9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabetul, cauze și simptome

Diabetul, cauze și simptome

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, arată datele Studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie. Statistici sumbre oferă și Organizația Mondială a Sănătățîi, care avertizează că până în anul 2030 numărul persoanelor cu diabet se va dublă, potrivit www.viatacudiabet.ro.

Ce este diabetul

Diabetul este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale.
Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.
Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.
Există însă câțiva factori de risc pe care îi poți modifica, astfel încât să reduci semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.
Multe persoane încă mai cred în mitul care spune că dulciurile ar fi de vină pentru apariția diabetului. Or, această afirmație este doar pe jumătate adevărată.

Simptomele diabetului

Semnele prin care poți recunoaște diabetul pot fi trecute ușor cu vederea, iar în unele situații acestea lipsesc cu desăvârșire. Aruncă o privire pe lista de simptome de mai jos și acordă-le atenția cuvenită, iar dacă prezinți astfel de semne mergi la medic și verifică dacă ești bine.
O parte din simptomele diabetului sunt: urinare frecventă, sete excesivă, vedere neclară, infecții repetate, oboseală prelungită.
În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestațional. Diabetul de tip 1 mai este numit și diabet juvenil sau diabet insulino-dependent – este formă care se întâlnește la aproximativ 10% din persoanele cu diabet. Acesta este diagnosticat de obicei la persoanele cu vârste sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă.
În diabetul zaharat de tip 1, semnele și simptomele pot apărea foarte repede și se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar zile – în special la copii și adolescenți.
Diabetul de tip 2 mai este numit și diabet non-insulinodependent – este cea mai frecventă formă de diabet și afectează, de regulă, persoanele cu vârste peste 35 de ani, dar nu este exclus să apară și la vârste mai tinere. Diabetul de tip 2 tinde să se dezvolte mai lent, de obicei pe o perioadă de luni sau chiar ani de zile. De asemenea, acesta poate duce la starea de prediabet.
Simptomele pot apărea treptat, ceea ce poate face recunoașterea bolii mai dificilă.
În plus, față de semnele de mai sus, diabetul de tip 2 poate include simptomele de gură uscată și dureri de picioare (furnicături, dureri, sau amorțeli la nivelul mâinilor / picioarelor).
viatacudiabet.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS