9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMâncarea nesănătoasă îmbolnăvește tot mai mulți români

Mâncarea nesănătoasă îmbolnăvește tot mai mulți români

În ultimul timp, alimentele sunt din ce în ce mai bombardate cu tot felul de substanțe chimice

Pentru prima dată în istoria omenirii, bolile cronice cauzate de dietă, precum afecţiunile cardiace, diabetul şi cancerul, ucid mai multe persoane decât bolile infecţioase, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cele mai recente date arată că 35 de milioane de oameni mor anual din cauza acestor afecţiuni. De asemenea, la nivel mondial, numărul persoanelor obeze este cu mult mai mare decât al celor subnutrite. În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie, iar mai mult de 40% dintre aceștia sunt supraponderali. Românii sunt fruntașii Europei la bolile grave.

14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tot aceasta atrage atenția asupra faptului că principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. Tot mai mulți micuți sunt diagnosticați cu malformații cardiace care pot apărea din cauza poluării sau a alimentației nesănătoase.
Sute de copii doljeni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au la vârste fragede. Mai grav este că, din cauza alimentației nesănătoase, copiii sunt predispuși de mici la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care în trecut îi afectau doar pe adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. 80% din pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt obezi, spun medicii. „Trebuie să avem grijă la alimentația copiilor pentru că ei vor fi bolnavii de mâine dacă nu facem nimic. În mod normal, diabetul de tip II nu era prezent la copii în urmă cu câțiva ani. Acum apare la mulți dintre ei. Este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viața. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greșit să scoți din alimentația copilului pâinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mânca și cartofi, și orez, și pâine, dar preparate cât mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiți, ci piure sau cartofi fierți. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne, și tot zilnic trebuie să mănânce și lactate. Sunt principii pe care trebuie să le respectăm cu toții“, a explicat dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție.

Alimentele sunt din ce în ce mai bombardate cu tot felul de substanțe chimice

Mâncăm bombe alimentare în fiecare zi, conștient sau nu. Suntem peste șapte miliarde de oameni pe glob și anual ne înmulțim considerabil, iar industria alimentară caută tot felul de soluții pentru a acoperi nevoia de hrană. Așa se face că multe alimente conțin chimicale și calorii goale care ucid organismul treptat. 95 la sută dintre alimentele aflate pe piață conțin E-uri.
Oamenii au conservat și aromat alimentele din cele mai vechi timpuri. Asta pentru că unii aditivi fac alimentele mai gustoase și mai arătoase. Însă, în ultimul timp, alimentele sunt din ce în ce mai bombardate cu tot felul de substanțe chimice. Conservanții tradiționali precum oțetul, sarea, fumul de lemn au fost mereu acceptați pentru că după folosirea lor îndelungată s-a demonstrat că nu sunt nocivi. Însă, în ultimul timp, tot mai multe alimente sunt pline de substanțe chimice. Pe piață avem peste 300 de aditivi alimentari și în ultima perioadă 95% dintre alimente conțin E-uri. Astfel, este aproape imposibil să ne ferim de acestea.
Există, însă, o serie de aditivi alimentari extrem de nocivi care ajung în organism odată cu alimentele consumate zilnic. Unul dintre aceștia este acidul glutamic, o substanță neurotoxică care produce dureri de cap și crampe musculare. Acidul glutamic este și psihotrop, ceea ce înseamnă că produce o anumită dependență. Așa se explică de ce în cazul anumitor produse, oricât este porția de mare, tot avem senzația că am mai vrea să mâncăm.
Procesarea și depozitarea pot să ducă la pierderea culorii naturale a alimentelor, astfel că producătorii o refac. Oamenii, în general, sunt mult mai tentați să cumpere un produs colorat și apetisant. Specialiștii susțin că, de exemplu, dacă mazărea conservată nu ar fi îmbibată de coloranți, ar avea culoarea verde măsliniu sau gri, nu foarte atrăgătoare pentru clienți.

E-urile sunt nocive pentru organism

Coloranții sunt frecvent întâlniți în dulciuri, gumă de mestecat și răcoritoarele ce conțin zahăr. Acestea sunt consumate predominant de copii, pentru care reprezintă multe riscuri. „Yellow sunset (nr. E110 sau galben-portocaliu) este unul dintre aceștia. Sub denumirea catifelată se ascunde, de fapt, un aditiv extrem de nociv, cancerigen, care produce alergii și astm bronșic la copii“, spune medicul nutriționist Flavia Dinu. Și cercetătorii de la Universitatea Southampton au declarat acest aditiv ca fiind extrem de periculos pentru micuți. Finlanda și Norvegia au hotărât interzicerea lui din cauza nenumăratelor efecte adverse pe care le produce. În restul țărilor din Uniunea Europeana, doza zilnică admisă este de 2,5 mg/kg corp.
Glutamatul și nitriții sunt alți aditivi cu implicații asupra mutațiilor genetice. De aceea, consumul crescut la femei însărcinate crește și riscul de malformații la făt. Nitriții și nitrații se găsesc în aproape toate mezelurile, cu cât acestea sunt mai roșii și mai frumoase, cu atât cantitatea este mai mare, iar riscul de cancer crește.
Alți coloranți precum tartrazina și eritrozina sunt cunoscuți ca factori procancerigeni. Cercetările au demonstrat că artrazina galbenă (E102) produce hiperactivitate și poate influența comportamentul copiilor. Cu toate acestea, colorantul de acest tip este unul dintre cei mai folosiți în industria alimentară de la noi din țară. Utilizarea tartrazinei este interzisă în țări precum Austria, Germania, Norvegia, iar până în 1994 era pedepsită prin lege.
Chinezii spuneau că indiferent cine este tatăl unei boli, mama este alimentația greșită. Iar toate aceste substanțe chimice acționează asupra organismului ca picătura chinezească. O dietă nesănătoasă duce la apariția bolilor cronice precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza şi bolile dentare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ne putem aștepta ca în anul 2020 morbiditatea cauzată de bolile cronice să crească până la 57% pe plan mondial, mortalitatea să se ridice la aproximativ 75% din totalul deceselor, iar în ţările aflate în curs de dezvoltare să se înregistreze 71% din decesele prin boală coronariană, 75% din decesele prin accidente vasculare cerebrale şi 70% din decesele datorate diabetului zaharat.

Profitați de legumele și fructele de primăvară

Primăvara este momentul perfect pentru a pofita de legumele și fructele sănătoase vândute în piețe de bătrânii de la țară. Acestea sunt mai ferite de substanțele chimice. „Recomand consumul tuturor legumelor prezente pe piață. Salata verde este o sursă de vitamine: A, B, C, E, de minerale: iod, arsenic, magneziu. O salată consumată seara ne asigură un somn liniștit. Ne crește rezistența la infecții și la viruși. Este binevenită oricând în alimentația noastră de primăvară, pentru că iarna vine din import și are mulți poluanți. Este foarte bine să mâncăm salata noastră din curte de la țărani și, dacă se poate, fără azot în cantitate mare și nici alte pesticide pe care le mai utilizează țăranul“, recomandă medicul nutriționist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS