27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTot mai mulți copii depistați cu probleme de vedere

Tot mai mulți copii depistați cu probleme de vedere

Dr. Mihaela Puianu, medic specialist oftalmolog, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“, de la AlegeTV, despre cum putem avea grijă de sănătatea ochilor
Dr. Mihaela Puianu, medic specialist oftalmolog, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“, de la AlegeTV, despre cum putem avea grijă de sănătatea ochilor

Jumătate dintre persoanele cu vârste între 40 și 75 de ani nu au fost la un consult oftalmologic în ultima perioadă, arată statisticile. Și la copii problemele de vedere sunt adeseori diagnosticate tardiv deoarece cei mici nu sunt întotdeauna capabili să exprime simptomele. Medicii spun că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu probleme de vedere, asta pentru că petrec prea mult timp în fața tabletei sau telefonului. Controlul regulat la oftalmolog este singura metodă prin care afecțiunile ochilor pot fi prevenite sau corectate. 

Copiii petrec tot mai mult timp în fața telefoanelor şi tabletelor, lucru care le afectează foarte mult vederea. Medicii oftalmologi spun că depistează tot mai mulți copii cu probleme de vedere. Controlul ochilor trebuie să înceapă încă de la naștere. În ultimii 15 ani, în România a crescut numărul copiilor născuți prematur care supravieţuiesc. Toți acești micuți trebuie să facă teste de control al vederii pentru că ei au cel mai mare risc de a dezvolta o afecțiune. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului a iniţiat în 2002 un program de screening pentru retinopatia de prematuritate. Și în maternitățile spitalelor din Craiova se derulează acest program. Datele obținute în urma acestuia arată că există numeroase cazuri de retinopatie de prematuritate. „Copilul este văzut de medicul neonatolog și dacă observă că este o problemă se recomandă un examen oftalmologic, adică screeningul retinopatiei de prematuritate. Din acel moment, medicul oftalmolog preia copilul și îl urmărește cât este nevoie. Vorbim de un program național prin care copiii beneficiază gratuit de aceste controale. Încercăm să ținem în viață tot mai mulți copii născuți sub vârsta gestațională și care au unii dintre ei și sub 1.000 de grame, așa că este normal ca în aceste cazuri să mai apară probleme, dar dacă micuții sunt monitorizați, pot să treacă peste acestea“, spune dr. Mihaela Puianu, medic specialist oftalmolog.

„Există un aparat special de măsurare a dioptriilor pentru copii“

După controlul oftalmologic făcut în maternitate, părinții ar trebui să mai solicite un consult oftalmologic pentru copii în jurul vârstei de șase luni, la un an, apoi după vârsta de trei ani, când celor mici li se va verifica sănătatea ochilor și li se vor efectua teste de acuitate vizuală. „Până acum era încetățenită ideea că primul control oftalmologic al copilului trebuie făcut după vârsta de trei ani, dar acest lucru s-a schimbat. Este recomandat să se facă o vizită la medic la șase luni, dar și la un an. Copilul trebuie urmărit pentru că pot să apară tot felul de afecțiuni congenitale care pot fi tratate foarte bine în primele luni din viață“, explică dr. Mihaela Puianu.
Medicii spun că după vârsta de trei ani tot mai mulți copii petrec mult timp în fața telefoanelor sau tabletelor, ceea ce le afectează vederea. Cu aparate destinate copiilor, specialiștii pot să stabilească nivelul dioptriilor și la copiii foarte mici. „Există un aparat special de măsurare a dioptriilor pentru copii. Micuțul stă în brațe la mămică, la un metru se pune aparatul cu un zgomot și luminițe, copilul se uită la el și așa i se măsoară dioptria oculară. Cei care sunt depistați cu dioptrie se urmăresc în funcție de cât de gravă este afecțiunea, la o lună, la trei sau la șase luni. Le recomand părinților să nu lase copiii să stea mai mult de o oră pe zi cu tableta în față, să nu îi lase să stea aproape de ecran pentru că ei au această tendință“, atrage atenția medicul oftalmolog.

„Descoperim tot mai mulți copii cu probleme de vedere“

Următoarea vizită la oftalmolog este bine să o programați în jurul vârstei de cinci ani. Medicul verifică din nou acuitatea vizuală, dar și alinierea ochilor. După această vârstă, verificările de rutină ale ochilor copiilor pot fi efectuate anual sau chiar mai des, în caz de necesitate, adeseori medicul impunând un consult la o perioadă după începerea activității școlare. „Se recomandă copilului alt control la vârsta de cinci ani și apoi din doi în doi ani. Dacă este totuși o problemă de dioptrie, copilul este monitorizat mult mai des. Sunt și cazuri de miopie malignă în care un ochi are minus cinci sau minus șase, iar celălalt este normal. Dacă ochiul cu problema nu este corectat, acesta devine un ochi leneș și după vârsta de șapte-opt ani degeaba mai încercăm să corectăm problema. Descoperim tot mai mulți copii cu probleme de vedere, tot mai mulți copii care poartă ochelari. Cumva este un lucru bun pentru că părinții conștientizează și îi aduc la medic. Înainte copiii nu erau așa des duși la control și descopereau problemele după vârsta de 20 de ani“, adaugă dr. Mihaela Puianu.

„Timpul petrecut la calculator afectează tot mai multe persoane“

Incidența afecțiunilor ochilor este tot mai crescută și la adulți. Pentru cei care petrec mult timp în fața calculatorului, medicii recomandă să poarte ochelari de protecție. „Adulților le recomand să își facă un test acasă, să își acopere pe rând câte un ochi. Sunt mulți care nu realizează că nu văd cu un ochi. Dacă observă o problemă trebuie să meargă la medic. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți care vin. Timpul petrecut la calculator afectează tot mai multe persoane, este boala secolului nostru. Unii stau la calculator peste zece ore pe zi și este normal ca ochiul să obosească. Apare iritația, ochii roșii, oboseala oculară. Ei pot să poarte niște ochelari speciali pentru protecție. Putem să mai ajutăm ochiul și prin administrarea de lacrimi artificiale. La birou, când facem o pauză, este bine să punem câte o picătură de lacrimi artificiale în fiecare ochi“, conchide dr. Mihaela Puianu, medic specialist oftalmolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS