10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateARPS avertizează: Medicamentele din casă pot deveni letale pentru un adolescent cu comportament suicidar

ARPS avertizează: Medicamentele din casă pot deveni letale pentru un adolescent cu comportament suicidar

Medicamente prescrise corect pe care o familie le poate avea în casă, însă pe care nu le supraveghează, pot deveni letale pentru un adolescent cu comportament suicidar, avertizează preşedinta Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, potrivit Agerpres.

Ea a explicat că în România adolescenţii sunt pasibili a face parte din categoria de persoane cu comportament suicidar, care foloseşte substanţele medicamentoase.

Doina Cozman, care este organizatorul conferinţei „Riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice eliberate prin farmaciile comunitare”, ce a avut sâmbătă a doua ediţie, a explicat că tinerii au în prezent la îndemână, prin internet, informaţii care îi ajută să afle cum pot extrage substanţe, precum codeina, cu care fie doresc să se drogheze şi scapă lucrurile de sub control, fie încearcă să se sinucidă.

„Adolescenţii pot să folosească fie medicaţia care li s-a prescris lor, asta în caz că au o afecţiune psihică, dar mai frecvent adolescenţii folosesc medicamentele pe care le găsesc în casă. De aceea, vedem la adolescent comportament suicidar efectuat cu preparate pentru boli cardiovasculare sau foarte multe preparate antiinflamatorii şi, în special, preparatul care e folosit de adolescenţi cel mai mult este paracetamolul şi pe locul doi ibuprofenul”, a explicat doctorul Doina Cozman.

Aceasta a transmis, în calitate de preşedinte al ARPS, un avertisment către comunitate de a acorda atenţie riscului pe care medicamentele din casă le pot ridica în combinaţie cu un anumit tip de comportament al adolescenţilor.

„Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găsesc în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Atenţie familii, ţineţi-vă medicamentele sub supraveghere. Al doilea lucru pe care pot să îl semnalez este că există o serie întreagă de preparate farmaceutice care au componenţi opiozi. Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie, ştiu aceste preparate care se vând de multe ori cu o reţetă simplă şi ştiu în plus să extragă codeina de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar”, a spus preşedinta ARPS.

Atenţie la medicamentele din casă!

Potrivit acesteia, în farmacii se găsesc foarte multe preparate la care adolescenţii pot ajunge prin reţete simple şi care conţin codeină (7-8 preparate în farmacii) sau alt opioid: 20 de preparate care conţin tramadol sau 10 preparate care conţin dextrometorfan.

„Atenţie la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea uşor şi care conţin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei ştiu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste reţete”, a adăugat medicul.

Potrivit ARPS, în România rata suicidului la adulţi a rămas, în ultimii ani, la 12 la suta de mii de locuitori, ceea ce plasează ţara noastră pe o poziţie medie la nivel european, în condiţiile în care unele state (ţările Baltice, Rusia, Austria, Ungaria), pot ajunge la o rată de 30 de sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ţări precum Malta, Grecia, Cipru înregistrează o rată de sub 10.

„În România, dacă ne referim la metoda de comportament suicidar prin folosirea substanţelor medicamentoase, cele care se pot cumpăra din farmacii, cu circuit închis sau deschis, mai ales, pot să spun că această metodă este reprezentată de 25% dintre cei cu comportament suicidar. De ce spun comportament suicidar? Pentru că de multe ori aceste persoane care ingerează substanţa bazându-se pe o ideaţie suicidară nu ajung să moară, deci comportamentul suicidar cuprinde şi tentativele, nu doar morţile”, a mai spus Cozman.

Zeci de medici şi farmacişti au participat, sâmbătă, la a doua ediţie a conferinţei „Riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice eliberate prin farmaciile comunitare”, care a avut loc la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.

Conferinţele au acoperit o gamă largă de subiecte, precum „Intoxicaţia voluntară medicamentoasă la copii şi adolescenţi”, „Mesaje legate de sinuciderea medicamentoasă transmise prin internet”, „Opioide, sedative, hipnotice, stimulente – Doze terapeutice şi doze letale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS