16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalele din Oltenia au nevoie de aparatură

Spitalele din Oltenia au nevoie de aparatură

Lipsa aparaturii face ca de multe ori pacienții să nu aibă parte de servicii medicale de calitate (Foto: Arhiva GdS)

Spitalele din Oltenia încă așteaptă pacienții cu aparate vechi. Multe dintre acestea ar fi trebuit să ajungă de mult la muzeu. Managerii spun că an de an trimit la Ministerul Sănătății (MS) lista lungă cu dotările de care au nevoie, dar se aleg, în cel mai bun caz, cu promisiuni. Există însă și exemple de reușită, manageri care au izbutit, după multă stăruință, să ofere condiții mai bune pentru pacienții care văd în spitalul din apropierea casei o șansă la viață. Vestea bună este că Ministerul Sănătății va derula un program pentru dotarea spitalelor municipale și orășenești cu aparatură medicală de bază.

Spitalele de stat din Oltenia sunt construite de pe vremea comunismului și au peste 30-40 de ani vechime. Deși au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluție, sistemul medical de stat din România încă se află la coada Europei. Bolnavii sunt așteptați uneori în saloane cu igrasie, pereți de pe care cade tencuiala și băi în care nu îți vine să intri. Lipsa aparaturii face ca de multe ori pacienții să nu aibă parte de servicii medicale de calitate. În fiecare an, managerii spitalelor fac solicitări Ministerului Sănătății pentru aparatura de care au nevoie. Rar se întâmplă însă ca unitățile medicale să primescă tot ce au cerut. În aceste condiții, mulți dintre manageri încearcă să găsească diverse soluții prin proiecte transfrontaliere derulate de autoritățile locale. Este și situația Spitalului din Băilești, care deservește aproximativ 56.000 de oameni. Unitatea spitalicească are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Fiecare secție are maximum 25 de paturi.

Spitalul din Băilești deservește 56.000 de oameni, dar are mese de operație din 1970

Pacienții care locuiesc în zonă au la dispoziție specialitățile medicină internă, boli infecțioase, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, obstetrică-ginecologie, pediatrie, ATI, neonatologie și compartimentul de primiri urgențe. În ambulatoriu există cabinet de neurologie, dermatologie și psihiatrie. Atât în spital, cât și în ambulatoriu funcționează un compartiment de cronici pe recuperare și reabilitare medicală. Urgența este cea mai aglomerată zonă a spitalului. Anual, aici se prezintă peste 13.000 de cazuri, iar pentru spitalizarea continuă, în jur de 5.000 de bolnavi. Spitalul are însă mare nevoie de înlocuirea echipamentului medical învechit, care este folosit în acest moment în sălile de operație. Mesele chirurgicale din sălile de operație ale spitalului sunt din 1970. Medicii le întrețin și le folosesc cu speranța că, în curând, vor fi înlocuite. „Avem un proiect transfrontalier cu Bulgaria, care privește achiziția de aparatură. Prin intermediul acestuia ar urma să primim mese de operație. Avem nevoie de aparatură pentru dotarea laboratorului, dar și de un aparat de anestezie și de lămpi scialitice. Sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul spitalului.

Spitalul din Severin are nevoie de aparatură pe mai multe secții

Nevoi multe sunt și la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Medicii au primit anul acesta o parte din aparatura necesară. Secția ATI are însă în continuare mare nevoie de aparatura medicală fără de care medicii nu pot salva bolnavii. Cardiologia și Neurologia sunt secțiile cele mai solicitate ale spitalului. Dacă pacienți sunt din ce în ce mai mulți, aparatura este puțină și tot mai veche. În secția unde sunt tratați bolnavii de inimă, lista necesităților este lungă. Anul acesta, medicii au primit o parte din tehnica care îi ajută să salveze vieți, nevoile sunt însă mai multe. „Am primit o mică parte din aparatura de care avem nevoie. Am primit ecografe, defibrilator, două aparate EKG. Și în Secția de Neonatologie au fost aduse monitoare și un ecograf. Este mare nevoie însă de dotări în secția ATI, de aparate de anestezie, dar și de ventilatoare. Acum avem trei ventilatoare, dar ar fi nevoie măcar de șase astfel de aparate. Ar mai trebui să avem și un aparat de RMN“, spune dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Severin.

Spitalul din Segarcea are nevoie de un aparat nou pentru radiografii

Spitalul din Segarcea este una dintre unitățile medicale mici care încearcă să îmbunătățească condițiile în care sunt tratați pacienții. După mulți ani, sălile de operație au fost dotate cu aparatură medicală performantă și mese de operație noi. La mai bine de doi ani de când Policlinica Spitalului Orăşenesc Segarcea a fost distrusă de un incendiu, unitatea sanitară se confruntă în continuare cu o problemă majoră: lipsa spaţiului.
În jur de 5.000 de pacienţi sunt internaţi anual în cele cinci secţii ale Spitalului Orăşenesc din Segarcea. Cele mai solicitate sunt Secţia de Interne, cea de Pediatrie, dar şi Maternitatea. Cea mai mare realizare pentru unitatea medicală din ultimele luni este îmbunătățirea condițiilor din sălile de operație. „Avem trei săli de operație și fiecare a fost dotată cu aparate de anestezie, monitor pentru funcții vitale, lămpi scialitice, electrocauter și mese de operație electrice“, spune dr. Heedari Hoshang, managerul Spitalului din Segarcea.
O mare necesitate este în acest moment amenajarea unei unități de transfuzii sanguine.

SJU Craiova a atras în acest an sume importante de bani de la autorități

Unitatea medicală cea mai norocoasă în acest an a fost, de departe, Spitalul Județean de Urgență Craiova. Aici ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită. GdS a prezentat pe larg, de-a lungul timpului, problemele din aceste secții. După mulți ani de așteptare, SJU Craiova a primit o finanțare substanțială de la Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean Dolj, care o să rezolve o parte din marile probleme de care se lovesc bolnavii și pacienții. Cea mai mare parte se duce către sălile de operație și secțiile de Terapie Intensivă. „Este pentru prima dată când spitalul primește astfel de sume pentru aparatură. Ministerul Sănătății a virat acum ultimii bani. Investiția pentru aparatură în acest an a fost cea mai mare din ultimii ani. Am început cu o investiție de nouă milioane de lei de la Consiliul Județean (CJ) pentru dotarea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională. Am făcut nenumărate demersuri către Ministerul Sănătății şi, în final, au fost aprobate, în urma unor note justificative, cererile pentru aparatură. Am obținut zece milioane de lei inițial, iar luna aceasta am primit a doua parte a finanțării de nouă milioane de lei. Acum discutăm de o investiție numai în aparatură medicală de 19 milioane de lei din partea MS și de nouă milioane de lei de la CJ“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

MS va derula un program pentru dotarea spitalelor municipale și orășenești

Vestea bună este că Ministerul Sănătății va derula un program pentru dotarea spitalelor municipale și orășenești cu aparatură medicală de bază. „Este nevoie să oferim pacienților servicii medicale cât mai aproape de casă. Trebuie să sprijinim spitalele mici să facă acest lucru. Avem un program pentru dotarea acestor spitale cu aparatura necesară investigațiilor de bază. De exemplu, la Urziceni vom acorda finanțare pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, de care spitalul de aici are nevoie. De asemenea, vom aplica o nouă politică de resurse umane, astfel încât medicii tineri să fie atrași să lucreze în spitalele mici din țară“, a declarat Sorina Pintea în cadrul unei vizite la Spitalul Municipal Urziceni.
Ministrul sănătății va vizita în perioada următoare mai multe spitale din țară pentru a analiza împreună cu autoritățile locale managementul unităților sanitare, indicatorii de performanță și modul în care pot fi îmbunătățite serviciile medicale acordate pacienților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS