11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStresul, cauză importantă a infertilității

Stresul, cauză importantă a infertilității

În România, 16,8% din populația fertilă s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate, arată primul studiu de analiză privind problemele de infertilitate din România. Asta înseamnă că unu din patru cupluri care își doresc cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, cu toate că încearcă de cel puțin un an. Cercetarea arată că 11% din cupluri au perserverat mai bine de cinci ani în încercarea lor de a avea copii.
Cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%). Studiul mai arată că 45% dintre cei care nu pot să obțină o sarcină consideră stresul responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „Nu vrea Dumnezeu“.
Pe de altă parte, medicii arată că principalele cauze pentru infertilitatea feminină sunt problemele de la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%), rezerva ovariană redusă (15%). De asemenea, medicii spun că 72% dintre bărbați au probleme la nivelul spermogramei.
„Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are deja un an de contact neprotejat și nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu siguranță, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecțiune, care trebuie să fie tratată și înlăturată pentru a putea obține sarcina“, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică-ginecologie, unul dintre coordonatorii studiului.
Cercetarea a fost realizată de Asociația pentru Reproducerea Umană din România în perioada aprilie-mai 2018, pe un eșantion de 4.680 de repondenți, atât femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, cât și bărbați cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Medicii spun că vârsta mamelor la nașterea primului copil este într-o creștere accelerată, ceea ce are drept consecință escaladarea problemelor de fertilitate. Dacă în 1997 vârsta medie la care femeile aveau primul copil era 23,1 ani, în 2017 vârsta medie pentru primul copil a fost de 27,1 ani. În mediul urban, vârsta medie la care femeile au primul copil este 28,7 ani, iar în București această vârstă ajunge la 30,3 ani.

După șase luni de încercări fără succes trebuie să mergeți la medic pentru investigații amănunțite

Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Conform acestei definiții, 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprimă șansa de a obține o sarcină care să se finalizeze cu un copil într-un ciclu menstrual dat.
Definiția infertilității este rigidă deoarece se raportează la o perioada fixă, 12 luni, însă aproximativ 90% din cupluri concep după primul an de coabitare, dar există posibilitatea concepției spontane și în următorii ani, deși rata fecundabilităţii scade cu fiecare an.
Apariția vieții rămâne un miracol, în timp ce neapariția unui urmaș pentru un cuplu constituie o problemă. După șase luni de încercări fără succes, este timpul, în cele mai multe cazuri, să vă prezentați la un medic pentru o investigație amănunțită.

Când trebuie să apelați la specialist?

Un medic obstetrico-ginecolog poate trata infertilitatea până la un punct, după care va trebui să apelați la un specialist în infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri și faptul că veți fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie să uitați însă faptul că nu doar tratamentul în sine și administrarea unor pastile vă duce la fertilitate.
Un control amănunțit al ambilor parteneri înainte de a se începe un tratament împotriva infertilității este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonală, ritmul menstrual și anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor îndepărta riscul avortului și eventuale probleme genetice.
Femeile tinere (sau bărbații) au mai multe șanse ca rezultatul să fie pozitiv într-o perioadă mai scurtă de timp decât cele mai în vârstă. Între patru și șase luni de insucces în fertilizare poate fi o problemă la cuplurile între 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani va trebui să mai aștepte câteva luni înainte de a suspecta o problemă de fertilizare.

Jumătate din cazurile de infertilitate sunt din cauza bărbatului

Aproape jumătate din cazurile de infertilitate se datorează bărbatului. Scăderi ale numărului și calității spermatozoizilor provocate de o intervenție chirurgicală sau de infecții tratabile pot fi cauza infertilității la bărbați. Există totuși și un număr de cazuri în care cauzele infertilității rămân necunoscute.
În cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infecții mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul într-o mare încurcătură. E posibil ca femeia să aibă un ciclu regulat și hormonii necesari, dar dacă există un blocaj mecanic în organism, sperma nu va putea niciodată întâlni ovulul. Iar dacă există un blocaj parțial, poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate rămâne agățat de uter, creând astfel o sarcină ectopică.
Va fi nevoie să se îndepărteze acest blocaj, pe cale chirurgicală sau laparoscopică (cu sau fără laser), deși, în țările dezvoltate, aceste tehnici sunt din ce în ce mai puțin folosite datorită succesului obținut în urma fertilizării în vitro.
Rareori, infertilitatea se datorează anticorpilor din spermă sau se manifestă prin avorturi curente din motive imunologice. După specialiști, anticorpii pot fi cauza infertilității și a avortului spontan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS