14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCraiova are nevoie de un spital pentru copii

Craiova are nevoie de un spital pentru copii

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este locul în care sunt operați copii din întreaga Oltenie. De un an, clinica se află în renovare. Activitatea a fost restrânsă din cauză că au fost blocate câteva saloane. Medicii spun că activitatea medicală se desfășoară normal, dar copiii ar putea fi operați și tratați în condiții mult mai bune dacă în Oltenia ar exista un spital de copii. Craiova este singurul centru universitar din țară care nu are o unitate medicală dedicată în totalitate îngrijirii copiilor.

Etajul nouă al Spitalului Județean Craiova este locul în care sunt operați zilnic copii cu diferite afecțiuni. Aici, medicii fac intervenții ce țin de chirurgia toracică, abdominală, chirurgia urologică și ortopedie pediatrică. Marți, 23 de copii erau internați în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Toate paturile sunt mereu ocupate și uneori se lucrează pe programări. Zilnic medicii opereză copiii care ajung în secție din toată regiunea, cazurile cele mai grave. „Astăzi (miercuri – n.r.) sunt 12 copii planificați pentru operație. Intervențiile depind și de disponibilitatea medicilor anesteziști care se ocupă, și de compartimentul ATI copii“, spune dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

„Dacă ați vedea ce rămâne în urma vizitatorilor, v-ați lua cu mâinile de cap“

Infecțiile nosocomiale sunt mereu un motiv de teamă pentru părinții care își aduc copiii la SJU Craiova pentru intervenții chirurgicale. În ultimele nouă luni, în spitalele din Dolj au fost depistate aproape 300 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale și rezistenței microbiene. Dr. Ovidiu Ciobanu spune că, pentru evitarea infecțiilor, medicii din secție au redus mult perioada de spitalizare a copiilor, dar că este foarte greu să convingă aparținătorii că nu pot intra oricând în saloane. „Majoritatea copiilor vin cu mamele, care sunt însoțitoare și rămân în spital. Unii părinți sunt cooperanți, alții sunt agresivi cu noi. Discutăm mereu despre problema infecțiilor intraspitalicești, dar sunt pacienți și aparținători care nu știu să păstreze igiena. Dacă ați vedea ce rămâne în urma vizitatorilor, v-ați lua cu mâinile de cap. Lipsește această conștiință colectivă, fiecare vrea să fie lăsat să intre. După două-trei zile, copii pleacă acasă și în acest fel putem să igienizăm mereu saloanele“, explică medicul.

„Suntem în regim de avarie de un an“

De un an, clinica este în renovare totală. O parte dintre saloane și grupurile sanitare au fost deja igienizate, iar pe jos a fost pus linoleum antibacterian. Se lucrează însă în condiții de avarie. „Avem o parte din activitate restrânsă. Acum sunt blocate patru saloane. Uneori mai este zgomot, praf. Este foarte greu să menținem curățenia în condițiile în care avem un mare deficit de asistente și infirmiere. Suntem în regim de avarie de un an“, spune dr. Ciobanu.
În ultimii ani a crescut numărul copiilor care suferă fracturi. „Nu știm care este exp licația, poate fi chiar obiectului unui studiu. Poate că alimentația este cea care determină aceste situații. Mulți copii au fracturi spontane, se lovesc cu mâna de masă și au fractură, este vorba de o fragilitate osoasă. Numărul prezentărilor în Urgență este foarte mare acum“, adaugă medicul.
Cu ajutorul Asociației „Medici pentru copii“, înființată în urmă cu doi ani și jumătate, medicii au îmbunătățit condițiile din secție și au reuşit să achiziționeze și o parte din aparatura de care au nevoie pentru a salva viețile copiilor. Așa a fost cumpărat un laparoscop. „În ceea ce privește aparatura, am reușit prin sponsorizări să aducem mare parte din aparatele de care avem nevoie. Avem o asociație a secției și de multe ori și împreună cu Gazeta de Sud am reușit să achiziționăm tehnica necesară. Pentru medicamente și materiale sanitare la copii, în general, nu s-a făcut economie. Au mai fost mici sincope în aprovizionarea cu materiale“, spune șeful secției.

„Problema este lipsa banilor sau gestionarea lor defectuoasă”

Medicii care lucrează aici spun însă că Oltenia are nevoie de un spital, o unitate medicală unde copiii să fie îngrijiți multidisciplinar și în condițiile cele mai bune. Asistența medicală a copilului are de suferit din această cauză în Oltenia. Într-un spital generalist, principalul loc în care merg resursele este partea de adulți, copiii rămân la final. Există spital de copii la Iași, Pitești, București, Ploiești, Brașov, Timișoara. Este nevoie de un spital pentru copii dotat cu toate echipamentele necesare. „În Oltenia este nevoie de un spital pentru copii complet dotat. Este nevoie de un spital de la care să nu mai fim nevoiți să transportăm mereu copiii cu salvarea pentru un tomograf sau o radiografie. Îmi doresc un spital de copii care să aibă serviciu de radiologie complet, un serviciu de laborator și o clinică de terapie intensivă și recuperare copii pentru că noi tratăm pacienți de la 0 până la 18 ani. Jumătățile de măsură aici nu își au locul. Problema trebuie gândită de la infrastructură. Este nevoie de oameni care să mențină curățenia și condițiile. La noi problema este lipsa banilor sau gestionarea lor defectuoasă“, explică dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS