24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții, victimele nepăsării Ministerului Sănătății

Pacienții, victimele nepăsării Ministerului Sănătății

Bolnavii sunt disperați pentru că medicamentele de care le depinde viața lipsesc, autoritățile sunt de cele mai multe ori fără soluții (Foto: arhiva GdS)

Mulți pacienţi din România trăiesc același calvar de aproximativ doi ani. Medicamente de care le depinde viața nu se mai găsesc, dispărând de pe piaţă în jur de 2.000. În lipsa unei reacții a autorităților, pacienții fac eforturi financiare și își cumpără medicamentele din alte țări. Cei care nu își permit rămân condamnați la suferință și unii dintre ei la moarte.

„Pacientul oncologic din România mai are un singur drept: DREPTUL SĂ MOARĂ!“, sunt vorbele unui om care și-a transformat viața într-o luptă împotriva resemnării în fața unei boli sfâșietoare, cancerul. Cezar Irimia este președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și spune că este grea lupta cu sistemul medical, care este la fel de suferind ca şi pacienții. Suntem țara care se clasează pe primele locuri în Europa când vine vorba de afecțiuni grave precum cancer, hepatită, TBC, boli cardiovasculare. Cu toate acestea, pacienții români au cel mai redus acces la tratament din Europa.
Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. La noi însă, acest drept al pacienților este încălcat. În timp ce pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare, bolnavii din România sunt nevoiți să alerge din farmacie în farmacie și să treacă granițele ca să găsească tratamentul de care le depinde viața. Cu viața pe muchie de cuțit, bolnavii de cancer sunt printre cei mai afectați, fie că este vorba de adulți sau copii. „Pacienții români cu cancer se lovesc de probleme legate de accesul la noile terapii, dar și de grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale. Pacienții cu cancer duc o luptă generalizată și inegală, atât cu boala, dar, mai ales, cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților. Am fost nevoiți să apelam la instituțiile și cancelariile europene, pentru a ne apăra un drept consfințit în Constituție: DREPTUL LA VIAȚĂ!“, trage un semnal de alarmă reprezentantul pacienților.

„Lentoarea deciziilor de la nivelul Ministerului Sănătății face victime“

În România, în fiecare zi mor 130 de pacienți cu cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces imediat la investigații și tratamente. În continuare, femeile bolnave de cancer mamar au probleme în aprovizionarea cu unul dintre medicamentele de bază, Tamoxifen. Este vorba de un tratament hormonal care, dacă nu este administrat atunci când recomandă medicul, riscul de recidivă este foarte mare. „Este o problemă lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeutice, dar o altă problemă este și lipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Radioterapia nu asigură decât 27% din necesarul României, restul pacienților care necesită această terapie mor cu zile! Imunoterapia introdusă în acest an pentru anumite forme de cancere a dat o speranță pacienților, dar nu o garanție. În continuare, lentoarea deciziilor de la nivelul Ministerului Sănătății face victime. De aceea, pentru al doilea an consecutiv, pacienții au diagnosticat conducătorii sistemului de sănătate cu mai multe boli grave: nepăsare, iresponsabilitate, lipsă de respect, încălcarea drepturilor constituționale, amatorism“, declară Cezar Irimia.
Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament, din Europa

Din cauza scăderii prețurilor medicamentelor, în vara anului 2015, mulți producători refuză să mai aducă în România medicamente esențiale, iar bolnavii se chinuiesc să le găsească înlocuitoare sau să meargă în străinătate să le cumpere pe cele care au dispărut din țară. În ultimii doi ani, din România au dispărut aproximativ 2.000 de medicamente. Un număr foarte mare, adică un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din ţara noastră. Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament, din Europa. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS.

Pacienții, victimele unui sistem nepăsător

Loviți de o boală care le răpește puterea de a mai merge și a se mișca normal, bolnavii de Parkinson sunt, de cele mai multe ori, condamnați să depindă de ajutorul familiei. Trecuți prin toate etapele, de la şocul diagnosticului şi negarea acestuia, la faza de revoltă şi luptă, pacienții cu Parkinson se confruntă de aproape un an şi cu lipsa medicamentelor de care depinde viața lor. Boala nu se vindecă, dar poate să fie stăpânită cu ajutorul tratamentului. Ignorați de multe ori de autorități, pacienții își duc durerea singuri, izolați, ascunzând povești cutremurătoare și lecții de viață. O astfel de poveste este cea a lui Dan Răican, unul dintre bolnavii de Parkinson din România. În 1999, a început să şchiopăteze de un picior, iar în partea stângă a corpului a apărut un tremur, doctorii credeau că a suferit un accident vascular cerebral. După doi ani de tratament şi un consult la Spitalul „Badgasar-Arseni“ din Bucureşti, Dan a primit adevăratul diagnostic: Parkinson. Din acel moment, viața i s-a schimbat. A început să lupte cu boala. Fără prea mult sprijin, a învățat să își înceapă fiecare dimineață cu doza de medicamente. „De 16 ani trăiesc cu această boală și știu ce înseamnă toate greutățile prin care trec bolnavii. Acum, marea problemă este că ne lipsesc medicamentele vitale. De mult timp lipsește unul dintre medicamentele esențiale – Madopar. Producătorii și Ministerul Sănătății nu s-au înțeles la preț, iar noi suntem la mijloc, lăsați fără formă de apărare. Am făcut nenumărate demersuri către autoritățile care ar putea să rezolve această situație“, a spus Dan.
Există medicamente înlocuitoare, dar sunt generice, și nu pentru toți pacienții sunt eficiente. „Sunt mulți bolnavi care nu mai au acest medicament și nu au același răspuns terapeutic la înlocuitoare. De la gradul trei al bolii au ajuns la gradul patru. Cei care își permit merg în Bulgaria sau în alte țări vecine și cumpără Madopar de acolo. Este o situație foarte grea“, adaugă Dan Răican.

„Discuțiile pe această temă să plece de la nevoile pacienților“

Politica defectuoasă a prețului medicamentelor din România, cumulată cu creșterea continuă a taxei clawback, în ultimii doi ani, a determinat mulți producători să se retragă de pe piața românească. Producătorii de medicamente se plâng de nivelul crescut al taxei clawback. Această taxă impune producătorilor de medicamente, nu distribuitorilor și nici farmaciilor, să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că sunt necesare soluții pe termen lung şi de fond pentru rezolvarea crizei medicamentelor, care să vizeze creșterea bugetului alocat medicamentelor și modificarea mecanismului de calcul al taxei clawback. „Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumită categorie de medicamente, astfel încât pacienții să nu mai întâmpine dificultăți în a le găsi în farmacii, este o măsură care nu rezolvă cauza problemei. Deși salutară pentru o categorie de pacienți, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienți. Devine clar că actualul mecanism de clawback și-a depășit limitele și acționează acum împotriva pacienților. În plus, credem că ar trebui ca discuțiile pe această temă să plece de la nevoile pacienților, nu de la calcule financiare. Încă o dată, companiile membre ARPIM își arată disponibilitatea de a lucra alături de autorități pentru a găsi de urgență cele mai bune soluții pentru pacientul român și pentru a evita adâncirea crizei de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate în acest moment“, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al ARPIM.

 

Recent, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a suspendat temporar, pentru o perioadă de până la 2 ani, începând 1 ianuarie 2018, obligația de plată a taxei de clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, după cum au comunicat reprezentantii Ministerul Sănătății. „Această măsură are ca scop asigurarea disponibilității permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situațiile cauzate de lipsa de pe piață a disponibilității acestor medicamente, situaţii care au impact direct asupra sănătății publice. Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deținătorilor de autorizație de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuției trimestriale, bugetul FNUASS se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS