22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum puteți beneficia de consultații pentru depistarea bolilor tiroidei?

Cum puteți beneficia de consultații pentru depistarea bolilor tiroidei?

Doljenii pot să beneficieze de un pachet de consultații și investigații pentru depistarea tiroidei în cadrul unui program național. „Ceea ce simți poate fi din cauza mea – Tiroida“ este campania de conștientizare a afecțiunilor tiroidiene organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, împreună cu dr. Diana Păun, medic primar endocrinologie și consilier de stat în Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiele, dar și dr. Iuliana Petrișor din Craiova, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare și informare corectă cu privire la bolile tiroidiene.

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Funcționarea anormală a tiroidei poate avea urmări grave, de aceea este important ca problemele să fie depistate din timp și tratate cât mai rapid. Tot mai mulți copii și tineri au probleme cu glanda tiroidă din cauza alimentației nepotrivite sau a stresului. Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate. În România, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene în 2016 este de trei ori mai mare decât cel din 2010* (*Institutul Național de Sănătate Publică, decembrie 2017), iar acest număr este în continuă creștere.

Prin intermediul campaniei „Ceea ce simți poate fi din cauza mea – Tiroida”, specialiștii își propun să informeze și să diagnosticheze cât mai mulți pacienți tineri care suferă de tiroidă. Dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie și specialist în diabet și boli de nutriție, este medicul din Craiova care le poate oferi dojenilor detaliile și investigațiile de care au nevoie.

„Este o campanie de informare a persoanelor tinere aflate în perioada fertilă. Campania este adresată persoanelor între 15 și 35 de ani. În cadrul acesteia se oferă o consultație, o ecografie de tiroidă și cele două analize hormonale care ne arată funcția tiroidiană: TSH și FT4”, spune dr. Iuliana Petrișor.

„Campania a început pe 25 mai și se va desfășura timp de o lună”

Campania este organizată de Societatea Română de Endocrinologie, doamna doctor Diana Păun, consilier de stat în Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, de Societatea Națională a Medicilor de Familie și de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, prin Rozalina Lăpădatu, președinta acestei asociații.

„În cadrul acestei campanii există un pachet promoțional, care costă 50 de lei și cuprinde toate investigațiile de care pacientul are nevoie pentru depistarea afecțiunii. Se diagnostichează afecțiunea și se instituie tratamentul de care este nevoie, dacă este cazul. Campania a început pe 25 mai și se va desfășura timp de o lună. Avem 100 de pachete promoționale și ne dorim să facem toate investigațiile de care pacienții au nevoie”, explică dr. Petrișor.

„În ultimul timp am întâlnit multe cazuri de tiroidă, mai ales la persoanele tinere”

Funcționarea normală a tiroidei este esențială pentru un organism sănătos, asta pentru că hormonii produși de tiroidă controlează metabolismul. Dacă activitatea tiroidei este dezechilibrată, la fel este și metabolismul. Schimbări bruşte de greutate corporală, tulburări de ritm cardiac, senzație de nod în gât, dureri de cap, amețeli, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, cădere mai accentuată a părului, oboseală sunt semne care ar trebui să ne trimită la medic și care pot avea de-a face cu patologia tiroidiană. La femei pot apărea probleme de ciclu menstrual și de tranzit intestinal. Medicii spun că în ultimul timp tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu tidoidă la vârste tot mai fragede.

„În ultimul timp am întâlnit foarte multe cazuri de tiroidă, mai ales la persoanele tinere. Vrem să facem educație în scop preventiv. Știm foarte bine că prevenția este mama sănătății. Vrem să conștientizăm oamenii pentru a crește rata de testare, rata de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene, mai ales în cazul persoanelor cu antecedente în familie. Este foarte bine să ne prezentăm din timp la medic dacă avem o stare generală proastă, dacă obosim mai des, dacă avem somnolență, oscilații ale greutății corporale. Sunt anumite simptome generale care pot fi cauzate de tiroidă”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie.

„Din păcate, există o creștere a ratei acestei patologii: tidoidita cronică autoimună”

Tiroida poate să aibă cauze autoimune. Există mai multe tipuri de tiroidă. Hipotiroidia apare când glanda tiroidă este insuficient activă, iar hipertiroida apare atunci când glanda tiroidă devine hiperactivă și produce prea mulți hormoni tiroidieni.

„Din păcate, există o creștere a ratei acestei patologii: tidoidita cronică autoimună, care poate fi gușă simplă sau gușă nodulară. Hipotiroidia înseamnă o funcție tiroidiană leneșă. Dacă avem o gușă nodulară sau un nodul tiroidian unic, solitar, dacă nu se ia tratament la timp, poate degenera într-o tumoră malignă, în cancer tiroidian. Dacă avem o tiroidă cronică autoimună, poate duce la tulburări grave de ritm cardiac. Am avut cazuri de fibrilații arteriale sau extrasistole ventriculare la persoanele tinere sau dereglări foarte mari ale tensiunii arteriale. Dacă pacientul suferă de hipotiroidie, acea funcție leneșă a glandei, „glanda de îngrășare”, cum este cunoscută în popor, poate duce la obezitate și la tulburări grave de greutate corporală, tranzit intestinal. Când eram eu în școală, afecțiunea tiroidiană era depistată mai ales la pacienții peste 35 de ani, dar acum avem foarte multe cazuri noi la persoanele tinere, de aceea campania se adresează tinerilor, în special”, mai spune dr. Iuliana Petrișor.

Dacă cineva din familie suferă de boli ale glandei tiroide, este bine ca glanda tiroidă să fie investigată

Tiroida autoimună poate fi declanșată și de virusuri, bacterii sau de unele medicamente. În aceste situații, organismul produce anticorpi care atacă tiroida.

Trebuie știut că inter­venția chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide este necesară atunci când cancerul tiroidian este confirmat sau este suspectat la puncția cu ac fin, dar și când apare mărirea glandei tiroide.

Chiar și la nou-născuți se poate efectua un screening pentru a se vedea dacă micuțul are probleme cu hipotiroidia, adică dacă are hormoni tiroidieni mai puțini. Dacă cineva din familie suferă de boli ale glandei tiroide, este bine ca glanda tiroidă să fie investigată în perioadele critice, adică la pubertate, înainte ca o femeie să rămână însărcinată, în timpul sarcinii, la menopauză. Din cauza stresului și a alimentației nesănătoase, disfuncționalități ale glandei tiroide sunt întâlnite la tot mai mulți copii și tineri.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS