22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânii au acces limitat la stomatolog

Românii au acces limitat la stomatolog

Foarte mulți români se tem de stomatolog, în timp ce alții nu își permit să meargă la dentist. Pierderea completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial. Fumatul, dieta nesănătoasă şi consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale pierderii complete a dinţilor. În România, campaniile de prevenţie în domeniu aproape că nu există.

Trei din zece români nu mai au niciun dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme. Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. Medicii spun însă că prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an. Numai că prevenţia în România nu se bucură de o atenţie prea mare. „Sistemul este centrat pe «a trata» şi nu pe «a preveni», ceea ce se reflectă asupra sănătății populaţiei. Campanii de prevenţie în domeniul sănătăţii există doar într-un număr foarte redus. Alocarea de 4% din produsul intern brut pentru sănătate nu oferă multe șanse de a schimba ceva, pentru că cei mai mulți bani se duc în scop curativ. Domeniul sănătăţii orale nu face excepţie de la această regulă de alocare a finanţării publice în sănătate“, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Este necesară dezvoltarea unor politici de sănătate publică“

Obiceiurile proaste sunt, în mare parte, moştenite de la părinţi. Jumătate dintre adulţi recunosc că uită să se spele pe dinţi şi seara. Potrivit studiului global World Health Survey, pierderea completă a dinţilor afectează aproximativ 30% din persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani. „Conform studiilor, unul din doi elevi din România nu se spală mai des de o dată pe zi pe dinţi. Cu siguranţă este necesară dezvoltarea unor politici de sănătate publică care să vizeze direct acest domeniu în vederea creşterii frecvenţei comportamentului de periaj dentar după mesele principale. Practicarea regulată şi corectă a periajului dentar este condiţie uşor de atins pentru a îmbunătăţi sănătatea orală a copiilor şi adolescenţilor“, mai spun reprezentanții DSP Dolj.

Plafonul de la Casa de Sănătate este mult prea mic

Teama de medic, igiena precară sau lipsa banilor sunt doar câteva dintre motivele pentru care oltenii nu ajung des la stomatolog. Medicii spun că, în general, oamenii nu sunt obișnuiți să facă prevenție. Recomandat este să facem două controale stomatologice pe an. De cele mai multe ori, românii bat la ușa cabinetului medical când nu mai pot de durere, iar măsurile luate de medici sunt, în cele mai multe cazuri, extracțiile.
Accesul populației la serviciile stomatologice rămâne principala problemă. În țară există doar 32 de cabinete stomatologice publice, iar în 30 de judeţe nu există nici măcar o singură clinică unde românii se pot trata gratuit, așa că pacienţii ajung să plătească bani grei în privat. Plafonul de la Casa de Sănătate este mult prea mic pentru problemele cu care se confruntă românii, spun stomatologii.
Conform raportului „Platformei Europene pentru o Sănătate Orală mai Bună“ din 2012, România este pe ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat sănătăţii orale.

Majoritatea serviciilor stomatologice sunt oferite în cabinetele private

Tratamentul afecţiunilor orale în România a fost finanţat de sistemul de asigurări de sănătate publică, începând din 1998 până în aprilie 2013. Controalele anuale şi tratamentul gratuit au fost disponibile la copii cu vârsta sub 18 ani. Suma totală plătită pentru fiecare medic dentist, de către Casa de Asigurări de Sănătate pentru toţi pacienţii, a fost foarte mică (aproximativ 200 de euro/lună). De exemplu, această sumă acoperea doar costul a două aparate ortodontice.
„În luna aprilie 2013, s-a oprit finanţarea oricărui tratament stomatologic pentru toţi copiii până la vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, finanţarea pentru această grupă de vârstă a fost reluată în 2014, dar la un nivel scăzut. În prezent, majoritatea serviciilor stomatologice de îngrijire şi tratament pentru pacienţii de toate vârstele sunt furnizate la cabinetele stomatologice private. Ele trebuie să fie plătite de pacienţi sau, în cazul copiilor, de părinţii acestora“, declară reprezentanții DSP Dolj.

Puțini medici stomatologi sunt interesați să lucreze cu CAS

Conform HG nr. 400/2014, serviciile stomatologice de bază pot fi decontate de CNAS în totalitate pentru copii şi beneficiarii legilor speciale, iar pentru persoanele peste 18 ani cu venituri reduse, decontarea poate fi de 100% sau de 60%, în funcţie de serviciile oferite. Centrul pentru monitorizarea politicilor publice a publicat în septembrie 2016 un Raport de cercetare privind sănătatea orală în România.
Datele din acest raport arată faptul că „interesul pentru încheierea de contracte cu CAS pentru decontarea serviciilor stomatologice este destul de redus, dintre cabinetele stomatologice doar 22% (3.253) având contracte cu CAS în 2016. Se întâmplă asta din cauza birocraţiei excesive și a sumelor extrem de reduse care pot fi decontate, în medie de 2.000 de lei/medic/lună.

„Bolile periodontale severe sunt asociate cu diabet şi infecţia cu HIV“

Medicii spun că sănătatea orală deficitară poate creşte riscurile pentru sănătatea generală din cauza compromiterii capacităţii normale de masticaţie. Nutriţia inadecvată/insuficientă poate duce în cele din urmă la scăderea imunității organismului. „Bolile periodontale severe sunt asociate cu diabet şi infecţia cu HIV. În mod similar, alte boli sistemice şi/sau efectele secundare negative ale tratamentelor lor pot determina un risc crescut de a dezvolta afecţiuni orale, reducerea fluxului salivar („gura uscată“), modificarea simţurilor gustativ şi olfactiv, dureri orofaciale, dezvoltarea excesivă gingivală, resorbţia osului alveolar şi mobilitatea dinţilor. Prevalenţa înaltă a terapiilor multimedicamentoase la această grupă de vârstă poate avea un impact foarte mare asupra sănătăţii orale“, conchid specialiștii Direcției de Sănătate Publică Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS