17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎnființarea unui centru Stroke, șansă pentru bolnavii cu accident vascular cerebral

Înființarea unui centru Stroke, șansă pentru bolnavii cu accident vascular cerebral

Înființarea unui centru de stroke este singura șansă de tratament rapid pentru pacienții cu accident vascular ischemic în serviciu de urgență

Mai mult de jumătate dintre pacienții care ajung lunar în clinicile de neurologie din cadrul spitalelor doljene au suferit un accident vascular cerebral. Îngrijorător este că tot mai mulți sunt tineri. Marea problemă este că în Oltenia nu există un centru Stroke pentru urgenţele neurovasculare. Înființarea unui astfel de centru la Spitalul Județean de Urgență Craiova ar înseamna șanse la viață pentru mulți bolnavi care acum nu au posibilitatea de tratament în Craiova.

În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un accident vascular cerebral (AVC), ceea ce înseamnă 178 pe zi, 31% dintre ei fiind cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Medicii neurologi din Craiova spun că nu există gardă în care să nu apară un pacient care a suferit un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, în Oltenia nu există niciun centru Stroke. Stroke-ul reprezintă deteriorarea temporară a funcției cerebrale, sau, în cazuri mai grave, permanentă, care afectează un teritoriu bine delimitat al țesutului cerebral.
Centrul Stroke este necesar pentru tratamentul specializat în anumite cazuri de AVC, scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale. Procedura care poate salva vieți se numește tromboliză, un tratament care, aplicat în maximum patru ore de la producerea atacului ischemic, poate dizolva cheagul de sânge care a provocat AVC-ul.

„Este extrem de importantă înființarea unui astfel de centru în Oltenia“

În țară există mai multe centre Stroke, în marile orașe, dar și în spitalele mai mici din Oradea, Suceava. În Craiova, secții de neurologie există la Spitalul de Neuropsihiatrie, dar și la Spitalul Județean de Urgență. Un astfel de centru se poate înființa numai în cadrul SJU Craiova pentru că aici există toate specialitățile medicale, Terapie Intenstivă, cu linie de gardă, tomograf cu linie de gardă.

„Este extrem de importantă înființarea unui astfel de centru în Oltenia. Diferența ar fi foarte mare pentru pacienții care se pretează la tromboliză. Sunt anumite criterii după care sunt selectați pacienții care pot fi trombolizați. Din numărul mare de pacienți cu accidente vasculare cerebrale, foarte mulți ar putea fi salvați dacă ar exista posibilitatea efectuării trombolizei și la noi. Tromboliza este foarte importantă și se face în toate țările civilizate. În alte țări, centru Stroke există peste tot pentru că în cazul pacientului trebuie să se intervină în maximum patru ore și jumătate. La noi se pierd pacienți din această cauză“, explică conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie.

„Ideal ar fi să existe un astfel de centru măcar în fiecare reședință de județ“

În cazul pacienților din Oltenia, nici nu se poate pune problema transferului pentru tromboliză către alte centre pentru că nu ar fi timp suficient pentru intervenție.

„Nu putem discuta despre posibilitatea transferului pentru că nici cu elicopterul nu e timp suficient. Ideal ar fi să existe un astfel de centru măcar în fiecare reședință de județ, într-un spital județean, care să aibă toate specialitățile. Trebuie îndeplinite anumite condiții. Avem foarte multe cazuri de AVC. Ar trebui să existe un protocol foarte clar și cu Ambulanța, astfel încât pacientul cu suspiciune de AVC să fie adus în centrul Stroke imediat“, adaugă Valerica Tudorică.

„Un astfel de centru ar salva multe vieți“

Centul Stroke se poate înființa sub formă de compartiment în cadrul Clinicii de Neurologie de la SJU Craiova. Secția are acum 15 paturi. Dr. Dorina Iovănescu, șefa secției, spune că aparatură pentru efectuarea procedurilor necesare salvării pacienților există în spital. Singura piedică rămâne lipsa spațiului.

„Ne dorim foarte mult să facem acest centru Stroke. Este singura șansă să putem trata pacienții cu accident vascular ischemic în serviciu de urgență. Acum, în Oltenia nu se poate face niciunde așa ceva. Un astfel de centru al salva multe vieți, mulți pacienți ar scăpa cu viață dacă ar fi tratați rapid. Am avea posibilitatea să intervenim în primele trei- patru ore. Acum nici nu apucăm să trimitem pacientul către alte centre, mulți rămân cu deficit motor, cu paralizie. Aparatură există. Problema este spațiul. Este nevoie de minimum patru paturi. Este nevoie și de o asistentă pe tură, infirmieră, brancardier. Există zone din țară unde se face tromboliză de ani de zile. Întâlnim multe cazuri de accident vascular cerebral. Nu există gardă în care să nu avem astfel de cazuri“, atrage atenția Dr. Dorina Iovănescu, șefa Secției de Neurologie.

„Încercăm să găsim o soluție“

Dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, spune că s-a discutat despre ideea înființări acestui centru și că, în prezent, se caută soluții pentru identificarea unui spațiu.

„Am discutat cu medicii neurologi și am evaluat ideea înființării unui compartiment Stroke. Singura problemă pe care o avem este lipsa spațiului. Din această cauză avem piedici. Clinica de Endocrinologie a fost mutată la Spitalul „Filantropia“ și acum încercăm să găsim o soluție ca în spațiul pe care îl avem să reușim să facem cinci paturi pentru înființarea unui astfel de centru“, spune managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS