10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii naturiste pentru combaterea constipaţiei

Remedii naturiste pentru combaterea constipaţiei

Constipația este o afecțiune funcțională a colonului (intestinului gros) și este ușor recunoscută printr-o stare de disconfort la nivelul abdomenului. Constipaţia poate produce stări de oboseală, de depresie, dureri de cap, dureri articulare care sunt un semnal că organismul are nevoie de o detoxifiere, realizată printr-un tranzit normal. O persoană sănătoasă ar trebui să aibă un scaun pe zi, cel mult la două zile. Constipația afectează în principal populația adultă, însă poate fi întâlnită mai des și la copii sau la vârstnici. De regulă, aceasta se manifestă printr-o frecvență redusă a scaunelor și eliminarea acestora cu efort. Constipaţia este un factor favorizant pentru foarte multe afecţiuni, îndeosebi pentru cancerul de colon, de aceea trebuie tratată prin metode naturiste şi nu cu ajutorul laxativelor care produc iritaţia colonului. Constipaţia se poate trata, de obicei, acasă, cu modificări simple în dietă și în stilul de viață.

Cauzele constipației

Printre cauzele principale care contribuie la instalarea constipaţiei se numără dieta dezechilibrată. Aceasta presupune că ai o dietă săracă în fibre alimentare și bogată în grăsimi. Încercaţi să includeţi în dietă mai multe leguminoase (linte, mazăre etc.), fructe proaspete și încercaţi să evitați excesul de carne și lactate.
De asemenea, este important aportul de lichide şi sedentarismul. Mișcarea este ideală atât pentru a te menține în formă, cât și pentru a-i facilita organismului trecerea alimentelor prin colon. Stresul de zi cu zi este de multe ori cauza constipaţiei. O viață liniștită este ajutorul de nădejde al sănătații, de aceea evitaţi cât puteți anxietatea cotidiană. Altă cauză a constipaţiei este şi amânarea mersului la toaletă.
Constipația este o afecțiune pe care o puteți evita fără probleme, însă sunt situații în care riscurile acesteia pot crește, iar atunci veți avea nevoie de intervenția unui medic. Netratată la timp, constipația poate crea dureri acute la nivelul abdomenului, modificări îndelungate la nivelul tranzitului intestinal sau chiar durere la defecație. De aceea, trebuie să acordaţi atenţie alimentației și să faceți mişcare cât mai mult. În același timp, puteți administra suplimente create special pentru a vă ajuta să aveţi un tranzit intestinal regulat.

Tratamentul cu apă

Apa este indispensabilă pentru un tranzit normal, fiind necesar un aport zilnic de 1,5 – 2 litri de apă, pentru a preveni constipaţia. Apele minerale bogate în magneziu au un efect remarcabil asupra constipaţiei. De asemenea, există tratamente simple şi eficiente care se bazează pe consumul de apă, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a trata constipaţia, după cum urmează: Dimineaţa, după trezire, beţi un pahar de apă la temperatura camerei, în care adăugaţi suc de lămâie (sucul de lămâie este un laxativ natural).
Dimineaţa, beţi un ceai, o ceaşcă de apă caldă cu puţin suc de lămâie stors în ea sau o cafea fără cofeină (cofeina este diuretică, producând deshidratare). Cafeaua poate fi înlocuită cu infuzie de cicoare. Tot pe stomacul gol, dimineaţa se beau unu – două pahare de apă rece. Beţi patru pahare de apă după trezire, cu o oră înainte de masă.

Prune, stafide, seminţe de in

Prunele, stafidele, smochinele sunt foarte bogate în fibre, având un efect laxativ garantat. Înmuiaţi de seara în apă cateva prune/smochine uscate. Dimineţa, pe stomacul gol, beţi lichidul şi consumaţi fructele care s-au hidratat. Amestecaţi sucul unei portocale cu o linguriţă de argilă, amestecaţi bine şi beţi pe stomacul gol, înainte cu o jumătate de oră de micul dejun, timp de 15 zile.
Seminţele de in sunt foarte bogate în fibre şi acizi grași omega 3, care ajută digestia. Se recomandă consumul a 2 linguri/zi de seminţe de in, cu iaurt, compot sau cereale astfel: se macină seminţele cu râşniţa de cafea, înainte de a fi consumate, pentru o mai bună absorbţie. Măcinate, seminţele de in se pot păstra la frigider doar una – două zile, altfel oxidează.
Se lasă de seara până dimineaţa în apă, la macerat şi se consumă dimineaţa.
Făceţi-vă un obicei din a consuma trei linguriţe de miere pe zi, simplă sau amestecată cu apă şi oțet de mere. Beţi o ceşcuţă de cafea amară pe zi, deoarece alimentele sau băuturile cu gust amărui stimulează tractul digestiv.
Uleiul de măsline este un aliment care vă poate veni în ajutor în foarte multe dintre problemele de sănătate cele mai frecvente. Datorită efectului lubrifiant asupra intestinelor, uleiul de măsline vă poate elibera de constipaţie, indicat fiind să luaţi două lingurițe pe zi, una dimineața şi alta seara. Două – trei pahare de zeamă de varză pot face adevărate minuni atunci când sunteţi constipat. Un pahar de suc de grapefruit vă poate ajuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS