9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCele mai eficiente laxative naturale

Cele mai eficiente laxative naturale

Dacă te confrunți cu constipația sau vrei să pierzi în greutate, include în dietă alimente cu efect laxativ, scrie doctorulzilei.ro. Ai grijă, însă, să nu exagerezi cu cantitatea consumată.

Alimente cu efect laxativ

Putem preveni sau remedia constipația reducând pe cât posibil cantitatea de alimente sărace în fibre și introducând în alimentație câteva fructe și legume care acționează ca laxative naturale.

Bananele

Sunt foarte bogate în fibre, conțin mult potasiu, precum și un compus natural care ajută la refacerea florei de bacterii „bune“ din intestin.

Merele

Conțin pectină, care stimulează mișcarea intestinelor, fiind foarte bogate în fibre. Unul dintre cele mai eficiente laxative naturale este oțetul de mere. Turnați o linguriță de oțet de mere într-un pahar de apă și beți-l dimineața. O să observați repede efectul.

Prunele uscate

Sunt poate cele mai cunoscute laxative naturale. Ele conțin antioxidanți, vitamina A, potasiu, fier și fibre. De asemenea, prunele uscate contribuie și cu bacterii „bune“, ceea ce le recomandă pentru o dietă de detoxifiere a colonului.

Aloe Vera

Este cel mai vechi și popular remediu natural cunoscut de om și folosit pentru o multitudine de probleme. Conține 99% apă, dar restul de 1% oferă un pachet de 75 de nutrienți, inclusiv 20 de minerale, 12 vitamine, 18 aminoacizi și alți compuși cu proprietăți miraculoase. Sucul de aloe vera este un remediu imediat pentru constipație.

Condimentele

Piperul cayenne, ghimbirul sau turmericul acționează ca laxative naturale și ajută digestia. Piperul Cayenne, o formă mai picantă de piper de culoare portocalie, stimulează producția de enzime și suc gastric. Ghimbirul sau ceaiul de ghimbir este considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru o digestie sănătoasă, iar turmericul susține ficatul în procesul de detoxifiere.

Citricele

Lămâile, portocalele și grepfrutul ajută la eliminarea toxinelor, iar vitamina C în doze de câteva grame are efect laxativ.

Morcovii

La fel ca merele, morcovii conțin pectină, care stimulează mișcarea intestinelor.

Ceapa

Conține quercitină, care elimină rezidurile din organism. Conține, de asemenea, acid folic, vitamina E și C, potasiu și fibre.

Usturoiul

Chiar și o porție mică de usturoi conține suficient seleniu și alicină, elemente care elimină toxinele din ficat.

Broccoli și varza

Broccoli, conopida, varza și în general verdețurile ajută la eliminarea toxinelor și acționează ca laxative naturale datorită conținutului ridicat de fibre. Conopida și broccoli ajută ficatul să producă mai multe enzime, iar varza ameliorează tranzitul și stimulează mișcarile intestinale.

Roșiile

Sunt alt aliment cu proprietăți laxative. O porție de roșii asigură circa 10% din doza zilnică recomandată de fibre, dar dacă le consumați veți câștiga și vitaminele C, A și K, precum și antioxidantul licopen, care oferă protecție împotriva cancerului de prostată și colon.

Avocado

Este bogat în folați, minerale, vitamine și 30% din necesarul zilnic de fibre, precum și în luteină, vitamina E, magneziu și grăsimi mononesaturate, care sporesc absorbția altor substanțe nutritive din alimentație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS