Cancerul de col uterin depistat la timp se tratează

Medicii au discutat luni la Direcția de Sănătate Publică Dolj despre problema cancerului de col uterin


România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat. Din luna aprilie, vaccinul împotriva HPV este gratuit pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.  

Peste 2.000 de românce mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulază programul național de prevenție a cancerului de col uterin.

„SJU Craiova face parte din programul național de prevenție a cancerului de col uterin, de la sfârșitul anului 2012. În această perioadă au fost testate aproximativ 50.000 de femei. Problema este că în ultima perioadă am observat o relaxare din partea medicilor de familie, a noastră, dar și a femeilor de a merge să facă astfel de teste de depistare. Noi avem contract cu medicii de familie care informează femeile să vină la noi pentru recoltarea probelor necesare stabilirii diagnosticului. Depistarea la timp se face prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, dar, din păcate, puține femei fac acest test“, a spus Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

„De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“

În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj figurează peste 1.800 de paciente care suferă de cancer de col uterin. Multe dintre ele sunt diagnosticate în Secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. „Săptămânal avem cam trei femei care ajung în secție cu cancer de col în stadiu extrem de avansat. Ele nu ajung în spital prin programul de secreening, ci din cauza complicațiilor bolii. Tot în fiecare zi vin câte două-trei paciente cu leziuni incipiente. A crescut foarte mult numărul femeilor cu stadii incipiente de cancer de col uterin“, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, coordonatorul Unității Regionale Sud-Vest din Programul național de screening pentru cancerul de col uterin.

Programul de prevenție al cancerului de col se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program. „În mod normal, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie în ziua în care sunt născute pentru a efectua testul. Unele sunt chemate de medicii de familie, dar numai jumătate din medicii de familie din Oltenia au acceptat să fie angrenați în program, din cauza birocrației excesive, superficialității și altor cauze. De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“, susține prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

„60% din medicii de familie din Dolj s-au implicat în screeningul cancerului. Este o cifră inacceptabilă”


Medicii de familie doljeni susţin că puține femei vin la control atunci când nu le doare nimic. Cei care lucrează în mediu rural spun că o problemă apare în momentul în care femeile trebuie să meargă cu formularul eliberat de medicul de familie la un cabinet care să recolteze probe. „60% din medicii de familie din Dolj s-au implicat în screeningul cancerului. Este o cifră inacceptabilă, birocrația este cea mai mare problemă. O mică parte din femei vin să întrebe de testul Babeș-Papanicolau. Noi când avem o pacientă care vine pentru altă patologie o informăm și asupra acestor teste. Problema pe care eu o întâmpin în mediul rural este că, după ce fac consiliere și eliberez fișa, pacienta trebuie să se deplaseze în Craiova să i se recolteze probe. Aici ar trebui să se găsească o soluție prin programul de screening, astfel încât femeile să fie încurajate. Atunci, cu siguranță vom avea un număr mai mare de femei care o să apeleze la screening“, a declarat dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie în comuna Sadova.

Vaccinul HPV este gratuit

Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Din luna aprilie, vaccinul HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani pot beneficia gratuit de vaccin. Până acum, părinții care doreau imunizarea fetițelor lor trebuia să cumpere vaccinul, care costa în jur de 600 de lei. „Părinții trebuie să se adreseze medicului de familie, care solicită Direcției de Sănătate Publică vaccinul gratuit“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.

Alte state au reușit să scadă mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin prin campanii de informare și teste de prevenție. Din acest motiv, Carmen Ungurean, coordonatorul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin desfăşurat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), și Merck Sharp&Dohme (MSD) România derulează campania de conștientizare asupra cancerului de col uterin intitulată „Protejează-i aripile!“.

„50% dintre femei nu și-au făcut nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase“

Dr. Carmen Ungurean spune că în România cancerul de col este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârsta activă. „Nouă din zece femei din Oltenia declară că au auzit de cancerul de col uterin. Patru din zece femei din Oltenia au fost informate de medicul de familie sau de medicul ginecolog, și tot patru din zece femei nu știu că aceasta este principala cauză de deces la femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani. 55% din oltence nu au auzit de infecția cu virus HPV, iar 50% dintre femei nu și-au făcut nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea infecției cu HPV. Se estimează că la femeile între 30 și 45 de ani este nevoie de trei testări periodice pentru a reduce cu până la 50% incidența cancerului de col uterin. Statele nordice au redus incidența cancerului de col uterin. Ei numără decesele pe degetele de la două mâini și fiecare deces este considerat un eșec al profesioniștilor implicați în prevenție cancerului“, a explicat dr. Carmen Ungurean. Dacă este depistat la timp, tratamentul cancerului este minimal, costă cam 500 de euro pentru o pacientă, în comparație cu 50.000 de euro pentru cazurile grave, spun medicii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 mai 2017

Actualitate

» Guvern: Granturi de cercetare pentru tinerii absolvenți de liceu care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale
» Plafonul programului Prima Casă ar urma să fie majorat cu circa 500 de milioane de lei
» Guvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA
» China: Fostul şef al Biroului de Statistică a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru mită
» Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice
» Legea privind RCA, promulgată de președintele Iohannis
» Minivacanța de Rusalii aduce vreme în general caldă, dar și intervale de instabilitate atmosferică în special după-amiaza
» Best of Craiova – secțiune permanentă în site-ul Alege TV și pe www.gds.ro
» Grindeanu: O hotărâre privind desecretizarea arhivei SIPA, pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern
» Atenţionare de călătorie în Bulgaria: Se opreşte circulația rutieră prin tunelul Vitiniya
» Pilonul II de pensii a ajuns la active nete gestionate de 35,1 miliarde lei, după nouă ani de activitate
» Kabul: Cel puţin 80 de morți și 350 de răniți, după explozia unei maşini
» Curtea de Apel Bucureşti a amânat sentinţa definitivă în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, în care sunt judecaţi Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir
» Gabriel Oprea i-a anunțat pe parlamentari că nu vine la comisia de anchetă

Publireportaj

» Adrian Prisnel: Craiova poate fi raiul investitorilor serioși

Local

» Craiova: Asociația Vasiliada lansează campania socială „Să crești mare!”

Dolj

» „Frozen- Regatul de gheață“, un show care i-a lăsat pe micuți cu ochii în soare
» Calificată din primul an de liceu la Cupa Mondială a Fizicii
» Peste 7.000 de pensionari din Dolj solicită bilete de tratament
» Peste 7.000 de pensionari din Dolj solicită bilete de tratament
» 19 absolvenţi de liceu, premiaţi de World Vision
» 19 absolvenţi de liceu, premiaţi de World Vision
» Primii militari polonezi sosesc la Craiova pe 1 iunie pentru a se alătura brigăzii multinaţionale NATO din România
» Craiova: Angajaţii ISU Dolj au oferit cadouri copiilor
» Dolj: Echipa pirotehnică a ISU a distrus muniţia neexplodată şi asanată de pe teritoriul judeţului
» Craiova: Acrobaţii aeriene, zbor cu balonul şi salturi cu paraşuta la “Ziua Porţilor Deschise” de la Aerodrom
» Craiovenii din Valea Roșie, deranjaţi de praful provenit de la demolarea unei mori (VIDEO)
» Peste 7.300 de cereri pentru acordarea de bilete de tratament, la CJP Dolj
» Elevii craioveni au obţinut 110 premii la olimpiade, în anul şcolar trecut
» Craiova: Trasee ale autobuzelor RAT deviate în data de 1 iunie
» UPDATE Craiova: Bărbat rănit pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul Decebal
» Dolj: Târguri de adopții la Adăpostul canin Breasta, în fiecare sâmbătă din luna iunie
» Craiova: Consultaţii gratuite în piaţa „William Shakspeare“
» Craiova: Au început înscrierile pentru locurile de vânzare a pepenilor
» Dolj: O şoferiţă s-a răsturnat cu maşina la ieşirea din Coşoveni

Gorj

» Augustin Malacu, noul şef al ISU Gorj
» Gorj: CEO vrea profit în anul 2017
» Gorj: Poliţistul acuzat de mită şi-a recunoscut toate faptele
» Gorj: Bugetul CEO, aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi
» Gorj: Bărbat reţinut pentru incendierea unei anexe gospodăreşti
» Gorj: Angajat al CEO, reţinut pentru furt

Olt

» Olt: “Vacanță în siguranță”, ultima lecție de educație rutieră din viața de polițist
» Olt: Protest al funcţionarilor APIA

Sport

» Fotbal / Alb-albaștrii se simt pregătiți să ridice trofeul la Under 17
» Fotbal / S-au stabilit disputele din barajul pentru promovarea în Liga a III-a
» Fotbal / România U18, victorioasă cu Muntenegru U18
» Fotbal / România, scoasă la tablă de Macedonia la Under 17
» Cîrstea, Olaru şi Mergea vor juca miercuri în proba de dublu la Roland Garros
» Fotbal / Alb-albaștrii joacă în turul trei preliminar al Ligii Europa

Magazin

» 30 de beneficii ale renunţării la fumat

Top