11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIuliana Petrișor, medicul care îi instruieşte pe copii

Iuliana Petrișor, medicul care îi instruieşte pe copii

Dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist în diabet-nutriție
și boli metabolice, face educație medicală copiilor din școli și grădinițe

În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie. Hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive și sedentarismul sunt cauzele îmbolnăvirii. Agitația zilnică și societatea de consum în care trăim ne-au îndepărtat de stilul de viață sănătos al bunicilor. Cele trei mese pe zi în care se consumă numai mâncare gătită în casă au fost înlocuite de alimentele procesate, care ni se vând „la ofertă“. Toate acestea ne costă bani, dar mai ales sănătatea. Pericolul cel mai mare pândește copiii. Medicii endocrinologi și diabetologi vorbesc de obezitate la cote alarmante în țara noastră. În cabinetele medicilor craioveni ajung lunar zeci de copii care au probleme de greutate.

Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Chipsuri, dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate, tot ce strică dinţii şi duce la obezitate sau la alte boli grave se regăsește în meniul lor zilnic. Edu­cația medicală este singura soluție pentru a îmbunătăți această situație. De puține ori însă profesorii sunt preocupați să intermedieze legătura dintre elevi și medici. Există însă și cadre școlare care se gândesc la sănătatea copiilor, dar și medici care trec de bariera consultațiilor și câștigului din cabinet și investesc timp în educarea generațiilor viitoare. Este cazul dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist în diabet-nutriție și boli metabolice. De-a lungul timpului a avut mai multe acțiuni în școli și grădinițe. Ultimele au avut loc săptămâna aceasta în două școli din Craiova: Școala „Alexandru Macedonski“ și la Școala Generală nr. 21 „Gheorghe Țițeica“. Vineri face educație medicală copiilor care învață la Școala Gimnazială Celaru. „Vreau să le vorbesc copiilor despre o alimentație sănătoasă, despre stilul de viață sănătos. Ei sunt extrem de receptivi. Am început de mult aceste acțiuni în școli și grădinițe. Deja avem copii care acum trăiesc mult mai sănătos, copii care ne-au urmat sfaturile și care au scăzut în greutate. Este mare nevoie de educația copiilor și părinților din mediul rural. De aceea, am ales să mergem și la Celaru. Acolo avem o acțiune mai amplă pentru că preotul de acolo, care este și profesorul de religie al școlii, se implică foarte mult. Acolo, pe lângă informarea propriu zisă, o să preparăm salate, o să îi învățăm pe copii cum să combine alimentele. Vrem să facem un picnic sănătos dacă vremea ne permite“, spune dr. Iuliana Petrișor.

„Fructele se consumă dimineața, nu seara la televizor“

Din cauza alimentației nesănătoase, copiii sunt predispuși la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt obezi, spun medicii. Copiii sunt atrași de toate produsele nou apărute pe piață, care sunt pline de E-uri şi de tot felul de îndulcitori care afectează organismul, în timp. „Nu beau apă. Nu beau ceai. Nu consumă iaurt. Consumă sucuri acidulate de la prima oră. Mai ales cei care sunt în ciclul gimnazial au un astfel de stil de viață. Ei nu vor să își mai ia pachet. Mănâncă numai chipsuri și croissante. E și influența anturajului, a grupului. Nu îți scoți pachețelul de acasă când toți ceilalți mănâncă hamburger sau tot felul de dulciuri. Eu le-am arătat cum fac un suc din fructe și semințe pe care îl beau dimineața. Asta trebuie consumat dimineața. Fructele se consumă dimineața, nu seara, la televizor. Altă mare greșeală pe care o fac este că mănâncă emoțional“, explică dr. Iuliana Petrișor.

„Părinții pot să convingă copiii să aibă un stil de viață sănătos prin puterea exemplului“

Greșelile alimentare pleacă din familie. „Gras, frumos și sănătos“ este și în prezent concepția după care sunt crescuți mulți copii din România. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. „Părinții pot să convingă copiii să aibă un stil de viață sănătos prin puterea exemplului. Trebuie să mănânce toți ceea ce au acasă: ciorbă sau legume, mâncare de spanac, orice gătit în casă, sănătos. Dacă nu reușesc să determine copilul să mănânce sănătos trebuie să îl aducă la un specialist. Medicul trebuie să știe cum să stea de vorbă cu copilul, să îl facă să înțeleagă cât de importantă este alimentația sănătoasă. În școli am mers cu un filmuleț în care arătam ce înseamnă digestia. Ei nu conștientizează că tot ceea ce mănâncă are efecte asupra organismului. Tot ceea ce mâncăm intră în compoziția organismului. Trebuie să explicăm copiilor acest lucru. Învățătura este mama repetiției“, spune medicul specialist în diabet-nutriție și boli metabolice.

„Este foarte important să învățăm să citim etichetele produselor“

Mâncăm bombe alimentare în fiecare zi, conștient sau nu. Suntem peste șapte miliarde de oameni pe glob și anual ne înmulțim considerabil, iar industria alimentară caută tot felul de soluții pentru a acoperi nevoia de hrană. Așa se face că multe alimente ascund chimicale și calorii goale care ucid organismul treptat. 95% dintre alimentele aflate pe piață conțin E-uri. Coloranții sunt frecvent întâlniți în dulciuri, gumă de mestecat și răcoritoarele ce conțin zahăr. Acestea sunt consumate predominant de copii, pentru care reprezintă multe riscuri. „Yellow sunset“ (nr. E110 sau galben-portocaliu) este unul dintre aceștia. Sub denumirea catifelată se ascunde, de fapt, un aditiv extrem de nociv, cancerigen, care produce alergii și astm bronșic la copii. „Este foarte important să învățăm să citim etichetele produselor. Trebuie să te gândești că, dacă mănânci în plus 1.000 de calorii pe zi, te îngrași un kilogram pe lună. Într-un an sunt 12 kg în plus. Am avut copii de clasa a VII-a care aveau 100 de kilograme. Am avut copil de clasa a IV-a care avea 60 de kilograme. Ne confruntăm cu cazuri de obezitate morbidă. Contează foarte mult educația alimentară în familie, școli, grădinițe. Numai așa putem schimba mentalitatea“, atrage atenția dr. Iuliana Petrișor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS