17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedici de familie revoltați, pacienții buni de plată

Medici de familie revoltați, pacienții buni de plată

Medicii de familie, umiliți și descurajați de sistemul de sănătate

Sătui să lucreze într-un sistem care îi umilește și îi dezarmează, medicii de familie au anunţat că din 3 ianuarie nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări. Pacienții se simt fără apărare și lăsați de izbeliște. Mai mult medicii susțin că de-a lungul timpului s-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. 

Medicina de familie este poarta de intrare în sistemul de sănătate. Cu toate acestea, sectorul de medicină primară este subfinanțat. Lipsa unui buget suficient pentru asigurarea analizelor pacienților, accesul limitat la investigații medicale sunt principalele probleme de care pacienții se plâng la medicul de familie. Nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să lucreze, medicii de familie din toată țara au anunțat că nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

„După atâția ani de reformă, medicina de familie este falimentară“

Dalida Mosorescu este unul dintre medicii de familie care luptă pentru un sistem de sănătate mai bun. Timp de trei ani a lucrat în comandamentul militar NATO. „Noi avem un contract cu Casa de Asigurări care expiră la 31 decembrie 2017. Începând cu 1 ianuarie 2018 suntem liberi de contract. Pentru că nemulțumirile medicilor de famile sunt foarte mari s-a hotărât la nivelul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și al Patronatului de Medicină de Familie să facem o mișcare de protest ca urmare a faptului că nimeni nu ne ascultă. După atâția ani de reformă (reformă care a început în 1999) medicina de familie este falimentară. Tot după atâția ani, CNAS, guvernul și parlamentul ignoră soarta medicinei de familie și a pacienților. În fiecare an, pe 3 sau 4 ianuarie eram chemați la CAS-uri să semnăm actele adiționale, dar de data asta medicii de familie sunt hotărâți să spună stop“, explică medicul.

„Acesta este respectul pe care guvernanții îl arată medicinei de familie“

Pentru pacienți, acest lucru înseamnă că nu mai pot beneficia în cabinetul medicului de familie de servicii medicale gratuite. Medicii de familie au stabilite diferite tarife care sunt afișate în cabinet. Pe de altă parte, aceștia spun că le-a ajuns cuțitul la os și că medicina de familie nu mai poate trata pacienții în condițiile în care o consultație este decontată de stat cu 11 lei, din care medicului îi revin doar patru lei. „Dacă nu mai avem contract cu CAS nu mai putem da rețete, trimiteri, concedii medicale și nu se pot oferi consultații gratuite. Eu în zilele de 3, 4, 5 ianuarie voi vaccina restanțierii de 14 ani cu vaccinul Difteric Tetanos Pertussis, vaccin neprimit din martie. Când să îi vaccinăm pe toți?! Sunt foarte mulți bolnavi, cazuri de varicelă, scarlatină, pneumonii, plus pacienții cronici. Pentru pacienții neasigurați din listă, medicul nu primește nimic. Pentru un pacient asigurat primește 3 lei pe lună, pe cabinet, din care medicului îi rămân 70 de bani, iar pentru o consultație se primește pe cabinet 11 lei, indiferent cât durează și ce dificultate are, din care medicul rămâne net cu patru lei. Să ne gândim cât costă un tuns și să facem o comparație! Cam acesta este respectul pe care guvernanții îl arată medicinei de familie. Acum au venit regularizările pentru plata pensiei și pentru impozite, urmează cele pentru sănătate. Sunt colegi care sunt nevoiți să facă credit în bancă să poată plăti. Este o situație falimentară“, adaugă dr. Mosorescu.

„Un medic care are cam 1.500 de pacienți asigurați pe listă rămâne cu 2.500 – 3.000 de lei pe lună, în mână“

Catalogați de mulți ca fiind cei care „doar dau un bilet de trimitere și primesc mulți bani“, medicii de familie contrazic acest lucru și spun că medicina primară ar trebui finanțată astfel încât dotarea cabinetelor cu aparatură să se ridice la cea de care dispun medicii de familie din alte țări. „Nu este un secret cât câștigă un medic de familie. Eu mereu am avut publică factura. Un medic care are cam 1.500 de pacienți asigurați pe listă rămâne cu 2.500 – 3.000 de lei pe lună, în mână, fără să mai facă investiții în cabinet pentru că nu își mai permite și așa pacientul este trimis pentru o banală glicemie la un laborator. Anul acesta, în mod surprinzător, mulți studenți cu note mari au ales medicina de familie, dar mulți au ales pentru că după aceea își doresc să plece să profeseze în străinătate, unde se câștigă foarte bine. Așa se face că peste câțiva ani o să rămânem fără medici. Din păcate, medicul de familie nu își mai poate permite să facă asistența socială în România. A ajuns cuțitul la os…“, mai precizează Dalida Mosorescu.

Pacienții: „Suntem îngrijorați!“

Prinși la mijloc, pacienții sunt îngrijorați. Radu Gănescu este unul dintre pacienții care a fost diagnosticat cu talasemie majoră în primele luni de viață. Deși afectat de boală și avertizat de medici că șansa sa de viață este una redusă, Radu și-a învins temerile întemeindu-și o familie. În prezent, este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și luptă pentru drepturile pacienților. „Suntem îngrijorați și conștienți că avem nevoie de medici de familie, iar orice întrerupere va avea efect nu tocmai pozitiv pentru noi. Problemele cu care se confruntă medicii de familie sunt și problemele noastre. Noi ne lovim de birocrație împreună cu medicii și tot noi suntem cei puși pe drumuri. Ei își cer drepturile cum și-au cerut și sindicatele, și rezidenții. Este normal dacă vorbim de sistemul de sănătate și de creșterea veniturilor medicilor să luăm în calcul și medici de familie, ori nimeni nu a făcut acest lucru. Reacția medicilor este ca răspuns la reacția autorităților“, spune Radu Gănescu.

Medic de familie craiovean plecat în Franța

Mihaela Țigănuș este medic de familie craiovean. În urmă cu cinci ani a plecat să își facă meseria în Franța, văzând că duelurile politice şi reforma sanitară nereuşită nu vor duce la nimic bun în sistemul de sănătate din România. „Finanțarea pentru medicina de familie este aceeași, autoritățile nu vor să crească deloc finanțarea acestui sector extrem de important, iar noul contract e un dezastru, cu mai multe penalizări, îngrădiri și abuzuri împotriva medicinei de familie. Medicii de familie români sunt din ce în ce mai restricționați profesional, nu s-a înțeles nici acum de către decidenți ce înseamnă o profesie cu adevarat liberală“, spune medicul.

„Din nou guvernanții ne aruncă cu praf în ochi”

Medicii care au ales să rămână să lucreze în țară cer să fie susținuți. Nu își doresc „cadouri” din partea autorităților, ci un sistem de sănătate care să ofere condiții de lucru mai bune. „Cu toate nu suntem bugetari finanțarea medicinei de familie este aproape exclusiv prin contractele cu CAS….Un fel de aceeași Marie cu altă pălărie. …în plus noi suntem împovărați de plata salariilor asistentelor, contabililor, ingrijitoarelor etc, precum și de întreținerea în totalitate a cabinetelor. Cu atât mai mult ar trebui reevaluată situația noastră pentru a evita absurdul de față când un medic primar medicină de familie rămâne cu un net echivalent cu jumătatea netului unei asistente medicale din spital. Iar mărirea de bani minusculă ce se clamează în media de către CNAS se va aplică de la 1 aprilie sau iulie, adică în noul contract. Din nou guvernanții ne aruncă cu praf în ochi. Și nu uităm de toate imputațiile la care sunt supuși medicii de familie în urmă contractului păgubos cu CAS. Ne dorim un nou contract fără birocrația care ne omoară acum pe noi și pacienții noștri deopotrivă”, explică dr. Dalida Mosorescu, medic de familie. 

„S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară”
Mai mult, medicii din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) şi din cadrul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin că „din păcate, s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este departe de a fi interesată de nevoile pacienţilorS-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. Scandalurile recente întăresc acest lucru! Suntem de acord că este nevoie de dialog, Dar un dialog care să pornească de la premisa unei schimbări de paradigmă, prin care CNAS să îşi asume responsabilitatea firească pentru serviciile medicale necesare oamenilor şi respectul firesc pe care trebuie să îl acorde medicilor. Nu ne-am dorit „poziţii de forţă”, dar din păcate, calea argumentelor a eşuat! Tocmai pentru că am dorit dialogul, am avut mai multe runde de întâlniri la CNAS, în bună parte, timp risipit. Există unele modificări pozitive, dar majoritatea problemelor esenţiale au primit răspunsuri de tipul: „vom analiza, vom gândi, vom studia, nu se poate, trebuie modificate alte legi, nu face obiectul contractului”. 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS