12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCriza imunoglobulinelor condamnă bolnavii la moarte

Criza imunoglobulinelor condamnă bolnavii la moarte

Sunt mii de bolnavi care acum nu au o soluție

Criza de imunoglobulină pune în pericol viața a mii de pacienți din țară. Sătui de promisiuni, bolnavii cer soluții concrete, cât mai repede. Depășiți de situație, reprezentanții Ministerului Sănătății au cerut ajutor european. Pentru prima dată în istorie a fost declanșat Mecanismul European de Protecţie Civilă. România are nevoie lunar de 5.000 de fiole de imunoglobulină. Acum, în depozitul Unifarm, compania statului care poate aduce medicamente în țară în situații de urgență, nu mai există nici o doză. Aceeași situație este și la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Tragica poveste a lipsei imunoglobulinelor din spitalele românești se traduce în bolnavi care se simt „condamnați la moarte“. Sunt mii de bolnavi care acum nu au o soluție și cărora le-a mai rămas un singur drept, dreptul de a se ruga la Dumnezeu ca autoritățile să găsească o soluție rapidă. Cum a apărut criza imunoglobulinelor? În ultimii doi ani, din România au dispărut în jur de 1.800 de medicamente. Asta înseamnă un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din ţara noastră. Cele două firme care aduceau imunoglobuline în România au decis să se retragă și ele, astfel că bolnavii din întreaga țară au rămas neajutorați. Pacienții și reprezentanții lor au făcut de-a lungul timpului demersuri la Ministerul Sănătății (MS) pentru rezolvarea acestei situații. Soluția în ultimele luni a fost ca acestea să fie aduse de Unifarm, compania statului care poate aduce medicamente în țară în situații de urgență. Așa s-a și întâmplat. Numai că au fost și perioade de discontinuități, iar aceasta nu este rezolvarea pe termen lung a problemei. Marea problemă este că acum Unifarm nu mai are imunoglobuline deloc în depozit.

Ministrul sănătății: „Am epuizat toate variantele de rezolvare
pe termen scurt“

Treziți în această situație și fără soluții la nivel național, reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au declanșat, pentru prima dată în istorie, Mecanismul European de Protecţie Civilă. Mai exact, se cere ajutor de urgenţă statelor din Uniunea Europeană şi din NATO. Anunţul a venit chiar de la ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, care a transmis că România ar avea nevoie lunar de 5.000 de fiole. „Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de Protecție Civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații“, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.
În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină, criza de imunoglobulină pe piața din România continuă cu risc asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli autoimune, boli neurologice. „Sunt bolnavi care așteaptă să moară având în vedere situația dată. Este nevoie urgentă de rezolvarea acestei mari probleme a sistemului medical. Ne lovim de birocrație și de politica defectuoasă a prețului medicamentului din România“, atrage atenția Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

„Pacienții sunt expuși la riscuri“

Reprezentanții pacien­ților spun că lucrurile trebuie să se miște cât mai repede pentru că timpul pierdut poate costa vieți. Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), spune că problema trebuie rezolvată nu doar pe perioade scurte, ci definitiv. „În acest moment suntem din nou în criză. Nu avem pe piață imunoglobuline și pacienții sunt expuși la riscuri. Cele două firme care s-au retras au tot negociat cu Ministerul Sănătății, dar nu au ajuns la nici un consens. Din această cauză, nu au mai adus imunoglobuline pe piața românească. Unifarm a adus prin procedura de nevoi speciale cât s-a putut, dar asta nu este o soluție pe termen lung. Unifarm nu poate aproviziona spitalele mereu. A adus anul trecut câteva cutii care s-au consumat și acum am luat-o de la capăt“, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

„Avem licitație, dar cum să cumpărăm dacă nu sunt firme pe piață?!“

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, imunoglobulinele lipsesc. Spitalul are contract pentru furnizarea acestor medicamente, dar el nu este respectat pentru că pe piață nu se găsesc imunoglobuline. „Am luat împrumut de la Cluj (30 de flacoane) și Timișoara (10 falcoane) pentru un pacient, în decembrie. În ianuarie am anunțat Unifarmul să ne trimită pentru că avem «datorii» la alte spitale. Ni s-au trimis strict flacoanele pe care le aveam datorie. Avem licitație, dar cum să cumpărăm dacă nu sunt firme pe piață?! Avem licitație, avem contracte pentru Intratect, o imunoglobulină, dar firma nu onorează comanda. Nu avem de unde să cumpărăm, deși avem toate demersurile făcute“, explică dr. Bogdan Fănuță.
După ce a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, există un prim răspuns, de la Crucea Roşie din Austria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS