17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMii de minori cu dizabilităţi au nevoie de recuperare medicală

Mii de minori cu dizabilităţi au nevoie de recuperare medicală

În timpul recuperării medicale
În timpul recuperării medicale

Mii de copii doljeni au probleme grave de sănătate, motiv pentru care sunt încadraţi în diferite grade de handicap. Au nevoie de sprijin, de kinetoterapie, masaj, terapie. Mulţi trăiesc în mediul rural, la zeci de kilometri distanţă de Craiova. Au nevoie de foarte multe şedinţe de terapie, însă părinţii nu îşi permit și doar puţini ştiu că micuții lor pot beneficia de servicii de recuperare gratuite acasă, o dată pe săptămână, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Cel mai grav caz la care ajunge Echipa mobilă de Intervenție în Regim de Urgență pentru Copilul cu Dizabilități, din cadrul DGASPC Dolj, este al unei fetiţe de şase ani. Este diagnosticată cu paralizie cerebrală – tetrapareză spastică, epilepsie simptomatică, encefalomalacie multichistică (aspect RMN), microcefalie. Problemele medicale ale acestei copile nu se pot rezolva uşor, este nevoie de foarte multă muncă, de nenumărate şedinţe de recuperare medicală. Are nevoie de atenţie specială, nu poate să îşi ţină capul, nu urmăreşte cu privirea, nu comunică, face frecvent crize epileptice. Este hrănită exclusiv cu biberonul. Beneficiază în prezent de kinetoterapie, consiliere psihologică şi consiliere socială. „Pentru fiecare copil realizăm o schemă individuală, cu obiective foarte clare. În cazul acestui copil urmărim îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, conştientizarea schemei corporale, inhibarea spasticităţii, prevenirea retracţiilor musculo-tendinoase. Facem consiliere psihologică cu familia în vederea identificării nevoilor psiho-sociale ale beneficiarului. Munca noastră este 10%, cea a părinţilor rămâne de 90%. Mulţi dintre ei au devenit adevăraţi terapeuţi, îşi cunosc cel mai bine copiii, lucrează foarte mult cu ei exerciţiile pe care noi le recomandăm. O dată la câteva luni realizăm o nouă evaluare a copilului pentru a vedea dacă obiectivele pe care le-am propus s-au realizat“, a spus Mihaela Filip, şef Complex Servicii de Recuperare Echipă Mobilă, din cadrul DGASPC Dolj.

54 de copii din Dolj așteaptă specialiștii

Foto: Claudiu Tudor
Foto: Claudiu Tudor

În prezent, sunt 54 de copii de toate vârstele care au nevoie de recuperare și la care Echipa mobilă de intervenţie ajunge o dată pe săptămână, timp de şase luni. Este compusă din doi asistenţi sociali, un fizio-kinetoterapeut, un kinetoterapeut, un psiholog și un educator specializat. Pentru a face faţă cererilor mari, cele două maşini cu specialişti grupează cazurile în funcţie de localităţile din care sunt. „Cuplăm practic mai multe localităţi, realizăm un traseu şi împărţim specialiştii pe rând la copii. Avem şi opt copii într-o zi, la care ajunge o singură maşină. În prezent, avem beneficiari la Ghercești, Apele Vii, Gângiova, Valea Stanciului, Robănești, Ișalnița, Sadova, Murgași. Ne bucurăm când într-un timp relativ scurt vedem rezultate semnificative la copiii la care mergem. Un exemplu în acest sens este o fetiță de șase ani cu dipareză spastică prin prematuritate. Beneficiază de kinetoterapie, educație specială, suport social, consiliere psihologică. Are o evoluție clinică și funcțională bună. S-a înregistrat creșterea tonusului muscular, scăderea spasticității, creșterea mobilității articulare, dobândirea poziției ortostatice cu sprijin minim. Merge fără sprijin pe distanțe mici“, a explicat Mihaela Filip.

Echipa mobilă pentru adulţi nu este funcţională

În anul 2016, au beneficiat de serviciile Echipei Mobile de Intervenție în Regim de Urgență pentru Copilul cu Dizabilități 62 de copii, iar în prima jumătate a acestui an au beneficiat de servicii specializate de abilitare/reabilitare 60 de copii. Paralizia cerebrală și tetrapareza spastică sunt cele mai frecvente afecțiuni ale micuților. „Dispunem de o echipă complexă de profesioniști și de o bază materială modernă pentru intervenții de recuperare: stepper, bicicletă ergonomică, aparat portabil laser, combină portabilă ultrasunete și laser, saltele kinetoterapeutice, masă pliabilă pentru masaj, materiale pentru activități de stimulare: cuburi, jocuri Lego, jocuri tip puzzle. Complexul Servicii de Recuperare Echipa Mobilă are în componenţă atât Compartimentul Echipa Mobilă de Intervenţie pentru Copilul cu Dizabilităţi, dar și Compartimentul Echipa Mobilă pentru Persoana Adultă Aflată în Dificultate. Din păcate, cea din urmă nu este încă funcțională. Sperăm ca până la finele anului să putem răspunde şi nevoilor persoanelor adulte cu dizabilităţi, deoarece avem foarte multe solicitări“, a mai spus Mihaela Filip.
Părinţii copiilor cu diverse dizabilităţi din Dolj pot solicita medicului specialist recomandare pentru recuperarea necesară copilului. Dosarul trebuie să ajungă la CAS Dolj. Pentru recuperare la domiciliu sunt doi furnizori în contract cu CAS care oferă servicii de kinetoterapie.
Documentele necesare pentru solicitarea serviciilor echipei mobile 

Actele necesare admiterii în programul centrelor de recuperare sunt următoarele: cerere tip, hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Dolj de încadrare în grad de handicap, certificatul de încadrare în grad de handicap, planul de recuperare, contractul cu familia, certificatul de naştere al copilului, cartea de identitate a părinţilor, ancheta socială întocmită de primăria de domiciliu, adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ pe care o frecventează copilul, sentinţa civilă de plasament la asistent maternal – acolo unde este cazul, certificatul medical eliberat de medicul specialist, alte acte medicale doveditoare ale bolii, fişa medicală sintetică eliberată de medicul de familie, aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS