400 de nașteri într-o lună la Spitalul „Filantropia“ Craiova

În luna mai, 400 de mame și-au adus pe lume copiii în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ (Foto: Lucian Anghel)


Aproape 400 de copii au văzut lumina zilei în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova luna trecută.

Săptămâna trecută, aici erau 87 de micuți, dintre care 36 de prematuri. În ultima perioadă, numărul de nașteri de la Spitalul „Filantropia“ s-a dublat. Începând cu 1 mai, blocul operator din cadrul Maternității Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost închis pentru renovare, astfel că toate nașterile s-au mutat la Spitalul Nr. 2.

Are doar 660 de grame și se luptă să trăiască. Stă într-unul din incubatoarele Secției de Neonatologie de la Spitalul „Filantropia“ Craiova. O doctoriță îl monitorizează atent. Zâmbește și ne spune că micuțul o să trăiască cu puțin noroc. Stă conectat la aparate și îi sunt injectate tot felul de substanțe care să îl ajute. Ca el, copii născuți prematur, mai sunt în spital încă 35. Mămicile intră, rând pe rând, să îi vadă. În Secția de Neonatologie e liniște. Cadrele medicale vorbesc în șoaptă. Din când în când se mai aude câte un plânset de bebeluș. Copiii prematuri vin pe lume fără prea multe șanse. Viața lor depinde de profesionalismul medicilor, dar și de aparatura din clinică. Medicii nu se plâng, au opt incubatoare performante, dar finanțarea pe care o primesc este la limită.

„Ne descurcăm destul de greu“

În ultima perioadă, numărul de nașteri de la Spitalul „Filantropia“ s-a dublat. Unitatea medicală are însă nevoie de finanțare pe măsură. (Foto: Lucian Anghel)

În ultima perioadă, numărul de nașteri de la Spitalul „Filantropia“ s-a dublat. Unitatea medicală are însă nevoie de finanțare pe măsură. (Foto: Lucian Anghel)

De la începutul lunii și până acum, aici s-au născut 280 de copii. De când blocul operator din cadrul Maternității Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost închis temporar pentru renovare, numărul nașterilor aproape s-a dublat la Spitalul Nr. 2.

„Acum sunt 87 de copii, dintre care 36 prematuri. Ne descurcăm destul de greu. Numărul nașterilor aproape s-a dublat. Aveam, în medie, 180-200 de nașteri lunar, acum avem aproape 400. Am făcut protocoale și la nivel de spital, și la nivel de Direcție de Sănătate Publică, pentru a fluidiza accesul pacientelor. Practic, în prezent, Spitalul «Filantropia» funcționează doar ca Maternitate. Nu mai primim altă patologie genitală sau monitorizare de sarcină. Toate cazurile sunt trimise la Spitalul Județean și, în momentul în care se impune, nașterea se mută la la noi. Ne-am organizat și pe ambele etaje la noi se primesc femeile care nasc“, spune dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.

„Colaborăm și cu medicii de la Spitalul Județean“


Volumul de muncă este acum foarte mare în Maternitatea Spitalului „Filantropia“. De aceea, numărul gărzilor a fost dublat cu medicii rezidenți din anii terminali. „Colaborăm și cu medicii de la Spitalul Județean și dacă avem nevoie de informații medicale legate de pacientele care vin la noi discutăm, le solicităm ajutorul. Au fost medici de acolo care au participat la nașteri. Uneori sunt situații speciale și este important să fie și medicul care a urmărit sarcina în momentul în care femeia vine să aducă pe lume copilul la noi în spital. Există un protocol de colaborare și în momentul în care garda îi solicită, ei vin și iau parte la actul nașterii“, explică dr. Lorena Dijmărescu.

„Secția de Terapie Intensivă pentru nou-născuți nu primește bani de la stat“

Finanțarea pe care Spitalul „Filantropia“ o primește pentru Maternitate este la limita supraviețuirii. Pentru copiii prematuri care petrec o perioadă destul de lungă în Secția de Neonatologie, cheltuielile sunt foarte mari. Doar pentru un singur prematur se cheltuiesc zilnic aproape 5.000 de lei. Secția de Terapie Intensivă pentru nou-născuți nu primește deloc finanțare pentru că programele prin care aceste secții primeau bani au fost întrerupte. „Probleme sunt cu copiii prematuri. Noi înainte, fiind maternitate de grad inferior maternității de la Spitalul Județean, nu primeam copiii sub un kilogram și jumătate. În condițiile actuale, îi primim aici. Aparatura necesară există pentru că Secția de Neonatologie a fost echipată în ultimul timp. Am avut nevoie de puține lucruri pe care le-am luat de la Spitalul Județean, însă, în Neonatologie, cheltuielile sunt foarte mari. Secția de Terapie Intensivă pentru nou-născuți nu primește bani de la stat. Existau niște programe care nu mai funcționează, nu știm de ce, pur și simplu au fost întrerupte. Acum nu primim nici un ban, luăm din alte secții și acoperim cheltuielile și aici“, explică directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.

„Au fost zile în care am avut 115 copii în spital“

În Secția de Neonatologie s-a dublat numărul de ture. Asistentele și-au schimbat contractele pe perioadă temporară pentru a suplini deficitul de personal creat prin numărul mare de copii. „Practic, am dublat numărul de ture. Acum avem cinci medici titulari și doi cu contrat cu gărzi în Neonatologie. Au fost zile în care am avut 115 copii în spital. O mare parte din nașteri sunt fără probleme și externarea se poate face în condiții de siguranță la trei zile. În principiu, mămicile nu trebuie să cumpere nimic. Sunt doar situații de criză, într-o zi în care volumul de muncă este foarte mare, materialele sanitare se epuizează și poate sunt mici disfuncționalități“, spune dr. Lorena Dijmărescu.

Pentru că numărul pacientelor și al aparținătorilor care ajung în Spitalul Nr. 2 a crescut foarte mult, conducerea unității medicale a restricționat accesul în spital pentru a reduce incidentele și infecțiile intraspitalicești. „Cerem aparținătorilor să înțeleagă că nu se poate intra oricând și oricum în spital. Trebuie să respectăm niște reguli de siguranță. Când vin aparținători cu ținută de stradă, riscul de infecții este destul de mare“, conchide dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal „Filantropia“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 iunie 2017

Actualitate

» Lansare de carte la „Aman“
» Iohannis: Il desemnez pe Mihai Tudose ca viitor premier. Această criză politică dăunează grav României
» Fostul soţ al Olguţei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, propus prim-vicepreşedinte al ASF de către PSD
» Dan Barna, USR: Dacian Cioloş ar fi o soluţie pentru a prelua guvernarea
» PMP l-a propus până la urmă pe europarlamentarul Siegfried Muresan pentru funcţia de prim ministru la consultările de la Cotroceni
» Parchetul General a clasat dosarul Ordonanței de Urgență 13
» Sebastian Ghiţă scapă definitiv de mandatul de arestare din dosarul cu Iulian Bădescu
» Surse: PMP merge la Cotroceni cu variantă de premier: Traian Băsescu
» Lucrări pe Autostrăzile A1 şi A2
» Consultările de la Cotroceni au început. PSD şi ALDE îl propun premier pe Mihai Tudose, PNL merge fără propunere
» Craiova: Clubul de pictură, în Galeriile „Cromatic“
» Ludovic Orban, întâlnire cu liderii partidelor de opoziţie înainte de consultările de la Cotroceni
» Mihai Tudose, nominalizarea PSD-ALDE la funcţia de premier
» Rezultatele la Evaluarea Națională au fost publicate

Publireportaj

» Ateliere meșteșugărești în această vară, organizate la Casa „Băniei“
» Membrii Casual Band, pe scenă și dincolo de ea
» Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, integrare reușită

Local

» Dolj: 200 de absenți și doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului

Dolj

» Povestea covorului oltenesc
» Mihail Genoiu: Stadionul nu o fi gata în vară
» Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Agent de la Penitenciarul Craiova, condamnat definitiv pentru mită
» Drama unui copil crescut de stat
» Se scumpesc apa și canalizarea în Craiova
» Water Park-ul zace-n soare, salvamarii sunt la mare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Tânăr mort într-un incendiu care a cuprins o cultură de grâu
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în apropierea hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu
» Dolj: 38 de incendii de vegetaţie stinse de pompieri în ultimele 3 zile

Gorj

» Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, condus de un director interimar
» O nouă piaţă de legume-fructe la Târgu Jiu
» Noul primar al municipiului Târgu Jiu depune mâine jurământul
» IDP a câștigat licitația pentru reabilitarea podului de la Turcinești
» Gorj: Cinci persoane depistate că munceau la negru
» CNAIR a recepţionat lucrările de reabilitare a sectorului Rovinari – Bumbeşti Jiu din DN 66
» Gorj: Un elev eliminat şi 141 absenţi la Bacalaureat
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Olt

» Olt: Doi eliminați de la prima probă a Bacalaureatului 2017

Vâlcea

» Vâlcea: Arme şi muniţie confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiștii de investigare a criminalității economice

Sport

» Campionii lui Cimpoeru, locul doi la Kinder Cup Constanța
» Atleții craioveni, pe podium la mai multe competiții
» Fitness / Anca Bucur a câștigat pentru a cincea oară titlul de Miss Fitness Universe
» Simona Halep – Ying Ying Duan, în turul II al turneului de la Eastbourne

Bani & Afaceri

» În Oltenia apar firme precum ciupercile după ploaie

Educatie

» 69,97% dintre elevii din Dolj au promovat evaluarea națională
» A început o nouă etapă de înscrieri la grădiniță
» Dolj: 11 medii de zece la Evaluarea Națională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top