13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Andreea Tănasie a adus electrofiziologia oculară în Oltenia

Dr. Andreea Tănasie a adus electrofiziologia oculară în Oltenia

Dr. Andreea Tănasie este medic specialist oftalmolog (Foto: Lucian Anghel)

Jumătate dintre persoanele cu vârste între 40 și 75 de ani nu au fost la un consult oftalmologic în ultima perioadă, arată statisticile. Medicii spun că este esențial să ajungem din timp la control, astfel încât să putem preveni apariția afecțiunilor grave sau a complicațiilor. Pentru cei mai mulți dintre noi, o vizită la medicul oftalmolog constă în măsurarea dioptriilor și prescrierea ochelarilor potriviți. Consultația în sine presupune mult mai mult. Dr. Andreea Tănasie, medic specialist oftalmolog, ne vorbește în cadrul unui interviu despre electrofiziologia oculară, o investigație medicală relativ nouă în Oltenia. După ce s-a specializat în mai multe țări din Europa, dr. Andreea Tănasie își dorește ca pacienții să știe că au și în Oltenia posibilitatea de a beneficia de această investigație.

GdS: Ce reprezintă, mai exact, electrofiziologia oculară?
Andreea Tănasie: Electrofiziologia oculară este o metodă de diagnostic care măsoară funcția retinei. Aceasta reprezintă un grup de teste care măsoară răspunsul electric al ochiului la un stimul luminos. Putem să comparăm această metodă cu o electrocardiogramă a căii vizuale. Este o metodă nouă în Oltenia și relativ rar folosită în România.

GdS: Cum ați ajuns să faceți această supraspecializare în oftalmologie?
A.T.: Am început doctoratul în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, sub conducerea doamnei profesor Maria Iancău, a fost prima persoană care m-a îndrumat către electrofiziologie. Apoi am început rezidențiatul. Am început să merg la o clinică unde exista aparatul de electrofiziologie. Am urmat niște cursuri în Marea Britanie și în Franța. Apoi am obținut o bursă în cadrul doctoratului, în Departamentul de Electrofiziologie al Spitalului Universitar din Slovenia, am lucrat cu colectivul de acolo și am învățat integrarea acestei metode în practica oftalmologică.

„Electrofiziologia nu este o investigație de rutină“

GdS: În depistarea căror afecțiuni ne ajută această procedură medicală?
A.T.: Electrofiziologia nu este o investigație de rutină. Pacienții sunt trimiși la noi de alți medici oftalmologi sau neurologi, care în urma unui consult au anumite suspiciuni, dar nu pot formula un diagnostic de certitudine. În primul rând, electrofiziologia este utilă în distrofiile retiniene, sunt boli cu transmitere ereditară care pot debuta în copilărie, dar nu numai, și care afectează funcția vizuală în proporție variabilă. Problema este că, de cele mai multe ori, complicațiile duc la orbire.

GdS: Este foarte important, deci, ca pacientul să ajungă din timp la medic.
A.T.: Electrofiziologia este foarte importantă pentru un diagnostic precoce. Un alt grup de afecțiuni în care ar fi utilă electrofiziologia sunt toxicitățile retiniene. De exemplu, pacienții reumatologici care fac un tratament de lungă durată cu hidroxiclorochină pot prezenta, după mai mulți ani de tratament, afectarea funcției vizuale. De
altfel, pacienții oncologici care urmează terapii citostatice pot dezvolta în timp toxicitate retiniană. Fac un apel la colegii noștri din alte specialități să recomande un consult oftalmologic pacienților care urmează diverese terapii cu medicamente ce ar putea afecta funcția vizuală. Un alt grup de boli în care se recomandă investigația sunt neuropatiile și nevritele optice, adică bolile nervului optic, pe care le putem diagnostica prin potențiale evocate vizual și putem ghida pacientul mai departe spre Neurologie, sau îl tratăm noi ca oftalmologi.

„Investigația nu se poate face în orice cabinet pentru că nu au aparatul necesar“

GdS: Electrofiziologia ajută, deci, la un diagnostic precoce. Este însă foarte important ca medicul să îndrume corect pacientul către efectuarea unei astfel de investigații.
A.T.: Un medic care consultă pacientul și are o suspiciune, dar nu poate formula diagnosticul de certitudine pe baza consultului efectuat, ar trebui să îndrume pacientul spre noi. Investigația nu se poate face în orice cabinet pentru că nu au aparatul necesar. Este nevoie de o tehnică specială. Însă, pacienții trebuie să știe că există și în Craiova un astfel de aparat.

GdS: De la ce vârstă se recomandă electrofiziologia?
A.T.: Nu pot spune că există limită de vârstă. Se poate recomanda la orice vârstă, în funcție de momentul în care suspectăm afecțiunea respectivă. Dacă ne referim la distrofiile retiniene, acestea sunt diagnosticate din copilărie, noi putem să facem aceste investigații. Ele presupune o pregătire destul de amplă a pacientului. Am reușit să facem electroretinigramă și la pacienți de șase-șapte ani, iar potențialele evocate vizual le putem face de la vârsta de un an și jumătate, doi ani. Este foarte important ca în cazul copiilor să avem sprijinul părinților. Copilul trebuie să stea și să se uite la niște lumini care vin din față. Sunt niște electrozi care trebuie fixați cu o pastă specială pe scalp, frunte și pe pleoapele inferioare. Nu este însă o tehnică invazivă.

„Pentru distrofiile retiniene nu există un tratament curativ. Se fac cercetări“

GdS: Ce se întâmplă după ce pacientul a fost diagnosticat?
A.T.: Tratamentul după diagnostic depinde de tipul afecțiunii. Dacă vorbim despre nevritele sau neuropatiile optice, trebuie să știm că acestea apar în cadrul unor afecțiuni neurologice. Episodul de nevrită se vindecă, însă boala neurologică trebuie tratată cu tratament neurologic. Pentru distrofiile retiniene nu există un tratament curativ. Se fac cercetări intense în toate centrele de cercetare oftalmologică din lume și există speranță. În prezent, este important să diagnosticăm aceste afecțiuni la timp, să informăm pacientul și familia despre evoluția bolii. Putem să urmărim și să prevenim eventualele complicații și să îndrumăm pacientul către un genetician.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS