6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente de evitat în alergiile de sezon

Alimente de evitat în alergiile de sezon

Primăvara, odată cu apariţia polenului, persoanele care suferă de alergii au de suferit. Simptome precum congestia nazală, durerile de cap, durerile în gât se pot înrăutăţi, potrivit Asociaţiei Americane de Alergie, Astm şi Imunologie. Experţii susţin că simptomele se pot înrăutăţi dacă incluzi în alimentaţie mâncăruri ce conţin substanţe care declanşează alergiile, similare cu cele care se găsesc în polen.
Potrivit statisticilor, peste 70% din populaţia afectată de alergiile de sezon resimte mai mult manifestările acestora, după ce consumă un anumit tip de hrană. Printre alimentele vizate se numără: ţelina, migdalele, unele fructe etc., potrivit sfatulmedicului.ro.
Ţelina, rădăcinoasă folosită în salate şi pentru a da gust anumitor mâncăruri, este de evitat de către cei care suferă de alergii cauzate de polen. Aceasta conţine acelaşi tip de proteină care se găseşte şi în polen, răspunzător pentru ochii iritaţi, care lăcrimează, şi nasul înfundat al celor afectaţi de alergii. Nu folosiţi această legumă până când pericolul polenului, care este purtat de vânt peste tot, trece. Din categoria legumelor pe care ar trebui să nu le mai includeţi în alimentaţie în această perioadă fac parte şi castraveţii.

Alimentele fermentate şi migdalele

Specialiştii atrag atenţia că alimentele fermentate conţin niveluri ridicate de histamine, care pot provoca mâncărime, lăcrimarea ochilor, congestie nazală, cât şi un nas care curge. În cazul în care polenul are deja acelaşi efect asupra corpului, consumul de mâncăruri fermentate pot face lucrurile şi mai rele. Aşadar, excludeţi, pentru o perioadă, din meniul zilnic varza murată şi murăturile. În această perioadă vă puteţi bucura de salate proaspete pe care să le pregătiţi din verdeţurile de primăvară, precum spanacul, leurda, salata verde, ceapa verde. Acestea sunt adevărate medicamente pentru organism, fiind un rezervor de vitamine şi minerale.
Dacă suferiţi de alergii, nu consumaţi migdale. De asemenea, încercaţi să nu faceţi abuz nici de alune. Este bine să înlocuiţi aceste fructe oleaginoase cu fructe uscate sau cu fructe proaspete.

Alcoolul

Simptomele pe care le simt persoanele cu alergii la polen se pot înrăutăţi în cazul în care faceţi abuz de alcool. Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a arătat că dacă suferiţi de astm şi alergii de sezon sunteţi mai predispus la manifestări precum strănut, senzaţia de mâncărime pe nas, ochi iritaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că alcoolul este bogat în histamine, spun oamenii de ştiinţă. Femeile sunt de două ori mai predispuse la această problemă, mai arată cercetarea. Băuturile pe care ar trebui să le evitaţi sunt în special vinul alb şi vinul roşu.

Unele fructe

Trebuie să ştiţi că ar trebui să staţi departe şi de unele fructe, pentru a nu face alergiile şi mai înverşunate. Este vorba despre pere, piersici şi banane. Alte fructe proaspete care ar putea să vă pună probleme sunt portocalele şi pepenele roşu.

Ardei iute

Fiecare înghiţitură dintr-o mâncare condimentată cu ardei iute vă poate înrăutăţi starea de rău provocată de alergiile la polen. Ardeiul iute are acest efect neplăcut din cauza capsaicinei, compusul care dă iuţimea ardeiului. Pot apărea simptome precum lăcrimarea şi înroşirea ochilor, cât şi faptul că nasul vă curge încontinuu. Aşadar, este mai bine să folosiţi ierburi aromatice pentru condimentarea mâncărurilor, în loc de ardei iute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS