6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de cazuri de viroze, vaccinul antigripal întârziat

Sute de cazuri de viroze, vaccinul antigripal întârziat

În ultima perioadă, în Oltenia au fost depistate sute de cazuri de viroze respiratorii  și pneumonii. Cu toate acestea, vaccinul antigripal nu a ajuns în cabinetele medicilor.
În ultima perioadă, în Oltenia au fost depistate sute de cazuri de viroze respiratorii și pneumonii. Cu toate acestea, vaccinul antigripal nu a ajuns în cabinetele medicilor.

Numărul cazurilor de pneumonii și viroze a crescut în această perioadă, ajungându-se la sute de îmbolnăviri în fiecare săptămână. În Dolj au fost înregistrate, în a doua săptămână a acestei luni, 943 de cazuri de viroze respiratorii, iar în Olt peste 1.000 de cazuri, după cum arată datele Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP). Cei mai afectați sunt copiii. Medicii pediatri spun că pentru a evita complicațiile trebuie respectat, în totalitate, tratamentul indicat de medic, dar și regulile de igienă. Cu toate că a venit sezonul rece, vaccinul care ne protejează în faţa gripei nu a ajuns încă în cabinetele medicilor de familie. Problemele au apărut din cauza întârzierii procedurii de achiziţie a vaccinului antigripal. 

De la o săptămână la alta, numărul pacienților din Oltenia cu boli respiratorii de sezon este în creştere. Unitățile medicale încep să se aglomereze. Săptămâna trecută, Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Slatina era plină de copiii care au ajuns la medic cu viroze respiratorii și chiar pneumonie. „Sunt multe cazuri de viroze, dar și de pneumonie. În această perioadă, secțiile de pediatrie încep să se aglomereze. Încercăm să facem față și să tratăm copiii în cele mai bune condiții“, a spus dr. Daniela Safta, șefa Secției de Pediatrie de la SJU Slatina.
Ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică Olt arată că 1.756 de persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și 609 cu pneumonie. „Ponderea este deținută de cei cu vârsta cuprinsă între 0 și 19 ani. Evoluția este însă fără tendință de tip epidemic“, au declarat reprezentanții Compartimentului de Supraveghere și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Olt.

374 de doljeni au fost depistați cu pneumonie și 1.290 cu viroze respiratorii

Numărul cazurilor de viroze și pneumonie a crescut în ultima perioadă și în Dolj. Ultimele date ale DSP Dolj arată că 374 de doljeni au fost depistați cu pneumonie și 1.290 cu viroze respiratorii. „Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână, 1.290, este uşor crescut faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi săptămână a anului trecut – 1.024 cazuri – dar se încadrează în limitele sezonului“, spune dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj. Cei mai afectați sunt copiii care se internează în secțiile de pediatrie atunci când starea de sănătatea se complică. „Sunt destul de multe cazuri de viroze, dar nu s-a atins capacitatea maximă a secției. În unele cazuri sunt boli diareice asociate cu afecțiuni digestive și respiratorii. Cazurile care ajung la noi sunt tratate inițial în ambulatoriu și apoi vin la spital cu complicații. Am avut și câteva cazuri de rotavirus, pe care le-am transferat către Spitalul de Boli Infecțioase. Sunt destul de multe cazuri de pneumonie, mulți merg la medicul de familie, dar nu respectă în totalitate tratamentul indicat, apoi starea de sănătate a copilului se agravează și ajung direct la spital. Avem în jur de 30 de copii internați. Este bine ca acești copii să evite colectivitatea. Vremea este destul de înșelătoare și aceasta poate să fie o cauză a îmbolnăvirii“, spune prof. univ. dr. Ligia Stănescu, șefa Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului „Filantropia“ din Craiova.

„Trebuie avută mare grijă la igiena copiilor“

Copiii diagnosticați cu rotavirus sunt tratați de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pentru a evita îmbolnăvirea mai multor copii, medicii spun că este foarte important ca în grădinițe și școli să se facă periodic triajul epidemiologic. „Rotavirus este boală sezonieră. De acum și până în primăvară o să tot apară cazuri. În colectivități trebuie făcut triajul epidemiologic. Dacă un copil are semne de boală nu trebuie să mai stea în colectivitate o perioadă. Trebuie avută mare grijă la igiena copiilor. Pentru rotavirus se poate face vaccinul pentru rotavirus. Pentru copiii cu probleme medicale mai deosebite se poate face vaccinarea antigripală. Vaccinul antigripal nu a ajuns. Cam după o lună de la vaccinare se instalează imunitatea. Uneori epidemia de gripă apare și în perioada ianuarie-februarie“, explică dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova.

În Gorj a crescut numărul pacienților diagnosticați cu viroze și pneumonie

În județul Gorj, numărul pacienților diagnosticați cu viroze și pneumonie a crescut în ultima perioadă. Ultima raportare făcută de către medici Direcției de Sănătate Publică Gorj arată că au fost 1.012 cazuri de viroze. 353 de pacienți au fost depistați cu pneumonie, iar 49 dintre aceștia au avut nevoie de internare. „În ultima perioadă a crescut numărul pacienților. Mulți dintre ei sunt copii care se îmbolnăvesc în colectivitate. Am solicitat 21.000 de doze de vaccin antigripal, dar nu am primit încă nimic“, au declarat reprezentanții DSP Gorj. Vaccinul care ne protejează în faţa gripei nu a ajuns încă în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea trebuie să se fie făcută, în mod normal, înainte de debutul sezonului rece, organismul având nevoie de o perioadă de timp pentru a începe să producă anticorpi.

În Olt ar trebui să se vaccineze 30.000 de persoane

În Olt, ar trebui să se vaccineze, conform catagrafiei făcute în cursul lunii septembrie, 30.000 de persoane, considerate la risc. Problemele legate de vaccinul antigripal au apărut deoarece procedura de achiziţie a acestuia a fost întârziată. Ca urmare a acestei situații, șefa Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, Amalia Şerban, a fost demisă de ministrul sănătății, Florian Bodog. Deocamdată însă, problema rămâne nerezolvată, iar pacienții așteaptă vestea că pot merge la medicul de familie să facă vaccinul antigripal.
Reprezentanții DSP nu știu însă când este posibil să primească dozele de vaccin. „Nu avem informații oficiale privind distribuirea în teritoriu de către depozitarul central UNIFARM București a vaccinului gripal, pentru sezonul 2017-2018“, au declarat reprezentanții DSP Olt.
La nivel european, România se situează pe ultimele locuri, din punct de vedere al acoperirii vaccinale împotriva gripei la vârstnici. Vaccinul antigripal este important având în vedere că în ultimii ani s-a înregistrat anual un număr mare de decese din cauza gripei. Anul trecut, s-au raportat la nivel național 161 de decese, la care diagnosticul de gripă a fost confirmat prin metode specifice de laborator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS