8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateModificări în Sănătate. Noi reguli în sistemul de asigurări

Modificări în Sănătate. Noi reguli în sistemul de asigurări

Principalul actor pe piața serviciilor de sănătate din România este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care administrează Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prin cele 43 de case de asigurări subordonate, ea contractează circa 26.000 de furnizori. Spre deosebire de anii 1970 – 1990, CNAS, nu Ministerul Sănătății, are cele mai multe pârghii pentru a influența comportamentul furnizorilor, cantitatea și calitatea serviciilor prestate către pacienții români.

Aproximativ 90% din populație este asigurată

Legea asigurărilor de sănătate inițiată înainte de anul 2000 a suferit peste 100 de modificări. Aproximativ 90% din populație este asigurată. Cea mai mare categorie de asigurați este cea a salariaților, care reprezintă 36% din total. Pensionarii și copiii, inclusiv elevii, sunt următoarele categorii asigurate, cu procente de 24% și 22%, după cum arată un raport al Alianței pentru Sănătate din România (APSER).
Prin Ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată joi de guvern se reglementează în Codul fiscal noul mecanism de depunere a declarațiilor fiscale și de plată a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. În concordanţă cu acest nou mecanism, se modifică şi Legea nr. 95/2006 în privinţa modului de acordare şi de încetare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse, calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă, pentru o perioadă de 12 luni, calculată de la data depunerii declarației unice, şi încetează dacă nu se depune o nouă declarație până la termenul prevăzut în Codul fiscal pentru perioada următoare.
Persoanele care nu realizează venituri şi nu sunt exceptate de la plata contribuţiei dobândesc calitatea de asigurat pentru o perioadă de 12 luni, prin depunerea declaraţiei unice, indiferent de data depunerii acesteia, calitate care încetează dacă nu se depune o nouă declarație pentru perioada următoare.
În cazul persoanelor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu şi încetează în termen de trei luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu.
Pentru anul 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi păstrează calitatea de asigurat, până la termenul de depunere a declaraţiei unice (15 iulie), astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS