8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de col uterin depistat la timp se tratează

Cancerul de col uterin depistat la timp se tratează

Medicii au discutat luni la Direcția de Sănătate Publică Dolj despre problema cancerului de col uterin
Medicii au discutat luni la Direcția de Sănătate Publică Dolj despre problema cancerului de col uterin

România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat. Din luna aprilie, vaccinul împotriva HPV este gratuit pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.  

Peste 2.000 de românce mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulază programul național de prevenție a cancerului de col uterin.
„SJU Craiova face parte din programul național de prevenție a cancerului de col uterin, de la sfârșitul anului 2012. În această perioadă au fost testate aproximativ 50.000 de femei. Problema este că în ultima perioadă am observat o relaxare din partea medicilor de familie, a noastră, dar și a femeilor de a merge să facă astfel de teste de depistare. Noi avem contract cu medicii de familie care informează femeile să vină la noi pentru recoltarea probelor necesare stabilirii diagnosticului. Depistarea la timp se face prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau, dar, din păcate, puține femei fac acest test“, a spus Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
„De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“

În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj figurează peste 1.800 de paciente care suferă de cancer de col uterin. Multe dintre ele sunt diagnosticate în Secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. „Săptămânal avem cam trei femei care ajung în secție cu cancer de col în stadiu extrem de avansat. Ele nu ajung în spital prin programul de secreening, ci din cauza complicațiilor bolii. Tot în fiecare zi vin câte două-trei paciente cu leziuni incipiente. A crescut foarte mult numărul femeilor cu stadii incipiente de cancer de col uterin“, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, coordonatorul Unității Regionale Sud-Vest din Programul național de screening pentru cancerul de col uterin.
Programul de prevenție al cancerului de col se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program. „În mod normal, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie în ziua în care sunt născute pentru a efectua testul. Unele sunt chemate de medicii de familie, dar numai jumătate din medicii de familie din Oltenia au acceptat să fie angrenați în program, din cauza birocrației excesive, superficialității și altor cauze. De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“, susține prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

„60% din medicii de familie din Dolj s-au implicat în screeningul cancerului. Este o cifră inacceptabilă”

Medicii de familie doljeni susţin că puține femei vin la control atunci când nu le doare nimic. Cei care lucrează în mediu rural spun că o problemă apare în momentul în care femeile trebuie să meargă cu formularul eliberat de medicul de familie la un cabinet care să recolteze probe. „60% din medicii de familie din Dolj s-au implicat în screeningul cancerului. Este o cifră inacceptabilă, birocrația este cea mai mare problemă. O mică parte din femei vin să întrebe de testul Babeș-Papanicolau. Noi când avem o pacientă care vine pentru altă patologie o informăm și asupra acestor teste. Problema pe care eu o întâmpin în mediul rural este că, după ce fac consiliere și eliberez fișa, pacienta trebuie să se deplaseze în Craiova să i se recolteze probe. Aici ar trebui să se găsească o soluție prin programul de screening, astfel încât femeile să fie încurajate. Atunci, cu siguranță vom avea un număr mai mare de femei care o să apeleze la screening“, a declarat dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie în comuna Sadova.

Vaccinul HPV este gratuit

Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Din luna aprilie, vaccinul HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani pot beneficia gratuit de vaccin. Până acum, părinții care doreau imunizarea fetițelor lor trebuia să cumpere vaccinul, care costa în jur de 600 de lei. „Părinții trebuie să se adreseze medicului de familie, care solicită Direcției de Sănătate Publică vaccinul gratuit“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.
Alte state au reușit să scadă mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin prin campanii de informare și teste de prevenție. Din acest motiv, Carmen Ungurean, coordonatorul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin desfăşurat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), și Merck Sharp&Dohme (MSD) România derulează campania de conștientizare asupra cancerului de col uterin intitulată „Protejează-i aripile!“.
„50% dintre femei nu și-au făcut nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase“

Dr. Carmen Ungurean spune că în România cancerul de col este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârsta activă. „Nouă din zece femei din Oltenia declară că au auzit de cancerul de col uterin. Patru din zece femei din Oltenia au fost informate de medicul de familie sau de medicul ginecolog, și tot patru din zece femei nu știu că aceasta este principala cauză de deces la femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani. 55% din oltence nu au auzit de infecția cu virus HPV, iar 50% dintre femei nu și-au făcut nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea infecției cu HPV. Se estimează că la femeile între 30 și 45 de ani este nevoie de trei testări periodice pentru a reduce cu până la 50% incidența cancerului de col uterin. Statele nordice au redus incidența cancerului de col uterin. Ei numără decesele pe degetele de la două mâini și fiecare deces este considerat un eșec al profesioniștilor implicați în prevenție cancerului“, a explicat dr. Carmen Ungurean. Dacă este depistat la timp, tratamentul cancerului este minimal, costă cam 500 de euro pentru o pacientă, în comparație cu 50.000 de euro pentru cazurile grave, spun medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS