Finanțarea Terapiei Intensive de la „Victor Babeș“, în aşteptare

Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova a fost redeschis pe 20 februarie, pe cheltuiala unității (Foto: arhiva GdS)
Autori


Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova nu a primit nici până acum un răspuns oficial de la Ministerul Sănătății cu privire la includerea în programul de finanțare a Secției de Terapie Intensivă, cu toate că ultima ședință a colectivului de lucru AP-ATI din cadrul ministerului, în care se iau astfel de decizii, a avut loc pe 4 aprilie. Într-un răspuns oferit GdS după 34 de zile, MS spune că a avizat favorabil cererea spitalului de includere în programul de finanțare, dar nu precizează nimic de data la care va fi semnat și ordinul de ministru.

Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova dispune, din anul 2011, de un Compartiment de Terapie Intensivă cu zece paturi, dotat și amenajat la standarde europene de Ministerul Sănătății (MS), însă acesta a stat sub lacăt mulți ani din cauza lipsei de medici și de finanțare. S-a încercat deschiderea Terapiei Intensive în 2013, însă compartimentul a funcționat numai două luni (ianuarie și februarie), după care a fost închis din aceleași motive. Din 20 februarie 2017, spitalul a șters praful de pe aparatura de peste un milion de euro din dotarea terapiei intensive și a redeschis compartimentul pe cheltuiala unității, însă cu speranța că va primi și o finanțare suplimentară de la minister. De altfel, după ce a rezolvat problema cu personalul medical (au fost angajați la începutul anului doi medici special pentru terapie intensivă), Spitalul „Victor Babeș“ a solicitat ministerului includerea în programul AP-ATI privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI adulți/copii și terapie nou-născuți, prevăzut în Ordinul nr. 447/ 2015.

Cererea unității a fost respinsă la ședința din luna februarie, colectivul de lucru AP-ATI considerând că spitalul de boli infecțioase din Craiova „nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate privind aprobarea includerii în lista unităţilor care derulează programul AP-ATI, conform art. 23 din Ordinul nr. 447/ 2015“. Articolul respectiv are ca primă condiție asigurarea sistemului de gardă pentru anestezie și terapie intensivă și aici nu s-ar fi încadrat spitalul, pentru că restul criteriilor se referă la dotarea minimală, iar aceasta există încă de la înființarea compartimentului de terapie intensivă.

Terapia consumă lunar 200.000 de lei, spitalul așteaptă un semn de la minister

Spitalul s-a ales, totuși, cu promisiunea că la următoarea întrunire a colectivului de lucru AP-ATI va fi obținut acordul pentru intrarea în programul de finanțare a terapiei intensive. Dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și coordonator al programului AP-ATI, susținea că totul ar fi doar o simplă formalitate, motiv pentru care și următoarea ședință a colectivului AP-ATI (care are loc o dată pe trimestru) a fost stabilită în prima lună a trimestrului următor. Numai că, după ședința din aprilie, Ministerul Sănătății nu a mai dat nici un semn spitalului de boli infecțioase din Craiova. „În timpul ședinței din aprilie am fost sunată și întrebată de linia de gardă. Am confirmat că ea există de când am redeschis terapia intensivă și am trimis și copii după contractele medicilor. Nu știu însă și ce decizie s-a luat, pentru că până acum nu am primit nici un răspuns oficial de acceptare sau respingere a cererii noastre“, susține Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova. Aceasta a mai precizat că luna trecută, când ministrul sănătății a vizitat șantierul de la noul spital municipal al Craiovei, construit chiar în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, demnitarul i-ar fi transmis că ar mai trebui semnat doar ordinul de includere în program. De atunci însă, ministerul nu ar mai fi dat nici un semn.

Între timp, funcționarea terapiei intensive devine tot mai costisitoare, cheltuielile lunare cu personalul medical, aparatura, medicamentele și materialele sanitare ajungând la circa 200.000 de lei, potrivit conducerii unității. Banii provin din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pentru funcționarea întregului spital. „În ritmul acesta nu știu cât vom mai putea continua. Am avut un an foarte dificil, în care s-au cheltuit foarte mulți bani, mult mai mult decât era prevăzut, dar au fost epidemiile de rujeolă, scarlatină, plus alte cazuri de boli de natură infecțioasă, iar spitalul a fost mereu plin. Am făcut o analiză după primele șase luni și am constatat că am tratat peste 1.800 de pacienți, în condițiile în care în 2016 am avut circa 2.300 de pacienți tot anul. Am avut 11 milioane de lei de la CAS Dolj și noi am tratat cazuri de 22 de milioane de lei. Numai terapia intensivă consumă circa 200.000 de lei lunar din banii spitalului. Noi o mai putem ține în funcțiune, dar dacă nu se obține și finanțare separată la un moment dat vor începe problemele“, a mai afirmat Adina Turcu.


MS a avizat favorabil cererea de includere în program

Dacă spitalul așteaptă încă un răspuns oficial de la minister, pentru a ști ce va face pe viitor, GdS a primit un răspuns, e drept, după mai mult de 30 de zile, termenul maxim stabilit de lege. GdS a întrebat Ministerul Sănătății, pe 23 mai, în baza Legii nr. 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ce decizie s-a luat la ședința din luna aprilie a comitetului de lucru AP-ATI cu privire la includerea terapiei intensive de la „Victor Babeș“ în programul de finanțare. Pe 8 iunie, ministerul ne-a transmis însă că informația nu poate fi oferită în zece zile și că ea va fi furnizată în termenul maxim prevăzut de lege, 30 de zile.

Răspunsul a venit abia luni, după 34 de zile, și este cât se poate de succint. „Pe 4.04.2017 la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc întâlnirea colectivului de lucru CL AP-ATI, care a evaluat şi a avizat favorabil cererea de includere în program, spitalul urmând să fie inclus în lista unităților care derulează AP-ATI“, a comunicat ministerul. Nici un cuvânt însă despre data la care va fi semnat ordinul de ministru și nici despre cea privind obținerea finanțării, deși GdS a solicitat și aceste informații. „Vom merge, miercuri (astăzi – n.r.), la minister, pentru a afla mai multe detalii. Vă repet că noi nu am primit nimic oficial până acum. Să vedem când apare ordinul de ministru și când vor veni și banii“, a spus managerul Adina Turcu.

De unde s-ar mai putea obține finanțare pentru terapia intensivă

Spitalul de Boli Infecțioase ar mai putea primi o finanțare în plus pentru terapia intensivă și de la CAS Dolj, din acel procent de 1% care se acordă pentru secțiile și compartimentele de terapie intensivă din județ. Condițiile de eligibilitate sunt însă destul de greu de îndeplinit, mai ales după nici șase luni de funcționare. „Spitalul trimite toate cazurile rezolvate care au trecut prin terapie intensivă la Școala Națională și trebuie să se încadreze într-o mediană bine stabilită. Există o formulă de calcul complexă și niște condiții medicale care trebuie îndeplinite de spital. Prima regulă este ca terapia intensivă să funcționeze, apoi se poate încadra la finanțare, dar în nici un caz din primul trimestru“, au explicat reprezentanții CAS Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 iunie 2017

Actualitate

» Meteorologii iau în calcul emiterea unui Cod Roșu de caniculă în Oltenia și Muntenia; sunt posibile temperaturi de până la 43 de grade
» Trump a acceptat invitația lui Macron de a participa la ceremoniile de Ziua Franței
» UE ar putea fi nevoită să introducă taxe comunitare după Brexit
» Senatul a adoptat două proiecte importante pentru UDMR, înainte cu o zi că UDMR decidă ca votează guvernul
» Viitorii miniștri vor fi audiați joi în comisii; la ora 15,00 se reunește Parlamentul pentru a valida Guvernul
» Dosarul ASF-Carpatica: Dan Radu Rușanu și Laura Chițoiu – achitați
» Dan Voiculescu, achitat în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS. Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
» PSD a votat structura Guvernului. Nume noi la Finanțe, Economie, Apărare, Cultură, Educație
» Alexandru-Mihai Ghigiu, numit în funcția de secretar general al Guvernului
» Surse: Liviu Pop – noul ministru al Educaţiei, Mihai Fifor – ministrul Economiei, baronul de Buzău Marcel Ciolacu – vicepremier
» Parlamentul a validat noi membri în comisiile de control SIE și SRI
» Klaus Iohannis a promulgat Legea salarizării
» Măsuri de circulație pe calea ferată până pe 2 iulie
» ANAF demarează acțiunea “Litoralul”
» Ministerul Justiţiei a prelungit termenul până la care pot fi trimise propuneri de modificare ale celor patru coduri

Local

» Elevii generației de aur – „Sunt nume de care veți mai auzi“

Dolj

» Zeci de copii şi tineri doljeni, consumatori de droguri
» Sute de absenți și doi eliminați la bacalaureat
» Tariful de depozitare a gunoiului la Mofleni, majorat cu doi euro
» Birocrația și Water Park-ul, provocările Primăriei Craiova
» S-a trezit primăria: parcările de pe Calea Bucureşti, în reabilitare
» Capotescu rămâne încă 30 de zile în arestul IPJ Dolj
» Directoarea Dijmărescu, avertisment pentru conflict de interese
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Reprezentanţi ai medicinei alternative şi nutriţionişti s-au întâlnit la evenimentul „Prima bogăție a omului este sănătatea”
» 5 de 10
» În august facem baie în Water Park?
» Bacul, ziua a doua
» Restricţii de viteză din cauza caniculei la mai multe trenuri care traverează judeţele Dolj şi Olt
» Craiova: Puncte de prim-ajutor funcţionale în perioada codului portocaliu de caniculă
» Craiova: Strada A.I. Cuza va fi modernizată în această vară
» Bacalaureat 2017: Elevii au susţinut proba scrisă la matematică sau istorie

Gorj

» Directorul DGASPC Gorj, tras pe linie moartă
» Romanescu, uns primar la Târgu Jiu
» Anchetă la Şcoala Ajutătoare pentru posibile abuzuri sexuale între minori
» Criză de apă la Târgu Jiu
» Actorul Horațiu Mălăele va primi distincția “Gorjeanul Anului”
» Gorj: Seminar despre şansele la angajare ale persoanelor cu handicap
» Şedinţă de urgenţă pentru salvarea sportului din Gorj
» Pregătiri pentru vizita a sute de turişti polonezi la Târgu-Jiu şi pe Transalpina

Mehedinţi

» Atelierul de sobe

Sport

» Pugiliștii craioveni, în pregătire la Brezoi pentru Campionatul European
» Hai cu transferurile!
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, învinsă la limită de campioana Bulgariei
» Tenis (f): Simona Halep, calificată în optimi la Eastbourne
» Fotbal / Burleanu îl ține la distanță pe Christoph Daum
» Fotbal / Alexandru Maxim s-a transferat la Mainz

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Inspire Cinema Craiova în perioada 30 iunie – 6 iulie

Top