12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVești bune pentru bolnavii de hepatită

Vești bune pentru bolnavii de hepatită

Vești bune pentru bolnavii de hepatită. Procesul de negociere pentru încheierea contractelor noi cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatită cronică virală C, pentru 13.000 de pacienţi, a început, după cum au anunțat reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară, în jur de 4 – 5%. Pentru că nu descoperă boala la timp, mulți pacienți cu hepatită ajung la medic abia în ultimul stadiu. Singura lor șansă este terapia fără interferon decontată de CNAS. În ultimii trei ani, în România a fost adusă cea mai nouă terapie în domeniu – tratamentul fără interferon. De aceasta pot beneficia gratuit doar pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F3 și F4, deci cazurile cele mai grave. Până în luna mai, Ministerul Sănătății a derulat două programe de tratament, unul prin care se tratează pacienţii cu F3 și F4 și altul pentru cei cu ciroză decompensată. Aproximativ 12.000 de pacienți au putut să beneficieze de această terapie. Numai că la sfârșitul lunii mai cele două programe s-au încheiat, iar bolnavii au tras nenumărate semnale de alarmă pentru autorități să reînceapă negocierile pentru noile contracte, altfel riscă să îşi întrerupă tratamentul.
Vineri, autoritățile au anunțat începerea noului proces de negociere. „CNAS anunţă începerea procesului de negociere pentru încheierea de noi contracte cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatită cronică virală C, pentru un număr total de 13.000 pacienţi eligibili. Noua etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C vizează: 12.100 de pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă; 50 de pacienţi cu transplant hepatic şi de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză“, spun reprezentanții CNAS.
Reprezentanții CNAS au mai spus că, dacă în etapa actuală de tratament fără interferon a hepatitei cronice virale C, care se încheie la 30 iunie, este disponibil un singur medicament (DCI) pentru fiecare grup de pacienţi, în etapa viitoare de tratament se urmăreşte să fie disponibile două sau trei DCI substituibile pentru fiecare grup de pacienţi, cu excepţia grupului pacienţilor cu fibroză F4 şi ciroză decompensată.

Se urmărește reducerea incidenţei hepatitei C în Romania

Durata tratamentului va fi diferenţiată în funcţie de categoria de pacient şi starea clinică prezentă a acestuia, de la 8 până la 24 de săptămâni, urmând să fie stabilită de medicul curant. Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor respective au la dispoziţie cinci zile lucrătoare să îşi exprime disponibilitatea pentru negocierea noilor contracte cost-volum-rezultat, informează sursa citată.
„Pentru viitoarea etapă contractuală avem din nou o majorare a numărului de pacienţi ce vor putea fi incluşi în tratament şi deja se observă că ne apropiem de momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului. În condiţiile în care recent am revizuit mecanismele specifice contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, acestea devin un excelent instrument de eficientizare a resurselor bugetare limitate în beneficiul pacienţilor, urmărindu-se astfel reducerea incidenţei hepatitei C în România, în concordanţă cu obiectivele prevăzute în programul de guvernare, dar şi cu cele stabilite la nivelul UE şi OMS“, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS