12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSalvia, planta salvatoare

Salvia, planta salvatoare

„Dorinţa salviei este să-i facă pe oameni nemuritori“, se spunea în Evul Mediu. Despre această plantă extrem de aromată, cu frunze verzi, albicioase, şi flori roz-albe şi violete, se spunea în Antichitate că este sacră, fiind adusă pe pământ chiar de zei. „Cine are salvie în grădină nu lasă bătrâneţea să se apropie“, spune un vechi proverb chinezesc.

Boli interne, tratate cu salvie

Pentru bronşită, astm, rinită, sinuzită sau alte boli respiratorii cu secreţii abundente se foloseşte pulberea de salvie, care, administrată constant vreme de o lună, câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi, reduce cantitatea de secreţii şi are efecte antiinfecţioase puternice. Este recomandată mai ales în perioada de primăvara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru că are efecte detoxifiante puternice, acţionând asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
Salvia are efect tonic asupra inimii și centrilor nervoși, combate astenia nervoasă, surmenajul. Această plantă stimulează digestia şi echilibrează apetitul, având calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin. Pentru tratarea acestor afecţiuni se iau două-trei căni de decoct combinat de salvie pe zi.
Pentru ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, ori sterilitate feminină se administrează o jumătate de linguriţă de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni şi va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influenţând atât producţia glandelor endocrine, cât şi receptorii diferiţilor hormoni.
Tinctura de salvie este un adevărat elixir în tulburările de menopauză, reducând transpiraţia, rărind apariţia bufeurilor, având un puternic efect de reîntinerire. Se administrează câte o linguriţă de tinctură (întotdeauna diluată în apă) de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar după o lună.
Salvia sporeşte foarte mult receptivitatea (cu până la două-trei ori) organismului la insulină, aceasta fiind concluzia unui studiu german pe această temă. În acest scop, diabeticii pot bea o cană de decoct de salvie.
Decoctul combinat de salvie, din care se administrează două-trei căni pe zi, în cure de minimum trei luni, este un remediu redutabil împotriva cancerului la colon, tumorilor pe tubul digestiv. Acelaşi lucru îl susţine terapeuta de origine austriacă Maria Treben, care adaugă faptul că salvia este un minunat ajutor în toate formele de cancer, citând un faimos dicton din Evul Mediu: „De ce să moară omul, dacă în grădină creşte salvia?“.

Boli externe, tratate cu salvie

Pentru rănile care se vindecă greu, se aplică pe locul afectat o cataplasmă de salvie, care se poate face în casă. O mână de frunze mărunţite de salvie se lasă timp de una-două ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). După trecerea acestui interval de timp se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă vreme de o oră. Tratamentul se face zilnic, vreme de minimum trei săptămâni.
Pentru eczeme infecţioase se fac spălături cu decoct de salvie, apoi se aplică o cataplasmă cu salvie, care se ţine vreme de una-trei ore, după care locul tratat se lasă să se zvânte. Frunzele de salvie conţin principii cu puternice efecte antibacteriene şi antifungice (combat ciupercile parazite).
Pentru revigorare se fac băi cu decoct de salvie (cinci litri la o cadă de apă) de două ori pe săptămână. Băile cu salvie conferă o stare de tonus psihic şi vioiciune, înlătură oboseala, dau corpului un miros plăcut.

Atenţionări speciale

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicată în general epilepticilor. În cazul diabeticilor insulino-dependenţi, în timpul administrării salviei, glicemia va fi strict supravegheată. Femeile care alăptează nu vor folosi această plantă, care este recunoscută pentru efectul său foarte rapid de oprire a lactaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS