13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 2.000 de doze de imunoglobulină ajung în România în următoarele două luni

Peste 2.000 de doze de imunoglobulină ajung în România în următoarele două luni

2.125 de doze imunoglobulină pentru pacienții cu imunodeficiențe primare vor ajunge în țară până în luna aprilie, iar alte 1.000 în luna aprilie, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul sănătății. Potrivit HotNews.ro, Sorina Pintea spune că s-a ajuns la un „agreement până în luna aprilie“ cu distribuitorii și cu o parte dintre producători, iar discuțiile cu aceștia vor continua.
„Înțelegerea e până în luna aprilie. Urmează să mai avem discuții și să ne mai întâlnim cu marii producători în 16 februarie. Avem, până în aprilie, 1.600 de doze (care au ajuns în țară săptămâna această – n.r.) plus 2.125. Și în aprilie, am promisiunea distribuitorilor, mai vin 1.000 de fiole“, a afirmat Sorina Pintea. „În prezent, în depozitele Unifarm se găsesc 1.000 de fiole (nu pot să spun denumirea medicamentului), urmând că în cursul zilei de astăzi (joi -n.r.) să vină încă 600 de fiole“, a mai spus ministrul sănătății.
O mie de doze de imunoglobulină (IGVena) pentru tratamentul imunodefi-ciențelor primare au intrat în țară luni dimineață și urmează să fie distribuite către spitale, anunța luni Ministerul Sănătății, într-un comunicat. De asemenea, Unifarm a anunțat că alte 600 de flacoane de imunoglobulină (Intratect) urma să ajungă în țară până la finalul acestei săptămâni.
Reprezentanții asociații-lor de pacienți spun însă că mulți dintre aceștia nu au acces la tratament de aproximativ șase luni, iar cantitatea anunțată de minister nu acoperă toate nevoile.
Anul 2018 a început cu o nouă criză a imunoglobulinei. Pacienții cu imunodeficiențe primare nu primiseră, la începutul lunii februarie, medicamentele promise să intre în țară în jurul datei de 20 ianuarie. Din informațiile Hotnews.ro, pacienții și medicii din mai multe orașe ale țării au rămas sau sunt pe cale să rămână din nou fără tratament, iar medicilor li s-a transmis că tranșa de medicament Intratect, care trebuia să între în țară în jurul datei de 20 ianuarie, nu a ajuns nici acum.
Pacienții dependenți de imunoglobulină au rămas fără tratament încă din iulie-august 2017, când aceștia și rudele lor au tras primele semnale de alarmă. Prima întâlnire pe această temă pe care reprezentanții pacienților au avut-o cu oficialii Ministerului Sănătății a avut loc pe 4 septembrie anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS