Vreau să fiu un copil sănătos! Oltenia are nevoie de spital (III): SJU Slatina, fără Terapie Intensivă pentru copiiÎn Oltenia nu există un spital pentru copii. Micuții pacienți sunt îngrijiți acum în Secțiile de Pediatrie, care încearcă să reziste cu specialiști puțini și resurse la limite, de multe ori. În această situație, șansa copiilor grav bolnavi este transferul către un spital din București. Asta înseamnă însă timp, viața pacientului ține de răspunsul de la celălalt capăt al firului și de un drum lung cu ambulanța, rareori cu elicopterul. În Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina sunt îngrijiți lunar în jur de 300 de copii. Aici nu există însă o secție sau măcar un Compartiment de Terapie Intensivă pentru copii. Toate astea s-ar putea schimba dacă Oltenia ar avea un spital de copii. 

Este trecut de ora 10.00 și într-o zi normală de marți la Spitalul Județean din Slatina medicii aleargă dintr-o parte în alta, iar salvările aduc mereu pacienți. Mulți dintre ei sunt copii. Secția de Pediatrie a celei mai mari unități medicale din județul Olt este una dintre cele mai aglomerate, mai ales acum, în perioada virozelor. În jur de 300 de copii se tratează lunar aici. Secția e împărțită pe două etaje. În cele 60 de paturi sunt internați copii până la 18 ani.

La etajul 7, ușile de lemn ale saloanelor nu au mai fost schimbate de ani buni. De fapt, de când a fost făcut spitalul saloanele de aici nu au fost niciodată modernizate. Mămicile internate cu copiii aici și cadrele medicale sunt totuși mulțumite că de ceva timp au fost aduse paturi și noptiere noi. Pe jos însă, copiii calcă pe același ciment rece. Nu există un linoleum antimicrobian, așa cum ar fi normal. Cum intri în salone te izbește un miros greu. Asistenta secției spune că reușește cu greu să convingă mămicile să aerisească: „Spun că se face curent… Cu greu reușim să ne înțelegem“.

Așa arată unul dintre saloanele în care sunt internați copiii la SJU Slatina

Așa arată unul dintre saloanele în care sunt internați copiii la SJU Slatina

„Am avut reclamații legate de condițiile din secție“

Medicul-șef al Secției de Pediatrie spune că mulți dintre părinții care și-au internat copiii aici au fost și sunt nemulțumiți de condițiile hoteliere. De-a lungul timpului, mai mulți părinți nemulțumiți au făcut sesizări. Așa se face că din luna iunie a acestui ani a început renovarea secției. De patru luni se lucrează la etajul opt al spitalului, acolo unde se află o parte din saloanele secției. „Secția nu a mai fost renovată de când s-a făcut spitalul. În momentul în care copilul este spitalizat contează mult și condițiile din secție. Am avut destule reclamații legate de condițiile din secție. Suntem într-un proces de reabilitare începând din luna iunie și activitatea secției s-a restrâns pe etajul 7. Înainte lucram pe două niveluri. Sperăm să fie gata cât mai repede la etajul 8, ca apoi să fie reabilitat și etajul 7. S-au schimbat paturile, noptire, instalația sanitară. Am primit și monitoare, nebulizatoare, injectomate“, a spus Daniela Safta, șefa Secției de Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina.

Etajul opt al Secției de Pediatrie se află în reabilitare totală din luna iunie. Lucrările urmează să fie finalizate în curând.

Etajul opt al Secției de Pediatrie se află în reabilitare totală din luna iunie. Lucrările urmează să fie finalizate în curând.

Medicul pediatru suprasolicitat, pacienții în așteptare

În Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului nu există un pediatru. Medicul care este de gardă se ocupă de pacienții din secție, dar și de toate cazurile care ajung în Urgență. Cel mai greu este în weekend, atunci când medicii de familie nu lucrează și în urgență ajung și câte 70 de cazuri. De multe ori medicul este depășit de volumul de muncă, iar copiii așteaptă prea mult până să fie consultați. „Într-un weekend sunt între 50 și 70 de copii care se adresează medicului de gardă. Pediatrul este nevoit să alerge între secție și UPU, asta pentru că în urgență nu există un medic de specialitate. Ne dorim foarte mult să existe un post de pediatrie în UPU. Din această cauză și așteptarea copiilor este mai mare în Urgență“, a explicat dr. Daniela Safta.

„Ar fi foarte importantă organizarea unui spital de copii în Oltenia“

Cea mai mare problemă este însă că în tot județul nu există o secție sau măcar un Compartiment de Terapie Intensivă pentru copii. Cele mai multe cazuri sunt trimise la Spitalul Județean deUrgență Craiova, acolo unde există doar doi medici care trebuie să facă față zilnic numărului mare de cazuri trimise din toată regiunea. Pentru că de multe ori cele câteva paturi de la ATI copii Craiova sunt supraaglomerate, singura soluție pentru cazurile grave din Slatina este transferul la București. Este însă vorba de cazuri în care dacă medicul nu poate intervi în acel moment critic viața pacientului se poate pierde. Transferul la câteva sute de kilometri înseamnă timp pierdut din viața copilului. De aceea, existența unui spital de copii în Oltenia, care să aibă toate specialitățile, circuite speciale și aparatură, ar putea însemna multe vieți salvate. „Ar fi foarte importantă organizarea unui spital de copii în Oltenia. Ar fi și o mai bună colaborare între specialiștii pediatri. Nu am mai fi nevoiți să stăm pe telefoane să trimitem cazurile la București sau la spitalele de copii din țară. De multe ori sunt urgențe majore pe care este greu să le transferi la București pentru că distanța este foarte mare. E foarte importantă distanța… Nu avem Terapie Intensivă pentru copii. Cazurile grave le stabilizăm în UPU apoi le trimitem la SJU Craiova sau la București. Nu avem pediatri cu specializare în Terapie Intensivă“, a spus șefa Secției de Pediatrie de la SJU Slatina.


„Pentru copii ar fi o mare șansă“

Lipsa unui program care să susțină dezvoltarea unor compartimente de ATI Copii aduce spitalele în această situație. Și directorul medical al spitalului, dr. Cătălin Pătru, spune că sunt probleme în ceea ce privește cazurile de Terapie Intensivă Copii. Medicul este de părere că așa cum există o acțiune prioritară ATI pentru adulți, ar fi bine să existe și un program național pentru terapie pediatrică. „Dacă ar exista un spital regional pentru copii în care ar funcționa și o astfel de secție, cu medici specialiști, toate cazurile grave ar merge acolo și pentru copii ar fi o mare șansă. Pentru noi ar fi important dacă am avea un protocol și cu un spital regional de copii. Avem cazuri pe care le transferăm către SJU Craiova, dar important este ca aceste cazuri să ajungă într-un sector de Terapie Intensivă dedicat îngrijirii copiilor și cu acces la investigații și specialiști în pediatrie“, declară dr. Cătălin Pătru.

Copiii, puși pe drumuri din cauza lipsei specialiștilor

În ultimii doi ani, medicii pediatri din Slatina au depistat tot mai mulți copii care suferă de afecțiuni oncologice. Cu toate acestea, micuții nu pot fi tratați în unitatea medicală din oraș. Aici nu există o Secție de Oncopediatrie și nici un specialist. Micuții sunt trimiși la Craiova, unde se află singurul specialist în oncologie pediatrică. Cei mai mulți ajung însă la București pentru că în Craiova există doar zece paturi. „Nu avem specialiști pe oncopediatrie, în Craiova este doar unul. În ultimii doi ani, tot mai mulți copii au fost depistați cu neoplazii sau cu diabet zaharat insulino-dependent, cu boli autoimune. Nu avem specialiști pentru astfel de cazuri aici. Trimitem către Craiova sau cel mai des către Institutul Fundeni“, a adăugat Daniela Safta.

„Cazurile de oncologie pediatrică sunt transferate în alte spitale“

În toată Oltenia nu există nici o Secție de Nefrologie Pediatrică. La Spitalul din Slatina există o Secție de Neuropshiatrie Infantilă. Lipsește însă de aici un neurolog pediatru. Copiii sunt nevoiți cel mai adesea să meargă la București pentru a primi îngrijire de specialitate pentru că și în Craiova există puțini neurologi pediatri. „La Secția de Neuropshiatrie Infantilă lucrează doi medici, dintre care unul face și activitate în centrul de Sănătate Mintală. Nu avem nici un neurolog pediatru. Toate solicitările pentru consult și diagnostic se fac prin programarea la un medic specialist din afara județului. Nu avem medici specialiști în cardiologie pediatrică și nici pentru copiii care suferă de diabet. Cazurile de oncologie pediatrică sunt și ele transferate în alte spitale de eșalon superior, cel mai adesea la București. Ar fi foarte important existența unor astfel de compartimente la nivelul unui spital regional de copii, astfel încât cazurile să fie tratate aici și să nu mai necesite transfer la București sau în altă parte“, a precizat Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.

aparatură recuperare.jpg- Pentru ca recuperarea copiilor să de facă rapid și în totalitate este nevoie de aparatură nouă.

aparatură recuperare.jpg- Pentru ca recuperarea copiilor să de facă rapid și în totalitate este nevoie de aparatură nouă.

Secția de Recuperare Neuromotorie pentru copii are nevoie de aparatură

La Spitalul Județean Slatina există și o Secție de Recuperare Neuromotorie pentru copii. Aici micuții sunt puși pe liste de așteptare pentru că solicitările sunt multe. Nu există un program național prin care copiii să beneficieze de serviciile medicale. Medicii care lucrează aici spun că în cele peste două decenii de când există secția au încercat să găsească mereu soluții astfel încât copiii cu probleme să poată face cât mai multe ședințe de recuperare medicală. Cu ajutorul sponsorizărilor, secția a fost renovată în urmă cu câțiva ani. Mai este însă nevoie de aparatură medicală adaptată la nevoile pacienților. Mulți dintre pacienții care ajung aici suferă de scolioză sau trebuie să facă ședințe de recuperare în urma unor accidente suferite. „Secția are o activitate intensă și rezultatele sunt vizibile. Se lucrează pe liste de așteptare. Nu există un program național pentru acești copii. În baza contractului cu CAS încheiat pentru pacienții cronici susținem și această secție. În recuperare neuromotorie există decalaje mari între posibilitățile terapeutice și ceea ce există în dotarea spitalelor publice. Ne-am dori să avem aparate care să faciliteze recuperarea mai rapidă și într-un procent mai mare a copiilor. Acum secția dispune de aparate clasice pe kinetoterapie, gimnastică medicală, terapie fizică. Este nevoie însă de tehnologie avansată care să ne ajute să obținem rezultate mai bune“, a completat dr. Cătălin Pătru.

Aceasta este realitatea dură în care trăiesc sute de copii în fiecare lună. Patologia pediatrică este în creștere. Multe vieți se pierd din cauza faptului că nu pot avea acces la timp la serviciile medicale de care au nevoie. „Ar trebui să fie prioritate existența unui spital de copii în Oltenia. Patologia pediatrică este în creștere, discutăm de afecțiuni care ar putea fi rezolvate într-un timp mai scurt sau care ar putea fi gestionate în interesul copiilor mult mai bine, într-un centru supraspecializat. Pentru noi ar fi foarte benefică existența unei astfel de unități medicale care ne-ar asigura tratamentul copiilor în condiții mai bune“, a conchis Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 13 octombrie 2017

Actualitate

» Autostrada spre Ungaria ar putea fi scoasă la licitaţie în două săptămâni. Costă peste 900 de milioane de lei
» Carburanţii s-au scumpit din nou: motorina şi benzina au ajuns la 5,2 lei/litru, GPL-ul la 2,4 lei
» Tudose: Voi prezenta luni preşedintelui Iohannis noile propuneri de miniştri
» Sevil Shhaideh, numită consilier de stat al premierului Tudose
» Ministrul Florian Bodog: Vaccinarea antigripală a populației din grupele de risc începe la sfârșitul lunii octombrie
» Paul Stănescu, propus ministru al Dezvoltării (fișă biografică)
» Roxana Bănică, noul secretar general al Guvernului, în locul lui Mihai Busuioc
» Tudose anunţă modificarea legislaţiei privind TVA split: vom depune amendamente în Parlament
» Cetățeni italieni prinși cu bagajele pline de păsări braconate în România
» ONU: 14 milioane de oameni rămân anual fără locuințe din cauza dezastrelor naturale
» Ministerul Afacerilor Interne face 2.880 de angajări. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi când are loc concursul
» Surse: Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltatii şi Felix Stroe la Transporturi – ultimele scenarii de lucru în PSD
» Președintele Consiliului European, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
» SUA: Cel puțin 31 de morți în incendiile din California, sute de oameni dați dispăruți
» Patru răniți într-un incident armat în sudul Suediei
» Astăzi s-au reluat căutările persoanelor căzute cu maşina în Dunăre
» Lucrări pe Autostrada A1
» Tudose şi-a impus remanierea: Shhaideh, Plumb şi Cuc au demisionat din Guvern
» Inundații în Vietnam: Bilanțul crește la 54 de morți
» Laura Codruţa Kovesi merge la CSM pentru a îşi susţine punctul de vedere referitor la controlul Inspecţiei Judiciare la DNA

Publireportaj

» Achiziţie echipamente tehnologice pentru dezvoltarea firmei DD MARKETING AGENCY SRL

Local

» Aproape 2.000 de pacienți afectați de viroze și pneumonii și nici urmă de vaccin

Dolj

» Craiova: Şapte percheziții domiciliare la persoane suspectate de furturi de piese și componente auto în valoare de peste 40.000 lei
» Dolj: Ploile au salvat campania agricolă de toamnă
» Craiova: Încep spectacolele de nota “11plus1” la Teatrul Naţional
» Craiova: Masă rotundă cu titlul ”Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations”, la Biblioteca ”Aman”
» Craiova: Târgul de Comerţ al Olteniei îşi deschide porţile astăzi
» 16 octombrie, ziua în care luptăm împotriva risipei de alimente

Gorj

» Gorj: Femeie ucisă pe trecerea de pietoni
» Gorj: Un biciclist de 80 de ani a murit după ce a căzut cu bicicleta
» Gorj: 101 ani de la Luptele de la Podul Jiului
» Gorj: Mascaţii au ridicat opt romi din palatele din Meteor

Olt

» Olt: Ambasadorul Marii Britanii la București, interesat de atracțiile turistice și “minunile” din Caracal
» Președintele PNL Olt, Ion Moisescu, a încetat din viață
» Restricţii de circulaţie pe drumuri din Vâlcea şi Olt

Mehedinţi

» Mehedinţi: Tânăr reţinut după ce a furat bunuri şi bani dintr-o societate comercială

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii au depistat material lemnos deținut ori transpotat ilegal, la Băile Olănești, Popești, Romani și Scundu.
» Vâlcea: Peste 200 de kilograme de peşte confiscat de la un bărbat

Sport

» Fotbal / Ieșiți bine din duelul cu Iașiul!
» Baschet (m): Craiova, învinsă la Târgu Mureş
» Fotbal / CSO Filiaşi nu a răpus-o pe CSM Lugoj. Vezi ce a declarat antrenorul Victor Naicu
» Tenis: Tecău și Rojer, calificați în semifinalele turneului Masters de la Shanghai (ATP)
» Tenis: Sorana Cîrstea şi Mihaela Buzărnescu, în sferturile de finală ale turneului de la Linz
» Orientariștii craioveni au cucerit Munții Zărandului
» Goran Martinic își înfruntă fosta echipă
» Pascu: Meciul cu Ploiești e ca oricare altul pentru mine
» Stadionul așteaptă avizele, în jurul lui se fac calcule
» Nicolae Negrilă, defăimat în Italia
» Bogdan Vătăjelu: „Craiova arată ca o echipă mare!“

Bani & Afaceri

» Produse tradiționale și tehnologii moderne, expuse la Târgul de Comerț al Olteniei

Top