6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de inimi bolnave, o singură poveste: „Ascultă-ți inima!“

Sute de inimi bolnave, o singură poveste: „Ascultă-ți inima!“

Au inimile bolnave și trupurile plăpânde. Dacă îi întrebi de bucurii, încep să ți le numere pe degetele crăpate și își șterg lacrimile cu colțurile basmalelor. Își sprijină bătrânețile și durerea în toiege pe care le poartă după ei cu mare grijă. În fața medicilor sunt umili, se rușinează și își găsesc greu cuvintele. Aceștia sunt bătrânii din satele noastre.

Sâmbătă și duminică, cel mai apreciat proiect derulat de Fundația Gazeta de Sud, caravana medicală „Ascultă-ți inima!“, a făcut popas în comuna Plenița.
Locuitorii comunei și bătrânii internați în centrul medico-social din localitate au beneficiat de consultații gratuite și analize de laborator oferite în cadrul proiectului umanitar.

Pacienți mulți, posibilități puține

Cabinetul medical mobil a fost vizitat de peste o sută de pacienți în cele două zile ale acțiunii. Dintre aceștia, doar câțiva au mai fost vreodată consultați de un medic specialist. Chiar și în cazul lor, timpul și-a spus cuvântul, iar pentru un bolnav de inimă, timpul trecut de la consultul de specialitate poate să facă diferența între viață și o condamnare necruțătoare. O inimă bolnavă trebuie monitorizată și ascultată măcar o dată pe an. Tratamentul trebuie adaptat evoluției stării de sănătate. La sat, însă, traiul se țese în jurul unor realități potrivnice. Lipsesc banii, lipsesc posibilitățile, lipsește perspectiva. La orele prânzului, pacienții din sala de așteptare socoteau deja ceasurile pe care ar fi putut să le petreacă pe câmp. Pentru mulți, caravana „Ascultă-ți inima!“ a reprezentat singura posibilitate de a fi consultați de un specialist. Deplasarea la Craiova nu a fost niciodată o opțiune.

Medicul specialist – un lux pentru oamenii de la sate

Aflată deja în a doua etapă, campania „Ascultă-ți inima!“ se desfășoară printr-o serie de acțiuni adresate, în special, pacienților aflați în situații de risc. În această etapă, proiectul își propune să investigheze și să monitorizeze pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, în scopul identificării anumitor factori de risc și boli asociate. „În această a doua etapă ne dorim să țintim acei pacienți deja diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare sau care prezintă simptomatologie. Asta deoarece ne confruntăm cu situații în care mulți bolnavi nu au ajuns niciodată la un consult de specialitate sau au fost văzuți de un cardiolog în urmă cu ani de zile. Cu toate acestea, urmează scheme de tratament pe care medicii de familie le prescriu bazându-se pe flerul personal, experiență și câteva investigații de bază pe care le pot realiza în cabinetele și centrele de permanență din sat. Vă puteți da seama că tabloul este incomplet. Vorbim un puzzle din care lipsesc multe piese esențiale. Vitale, am putea spune, iar proiectul nostru vine să completeze această imagine și să ajute, în acest fel, atât pacientul, cât și medicul de familie. Pe de altă parte, pe termen lung, acțiunile acestea vor avea impact în scăderea numărului de pacienți care ajung în urgență, în stadii extrem de avansate ale bolilor și cu o mulțime de afecțiuni asociate insuficiențelor cronice“, a declarat Cristina Nanău Oprea, vicepreședintele Fundației Gazeta de Sud.
Proiectul „Ascultă-ți inima!“ este finanțat de Ford România, prin latura filantropică a companiei – Ford Fund. De aceea, acțiunile medicale sunt sprijinite de medici și asistenți medicali voluntari din cadrul Ford România. Acestora li s-au alăturat studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și medici cardiologi și medici rezidenți de la Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova. „Am dorit să schimbăm felul în care se desfășoară campania și să putem asigura pacienților o parte din analizele uzuale: glicemie, colesterol și creatinină, dar și analize specifice patologiilor cardiovasculare, în special insuficienței cardiace. În felul acesta, urmărim comorbiditățile care apar în cazul insuficienței cardiace. Vorbim despre patologia degenerativă și afecțiunile asociate: diabet, valori crescute ale glicemiei, insuficiențe renale. Obiectivul nostru este acela de a realiza o prevenție secundară și o evaluare a pronosticului și comorbidităților. Deoarece acțiunea a fost mult mai complexă și a implicat servicii medicale suplimentare față de prima etapă, ne-am bucurat să avem susținerea studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și ajutorul medicilor rezidenți pe Clinica de Cardiologie“, a menționat Elvira Fărcășanu, medic cardiolog.

„Ascultă-ți inima!“, povestea spusă în cifre

Proiectul „Ascultă-ți inima!“ a demarat în octombrie 2016. De atunci, caravana medicală a poposit în 13 comune doljene. Peste 2.000 de pacienți au beneficiat de serviciile medicale gratuite oferite în cadrul proiectului. Zeci de pacienți au fost programați la Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență pentru investigații suplimentare și alte servicii specifice afecțiunilor de care suferă. 110 pacienți din Plenița au beneficiat de analize gratuite de laborator. Caravana va ajunge în 15 – 16 iulie în comuna Goicea, acolo unde se așteaptă vizita a cel puțin 100 de pacienți luați în evidențele medicilor de familie cu afecțiuni cardiovasculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS