12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții au acces mai ușor la tratament în străinătate

Pacienții au acces mai ușor la tratament în străinătate

Procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale de care pacienții români asigurați au beneficiat în alte state membre a fost simplificată

Bolnavii asigurați pot să beneficieze de servicii medicale într-un alt stat din Uniunea Europeană. Pentru intervențiile mai complicate, cum ar fi operațiile, care nu pot fi efectuate în România, există un program al Ministerului Sănătății prin care pacienților care sunt tratați în străinătate li se decontează sumele cheltuite în baza formularului S2 (E 112). O altă modalitate prin care puteți beneficia de servicii medicale este prin intermediul cardului european, care conferă asiguratului dreptul la îngrijire medicală de urgență. O noutate este faptul că procedura de decontare a serviciilor medicale se simplifică.

Documentele medicale pe baza cărora se solicită rambursarea cheltuielilor pentru serviciile medicale de care beneficiați în străinătate nu vor mai trebui traduse de solicitant în limba română. Procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale care au devenit necesare pe perioada şederii temporare a asiguraţilor din România în alte state membre UE/SEE/Elveţia a fost simplificată. Conform unui ordin semnat de preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, responsabilitatea traducerii în limba română a documentelor medicale de către un traducător autorizat va reveni casei de asigurări de sănătate la care se depune cererea de rambursare. „Dispare o barieră birocratică din calea solicitării rambursării cheltuielilor cu asistenţa medicală în alte state membre UE. Asiguraţii care trebuie să formuleze asemenea solicitări vor fi pe viitor scutiţi de efortul găsirii unui traducător autorizat, dar şi de cheltuiala aferentă onorariului traducătorului“, a declarat Răzvan Vulcănescu, cu ocazia semnării ordinului menţionat.
În anul 2017, casele de asigurări de sănătate din România au rambursat unui număr de 263 de asiguraţi cheltuielile cu asistenţa medicală care a devenit necesară în timpul şederii în alte state membre ale UE/SEE/Elveţia.

3.865 de doljeni au solicitat la CAS Dolj eliberarea cardului european, anul trecut

Prin intermediul cardului european de sănătate puteți beneficia în statele UE doar de asistenţă medicală de urgenţă. Anul trecut, 3.865 de doljeni au solicitat la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj eliberarea cardului european.
Acest document se eliberează la cererea pacientului asigurat, pentru deplasări scurte (de maximum 12 luni), și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănatate și fac dovada achitării la zi a contribuției. Cardul este gratuit. Studenții/masteranzii care studiază în statele membre UE pot obține cardul numai dacă beneficiază de bursă a statului român.

Formularul S2, șansă la tratament în străinătate pentru cazurile grave

Pentru intervenţiile extrem de grave pentru care nu există tratament în România Ministerul Sănătaţii are un program special. Pentru pacienții care suferă de boli grave şi trebuie să suporte o intervenţie care nu poate fi realizată în ţară există formularul S2 (fostul E122) care poate fi obţinut de la Casa de Asigurări de care aparţine fiecare pacient.
Pentru situația trimiterii la tratament în străinătate, în baza formularului S2, trebuie îndeplinite două condiții: tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări de sănătate din România, iar a doua condiție este ca tratamentul să nu poată fi acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei și evoluția probabilă a bolii.

Peste 1.400 de doljeni au solicitat, anul trecut, formularul S2

Dacă cele două condiții sunt îndeplinite, Casa de Sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular. Anul trecut, 1.404 doljeni au solicitat eliberarea formularului S2. Acesta se eliberează înainte de plecarea bolnavului la tratament. El poate fi emis și după plecarea pacientului dacă, din motive de forță majoră, nu a putut fi eliberat anticipat și dacă nu a fost achitată contravaloarea serviciilor medicale. În acest caz, Casa de Asigurări întocmește un referat prin care se argumentează și justifică situația de forță majoră, document care va sta la baza eliberării formularului.

Ce procedură trebuie să urmați

Cheltuielile în baza formularului S2 se decontează numai între instituții, pe bază de facturi. Pacienții care au nevoie de tratament în străinătate și vor să beneficieze de formularul S2 trebuie să urmeze o anumită procedură. Mai exact, trebuie să depună o cerere scrisă la CAS-ul de care aparțin. Cererea trebuie să fie însoțită de o copie a actului de identitate sau a certificatului de naștere, după caz. În plus, bolnavii trebuie să depună un dosar medical care va conține recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului și înscrisuri medicale. Din aceste înscrisuri trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații în sistemul public de sănătate, precum și faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna din unitățile sanitare din România. De asemenea, trebuie precizat în mod argumentat motivul pentru care acest serviciu nu poate fi acordat într-un interval de timp normal într-o unitate sanitară din România. Dosarul medical trebuie să fie întocmit de un medic sau o unitate sanitară aflată în relații contractuale cu o casă de sănătate din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS