12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHameiul tratează cu succes mai multe afecţiuni

Hameiul tratează cu succes mai multe afecţiuni

Un studiu foarte amănunţit, despre folosirea hameiului în medicina tradiţională asiatică şi europeană, arată că în toate ţările unde creşte această plantă, ea este folosită cu prioritate drept calmant psihic. În Ayurveda, medicina tradiţională indiană, hameiul este folosit contra stărilor de nelinişte şi de anxietate, în China – contra insomniei şi a nervozităţii, în Europa centrală şi de est – pentru diferitele tulburări emoţionale legate de pubertate şi de maturizarea sexuală. Studii recente arată că, într-adevăr, efectele sedative ale conurilor de hamei sunt pe cât de puternice, pe atât de bine tolerate de organism.

Hameiul şi somnul

Mai multe studii clinice arată că hameiul, mai ales în asociere cu valeriana, este printre cele mai puternice şi nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie. Un experiment foarte amplu şi meticulos realizat pe pacienţi în Germania (ţara cu cea mai mare tradiţie în studierea şi utilizarea hameiului) a comparat efectele unui medicament de sinteză folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinaţia de valeriană şi hamei, cele două tipuri de remedii fiind administrate vreme de două săptămâni, în paralel, la două grupe de pacienţi cu insomnii puternice. Se administrează seara 1-2 linguriţe de combinaţie, în proporţii egale, de tinctură de conuri de hamei şi de rădăcină de valeriană. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.

Hameiul şi reumatismul

Hameiul acţionează ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteză utilizate în tratamentul artritei. În cazul crizelor reumatice, se face o cură de 1-2 săptămâni, timp în care se beau 3 căni pe zi de infuzie combinată de hamei. Pe lângă efectul său antiinflamator, hameiul acţionează asupra sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere la bolnavii de reumatism.

Hameiul şi tulburările de dinamică sexuală

În medicina populară europeană, hameiul, alături de valeriană, este cel mai folosit remediu contra unui spectru larg de probleme sexuale. Cura cu hamei şi-a dovedit eficienţa în cazul hiperexcitabilităţii sexuale, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Se administrează sub formă de tinctură, câte 1-2 linguriţe de trei ori pe zi, în cure de o lună, cu două săptămâni de pauză.

Hameiul şi pubertatea

Hameiul este recomandat în tulburările genitale şi sexuale care apar mai ales la fete. Pentru că uleiurile aromatice din conurile de hamei au proprietăţi estrogene şi calmante, ele sunt recomandate pentru declanşarea ciclului menstrual întârziat, pentru combaterea acneei, a unor probleme cum ar fi hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat, precum şi contra unor tulburări emoţionale care pot apărea în această problemă. Se administrează sub formă de infuzie combinată, câte 2-3 căni pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.

Hameiul şi bolile renale

Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 căni pe zi, în cure de zece zile, stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi recidiva infecţiilor renale. În cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomandă băile fierbinţi de şezut cu extract de hamei. Anumite substanţe conţinute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic şi ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS