16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGabriela Alexandrescu - Salvați Copiii România: Aproape 1.400 de copii cu vârsta de până la un an mor anual în România

Gabriela Alexandrescu – Salvați Copiii România: Aproape 1.400 de copii cu vârsta de până la un an mor anual în România

Aproape 1.400 de copii cu vârste de până la un an mor în fiecare an, în România, din cauza dotării insuficiente, dar și a lipsei de educație medicală a părinților, a declarat, astăzi, președintele executiv al asociației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, potrivit Agerpres. „În acest an, Salvați Copiii ajunge în 38 de maternități din țară, investește 700.000 de euro în diferite echipamente. Cumulativ, în această perioadă, Salvați Copiii a dotat 77 de maternități din 39 de județe. (…) Investiția în echipamente și programele de educație contează foarte mult. (…) La începutul campaniei noastre, mortalitatea infantilă era de 10,1 la mie. Acum a ajuns undeva la 7,3 la mie. Este încă mare. Media europeană este 3,6 la mie. (…) Totuși, pierdem aproape 1.400 de copii, până la împlinirea vârstei de un an, în fiecare an“, a spus Gabriela Alexandrescu, într-o conferință de presă.

Un procent de 13 % din maternitățile de nivel I din România nu au niciun incubator. „Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România — 13 % din maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56 % dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14 % dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii“, a mai precizat Gabriela Alexandrescu.

Salvați Copiii România a donat miercuri un incubator în valoare de 15.000 de euro Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu. „Am revenit a patra oară la Sibiu, cu o donație constând într-un incubator pentru copiii cei mai mici născuți prematur sau cu probleme la naștere, în valoare de 15.000 de euro. Chiar la începutul acestui an am mai adus o masă radiantă cu modul de resuscitare, în valoare de 17.000 de euro, în 2015, un ventilator de suport respirator, în valoare de 14.500 de euro și în 2014, tot un incubator performant. În total am oferit patru echipamente în valoare de 62.000 de euro“, a arătat Gabriela Alexandrescu.
Potrivit președintelui Salvați Copiii România, la noi în țară există 22 de maternități în care copiii prematuri sunt îngrijiți în condiții foarte bune. „Sunt 22 de maternități în țară care pot îngriji prematurii în condiții foarte bune. Una dintre acestea și una de frunte este cea de la Sibiu, în care au loc 3.000 de nașteri pe an, din care aproape 13,5 % sunt nașteri premature“, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Supraviețuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este deloc simplă, arată Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu. „Poate că e greu de înțeles privind din afară faptul că nu e ipostază mai cumplită pentru un medic sau pentru o asistentă decât să știe că în alte condiții ar putea face mai mult pentru pacienții pe care îi au“, a declarat Dr. Livia Ognean, la conferință de presă.

Viețile a aproape 400 de copii care ajung în fiecare an la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu depind de dotarea de la terapie intensivă neonatală. „Principala cauză de mortalitate în România este prematuritatea și consecințele sau complicațiile legate de aceasta. (…) Cu cât nivelul de dezvoltare e mai mare, cu atât prematurii au șanse mai mari“, afirmă Dr. Livia Ognean, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS