8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateImportanța calciului pentru organism

Importanța calciului pentru organism

Calciul este un mineral esențial pentru organism

Calciul este mineralul care ajută la menținerea greutății și îmbunătățește starea de sănătate. Rolul calciului în organism este foarte important.

Calciul în cantitate suficientă menține sănătatea dinților și a oaselor. Alături de magneziu, calciul asigură funcționarea optimă a sistemului cardiovascular, în special bătăile regulate ale inimii. Totodată, acesta contribuie la transmiterea impulsului nervos și la metabolizarea fierului. Studiile au arătat că mărirea dozei zilnice de calciu atenuează durerile menstruale și că ajută la prevenirea reacțiilor alergice.

Calciul este un element-cheie în curele de slăbire

Persoanelor care suferă de hipoglicemii frecvente sau insomnii li se recomandă creșterea dozei de calciu la 1.000-1.500 mg. Mai mult, calciul este un element-cheie în cura de slăbit, pentru că acesta inhibă o anumită substanță ce face parte din grupul vitaminei D, care provoacă depunerea grăsimilor și încetinește metabolizarea lipidelor. Aportul crescut de calciu ajută, așadar, la blocarea efectelor acestei substanțe și în plus crește metabolismul.

Efectele deficitului de calciu

Deficitul de calciu se manifestă prin următoarele simptome: stare de insomnie, irascibilitate, palpitații, colici abdominale (uneori violente), balonări nejustificate, dificultăți la înghițirea alimentelor, senzații de amorțeli ale mâinilor, crize de transpirație inexplicabile, stări depresive, dureri de cap intense, contracții musculare spontane la diverse grupe musculare (mâini, picioare, trunchi, față), furnicături în membre, senzație de lipsă de aer nemotivată, stări melancolice, dereglări ale ciclului menstrual, tulburări de dinamică sexuală, tulburări de concentrare. În formele severe apare tetania (contracturi care cuprind cea mai mare parte a musculaturii corpului, inclusiv cea respiratorie, ce pun viața persoanei respective în pericol).
Carența de calciu poate provoca rahitismul la copii sau osteoporoză (boala oaselor fragile) la adulți.

Calciul poate fi luat din alimentația zilnică

Laptele și brânzeturile degresate, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peștele de apă sărată sau somonul, nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui, fasolea uscată, broccoli și țelina sunt bogate în calciu. Totuși, calciul nu se va asimila în mod optim dacă sunt consumate în exces grăsimi, ciocolată, cafea, spanac, pătrunjel, sfeclă (aceste alimente au mult acid oxalic), dacă în alimentație predomină cerealele (bogate în acid fitic ce „leagă“ calciul și apoi se elimină împreună) sau dacă sunt consumate prea multe băuturi alcoolice sau carbogazoase (care au un conținut ridicat în fosfor, ce împiedică absorbția calciului și determina consumarea rezervei existente).
Suplimentele de calciu sunt asimilate dacă se asigură și un aport suficient de vitamina D. De altfel, eficacitatea acțiunii calciului este mărită de prezența vitaminelor A, C, D, a fierului, a magneziului și a fosforului.

Doza zilnică recomandată

Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 mg (bărbați), până la 1.200 mg (la femei aflate în perioada de menopauza, gravide). În mod normal, pentru calciul ce se acumulează în oase se produce un bilanț pozitiv până la vârsta de 55 de ani la bărbați și 45 de ani la femei, după care bilanțul devine negativ, ajungând ca după 65 de ani să scadă vertiginos, ceea ce duce la instalarea osteoporozei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS