. Noi nu îi lăsăm, dar nici nu avem câte un medic veterinar pentru fiecare trotuar din Craiova. Și pentru laptele care este adus de la țărani există o derogare pentru a se vinde, dar până la o anumită oră. În perioada în care temperaturile sunt foarte mari, nu mai poți sta cu el după ora 10.00. Laptele este cel mai bun mediu de dezvoltare a culturilor microbiene, deci nu putem să permitem asemenea comerţ“, a adăugat Andrei Butaru.
Controale în piețe fac și reprezentanții Compartimentului Inspecţii din cadrul Direcției Agricole. Neetichetarea mărfii, lipsa documentelor de proveniență a acesteia, calitatea îndoielnică a produselor sunt doar câteva dintre neregulile pe care le găsesc. „Descoperim foarte multe nereguli, în primul rând etichetarea mărfii. Când te duci să cumperi ceva, trebuie să ştii ce mănânci şi de unde mănânci. Documentele mărfii, calitatea ei, sunt alte aspecte pe care le controlăm. Am găsit lămâi sfoiegite, marfă degradată. Noi suntem zilnic în verificări, dar consumatorul trebuie să fie atent de unde cumpără și ce cumpără. El ar trebui să dea nota în tot ce înseamnă paleta aceasta de vânzare a alimentelor. Dacă am fi cât de cât pretenţioşi, lucrurile s-ar schimba. Gradul de cultură al celui care consumă dă nota pieței“, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj.
Produsele scoase la vânzare trebuie să aibă etichetă, cu informaţii referitoare la numele producătorului, localitatea de producţie, denumirea şi data obţinerii, pentru a se cunoaşte trasabilitatea produsului. În ceea ce priveşte spaţiile de vânzare, acestea trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar, să asigure condiţiile minime de igienă, în funcţie de sortimentul expus spre vânzare, iar cei care vând trebuie să respecte regulile generale de igienă personală.
Amenzile aplicate de DSVSA pentru cei care se abat de la aceste reglementări legislative pornesc de la 600 de lei, în cazul micilor producători, şi ajung la 45.000 de lei, în cazul agenților economici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS