6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii naturiste pentru tratarea înţepăturilor de ţânţar

Remedii naturiste pentru tratarea înţepăturilor de ţânţar

Înţepăturile de ţânţar sunt inevitabile pe timpul verii, mai ales când petrecem timp în natură. Înţepăturile de ţânţari pot lăsa zone iritate, roşii şi o senzaţie de mâncărime care creează disconfort. Înţepăturile sunt produse de femelele de ţânţar care se hrănesc cu sânge. Ca să-l poată extrage, injectează o cantitate mică de salivă, cu rol anticoagulant. Această salivă provoacă mâncărimi şi durere – o proteină ce intră în compoziţia ei rămâne în piele şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar.
Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Se pare că ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră. Flora şi fauna de pe pielea noastră miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber. S-a observat că ţânţarii preferă sângele de grupă 0, dar și bărbaţii în locul femeilor, precum şi persoanele supraponderale în locul celor slabe.

Ceai, ceapă, gheaţă, mentă

Există remedii naturiste extraordinare menite nu doar să calmeze senzaţia de mâncărime cauzată de înţepăturile de ţânţar, dar şi să le accelereze vindecarea. Înmuiaţi un pliculeţ de ceai verde natural şi ţineţi-l în frigider pentru a se răci. Faptul că este rece va contribui la calmarea senzaţiei de mâncărime, în timp ce compuşii activi din ceai vor ajuta la reducerea inflamaţiei, taninul având efect astringent potrivit csid.ro.
Aloe vera este cunoscută pentru efectele sale în calmarea şi vindecarea diverselor probleme ale pielii. Graţie proprietăţilor sale antiinflamatorii, poate calma mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari. Dacă aveţi un gel natural pe bază de aloe vera, ţineţi-l în frigider până când se răceşte şi aplicaţi-l apoi pe înţepături. Puteţi folosi totodată şi sucul natural obţinut prin zdrobirea unei frunze mature de aloe vera aplicat ca atare.
Cuburile de gheaţă calmează durerea şi senzaţia de mâncărime cauzată de înţepăturile de ţânţari. Înfăşuraţi câteva cuburi de gheaţă într-un prosop curat şi puneţi-l deasupra înţepăturilor timp de 10-15 minute.
Menta are şi ea un efect de calmare a mâncărimilor, se aplică frunze proaspăt zdrobite sau chiar o pastă de mentă pe înţepătură.
Cu ajutorul unei comprese sterile, aplicaţi o soluţie formată din apă şi lapte (degresat) în cantităţi egale. Această soluţie calmează iritaţiile şi senzaţia de mâncărime, dar previne totodată şi umflarea zonei din jurul înţepăturii.
Alt remediu naturist popular este cel pe bază pe ceapă. Puneţi o felie proaspăt tăiată de ceapă peste locul afectat şi lăsaţi să acţioneze timp de câteva minute. După, spălaţi bine zona cu apă.

Alte leacuri

Uleiurile esenţiale pot reprezenta şi ele o alegere potrivită. Uleiul esenţial de arbore de ceai se numără printre cele mai eficiente din punct de vedere dermatologic. Uleiul de arbore de ceai are un puternic efect antiinflamator, împiedicând umflarea zonei respective, dar şi senzația de mâncărime şi durere. Are şi proprietăţi antibacteriene şi antivirale, prevenind o posibilă infecţie cauzată de înţepătură.
Puteţi apela şi la alte uleiuri precum rozmarin, levănţică, hamamelis, neem, eucalipt, mentă, dar cu precauţie pentru cei cu pielea sensibilă. Nu aplicați aceste uleiuri esenţiale direct pe piele, ci după ce le-aţi diluat cu apă sau în combinaţie cu alte uleiuri, precum cel de migdale sau de jojoba.
Bicarbonatul de sodiu a devenit un remediu bun. Se amestecă bicarbonat de sodiu cu puţină apă călduţă şi se aplică direct pe înţepătură.
Datorită acidităţii sale, oţetul reprezintă o soluție eficientă în calmarea mâncărimilor cauzate de înțepăturile de ţânţari. Diluaţi oţetul cu apă şi aplicaţi-l pe înţepături sub formă de compresă.
Banana şi papaya sunt bune, cu condiţia să le aplicați în casă, pentru a nu atrage alţi țânțari sau muşte. Felia de papaya se lasă pe înţepătură timp de o oră. Papaya conţine anumite enzime care neutralizează veninul insectelor.
Zdrobiţi bine o aspirină şi amestecaţi pulberea obţinută cu un strop de apă astfel încât să obţineţi o pastă cu care se unge imediat înţepătura.
Sucul şi coaja de lămâie sau lime pot fi folosite pentru a calma iritaţiile cauzate de înţepăturile de ţânţari. Sucul de lămâie şi uleiurile care se găsesc în coajă de lămâie distrug bacteriile, prevenind astfel o potenţială infectare. Este vital să nu folosiţi acest remediu dacă ulterior vă veţi expune la soare. Există riscul ca pielea decolorată în zona respectivă să se ardă în urma expunerii la soare.
Puteţi freaca uşor zona muşcăturii cu o frunză verde de busuioc uşor zdrobită. Busuiocul conţine camfor şi timol, doi compuşi care alină senzaţia de mâncărime şi răcorirea pielii. Busuiocul este cunoscut pentru faptul că ţine deoparte ţânţarii. Puteţi aplica şi miere pe umflătura de ţânţari.
Iarba mâţei este extrem de eficientă în lupta împotriva ţânţarilor. Studii recente arată că uleiul din această plantă poate ţine ţânţarii la distanţă cu succes două – trei ore. Mai mult, cercetătorii de la Universitatea din Iowa au arătat că iarba mâţei este de zece ori mai eficientă decât produse antiţânţari existente pe piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS