22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia, ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă

România, ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă

Un copil prematur are şanse la viaţă dacă se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură performantă

Sute de copii sunt tratați lunar în secțiile de Neonatologie ale spitalelor din Oltenia. În România, 10% dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. După ce vin pe lume, ei ajung în secțiile de Neonatologie, dintre care unele sunt dotate cu aparatura de care este nevoie pentru a-i ține pe micuţi în viață, iar altele încă se află pe lista de așteptare. România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, dar și care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, după cum arată un studiu al Institutului Național de Statistică (INS).

În Oltenia, mortalitatea infantilă este ridicată. Pe lângă lipsa de dotare a unor secții, medicii spun că alte cauze importante sunt nivelul socio-economic scăzut, dar și neadresabilitatea la timp spre serviciile medicale. Rata mortalităţii infantile măsoară mortalitatea în rândul copiilor cu vârste mai mici de un an, iar indicatorul se calculează prin raportarea decedaţilor în vârstă de sub un an la 1.000 de născuţi vii. În afară de România, doar Bulgaria şi Macedonia au o rată a mortalităţii infantile mai mare de șase la fiecare 1.000 de născuţi vii, în condiţiile în care media europeană a ratei de mortalitate infantilă este de două ori mai mică.

În România mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE

Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Copiii care se nasc prematur ajung în secțiile sau compartimentele de Neonatologie din spitale. În Oltenia, cazurile cele mai grave ajung în Neonatologia de la Spitalul Județean Craiova și la Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Din 1990, rata mortalităţii infantile a scăzut în România, de la 26,9 la 9,5 decese la 1.000 de nou-născuţi vii, potrivit unui studiu european. Cu toate acestea, la noi în țară mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE. În Dolj, anul trecut, rata mortalității a fost de 4,5 la mia de locuitori. La Spitalul Municipal „Filantropia“, micuții născuți prematur sunt îngrijiți de echipa condusă de dr. Mirela Siminel, şefa Clinicii de Neonatologie.

„Statisticile ne arată că rata mortalității infantile scade acolo unde există aparatură medicală“

În ultimii ani, medicii au îngrijit copii născuți înainte de termen și cu greutate tot mai mică. Altădată, aceștia erau considerați avortoni. Pe lângă voință, reușita de a-i menține în viață depinde și de aparatura din clinică. Cu ajutor venit de la Primăria Craiova și din sponsorizări, s-au făcut dotări. Pentru viața bebelușilor mereu este însă loc de mai bine. Conștienți de nevoia de aparatură, reprezentanții Organizației Salvați Copiii România a donat Secției de Neonatologie aparatură extrem de necesară. De acum, medicii vor avea la dispoziție opt monitoare de funcții vitale și două lămpi de fototerapie, în valoare totală de 12.400 de euro. În total, din 2013 și până în prezent, Salvați Copiii România a donat spitalului o parte din aparatura de care era mare nevoie. „Investiția pe care o facem în maternități de câțiva ani deja este cea mai directă investiție în viața copiilor născuți înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalității infantile scade acolo unde există aparatură medicală fără de care actul medical nu se poate desfășura. Tocmai de aceea, este extrem de urgent ca guvernul să își asume o politică pe termen lung, coerentă, prin care să asigure că dreptul la viață al nou-născutului este garantat în mod real, oricare ar fi maternitatea în care se naște“, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România. Organizația condusă de acesta a făcut donații totale de 77.500 de euro în județul Dolj, la Spitalul Județean de Urgență Craiova și Spitalul Municipal Segarcea, ceea ce a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalității infatile la 6 la mia de născuți vii, mai mică decât media pe țară.

„Am avut nou-născuți de 1.100 de grame, care acum au crescut“

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. În România, unul din zece copii se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.
„Anul trecut, cât am preluat toate cazurile grave din județ, am înțeles, o dată în plus, importanța vitală a unui incubator, de pildă. Am avut nou-născuți de 1.100 de grame, care acum au crescut și au recuperat aproape miraculos decalajul. Nu ar fi fost posibil fără aparatura medicală pe care Salvați Copiii a donat-o maternității noastre”, a spus dr. Mirela Siminel, șeful Secţiei de Neonatologie.

13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuți

Cu toate că mortalitatea perinatală ajunge la 90%, în România, în prezent, există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 de paturi la un milion de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.
În plus, echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viața prematurilor: „Salvați Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvați Copiii știu cum să convertească acest procent în vieți salvate“.

Putem ajuta la îmbunătățirea situației

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.
Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.
Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS