24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum îţi influenţează băuturile carbogazoase sănătatea

Cum îţi influenţează băuturile carbogazoase sănătatea

Băuturile carbogazoase se află pe locul doi ca nivel de consum după apă. Acestea au un conținut ridicat de zaharuri, iar consumul crescut sporeşte riscul diabetului de tip 1 și celui de tip 2, riscul de obezitate, de boli de inimă și de alte afecțiuni cronice. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, fiecare doză de suc acidulat conține între 15 și 18 lingurițe de zahăr și peste 240 de calorii. În societatea modernă, acest aport crescut de energie este dublat de lipsa activității fizice. Din cauza stilului de viață sedentar, energia furnizată de băuturile carbogazoase nu este necesară, drept pentru care este stocată în organism sub formă de grăsime. Este și motivul pentru care țări precum Marea Britanie, Franța sau Statele Unite au interzis sau au limitat drastic consumul de băuturi răcoritoare în școli.

Riscurile consumului de sucuri îndulcite:
Diabet zaharat

Studiile clinice au demonstrat faptul că persoanele care consumă în mod regulat băuturi dulci, mai exact una-două doze pe zi, prezintă un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care beau rar sau deloc astfel de sucuri.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi produsele care conțin zahăr sau băuturile răcoritoare îndulcite, sunt digerate mai repede decât alimentele cu indice glicemic redus, cauzând o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Concentrațiile mai mari de glucoză din sânge provenite de la un aport mare de carbohidrați care se digeră rapid înseamnă implicit o creștere a nivelului de insulină, hormonul produs de pancreas pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Pe termen lung, solicitarea mare de insulină provoacă epuizare pancreatică, aceasta putând duce la intoleranță la glucoză.

Boli de inimă

De asemenea, cei care beau zilnic o doză de suc îndulcit prezintă un risc cu 20% mai mare de a suferi un atac de cord decât cei care nu consumă băuturi dulci. Unul dintre motive este dat de faptul că persoanele mari amatoare de băuturi carbogazoase sunt, de obicei, supraponderale. Acest lucru reprezintă un factor de risc pentru hipertensiunea arterială. Mai mult, consumul băuturilor carbogazoase, în special cele pe bază de cofeină, provoacă bătăi neregulate ale inimii.

Boli renale

Litiaza renală este una dintre afecțiunile la care sunt predispuse persoanele care beau regulat băuturi carbogazoase. Aceste băuturi răcoritoare provoacă aciditate și dezechilibre minerale radicale. Studiile au arătat că inclusiv persoanele care consumă băuturi dietetice sunt predispuse unui risc dublu de declin al funcției renale.

Afecțiuni osoase

Băuturile carbogazoase conțin un nivel ridicat de fosfat. Acesta accelerează procesul de îmbătrânire, cantitățile mari alterând pielea și mușchii. De asemenea, consumul crescut de băuturi răcoritoare afectează și oasele, crescând riscul de osteoporoză. Acidul fosforic împiedică absorbția calciului în organism, vital pentru sănătatea oaselor.

Carii

Acidul din băuturile carbogazoase cauzează carii. Teste de laborator ale acidității din băuturile carbogazoase arată că nivelul acesteia poate deteriora smalțul. Nivelul pH-ului din băuturile carbogazoase poate ajunge și până la 2.5, comparativ cu 7, cât este pH-ul normal al apei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS