10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNouă beneficii ale consumului de citrice

Nouă beneficii ale consumului de citrice

Citricele sunt alegerea potrivită atunci când dorim să ne stimulăm sistemul imunitar – în special pe durata sezonului rece – datorită conţinutului ridicat de vitamina C, dar sunt şi o sursă importantă de nutrienţi şi fibre. Iată nouă motive pentru care ar trebui să includem citricele în dieta noastră alimentară, conform health.com.

1. Sunt o bună sursă de fibre

Femeile ar trebui să consume aproximativ 25 g fibre pe zi, iar citricele sunt alegerea potrivită pentru atingerea acestui obiectiv. O portocală are aproximativ 2,3 grame de fibre, în timp ce o mandarină are 1,6 grame de fibre. Mai mult decât atât, aproximativ două treimi din fibrele conţinute în citrice sunt solubile, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea nivelului de colesterol şi la reglarea nivelului de glucoză. Restul de fibre ce intră în alcătuirea citricelor sunt insolubile, iar acestea ajută la stimularea sistemului digestiv, dând senzaţia de saţietate şi ajutând astfel la scăderea în greutate.

2. Sunt benefice pentru sănătatea inimii

Citricele conţin flavonoide – metaboliți ai plantelor care sunt cunoscuţi pentru reacţia antioxidantă produsă în organism, datorită conţinutului ridicat de vitamina C şi E. Într-un studiu realizat pe pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale de bypass coronarian, cercetătorii au descoperit că antioxidanţii extraşi din grapefruitul roşu au ajutat la scăderea colesterolului rău din organism, precum şi la scăderea nivelului de trigliceride. Astfel, consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C este asociat cu un risc scăzut pentru declanşarea bolilor de inimă.

3. Au un indice glicemic scăzut

Faptul că au un indice glicemic scăzut înseamnă că nu au un conţinut ridicat de zahăr, ca unele sucuri din comerţ. Pe o scală de 1 la 100, o portocală are un indice glicemic de 45, iar un grapefruit – 25. Prin comparaţie, stafidele au un indice de 64, o chiflă albă – 71, iar băutura carbogazoasă Gatorade – 89.

4. Ajută în tratarea răcelii de sezon

Este cunoscut faptul că citricele oferă o doză sănătoasă de vitamina C: o portocală conține 51 mg de vitamina C, un grapefruit – 38 mg, iar o lămâie – 30 mg. Cercetările de specialitate sugerează că vitamina C ar putea reduce simptomele şi severitatea răcelilor.

5. Sunt bogate în potasiu

Deşi majoritatea oamenilor se gândesc la banane când vine vorba despre alimente bogate în potasiu, trebuie menţionat că citricele sunt, de asemenea, o sursă importantă din acest mineral, important pentru reglarea nivelului de fluide din organism, precum şi a echilibrului de minerale ce ajută la restabilirea contracțiilor musculare. Potasiul reglează şi cantitatea de sare din organism şi ajută la eliminarea sodiului. Consumul de alimente bogate în potasiu ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 21%, sunt de părere specialiştii.

6. Citricele ajută organismul să absoarbă nutrienţii ce intră în alcătuirea altor alimente consumate

„Vitamina C stimulează viabilitatea catechinelor, antioxidanţii sănătoşi din ceaiul verde“, este de părere Wendy Bazilian, jurnalistă în domeniul nutriţiei. Citricele ajută organismul să absoarbă mai bine fierul, un mineral deosebit de important pentru sănătatea sistemului imunitar, şi ajută organismul să producă celule roşii în sânge. Jurnalista recomandă consumul de citrice în asociere cu o dietă pe bază de alimente bogate în fier, precum salatele, peştele şi carnea albă, pentru a maximiza beneficiile lor nutritive.

7. Ne hidratează

Atât castraveţii, pepenele roşu, roşiile, cât şi citricele au un conţinut ridicat de apă: o portocală conţine 87% apă, iar un grapefruit 88%. Consumul de alimente bogate în apă ne ajută să avem un organism hidratat care funcţionează în mod corespunzător. Este important de menţionat că alimentele cu un conţinut ridicat de apă produc senzaţia de saţietate şi alcătuiesc o masă săracă în calorii.

8. Menţin sănătatea pielii

Un alt motiv pentru suplimentarea dietei alimentare cu citrice este contribuția pe care aceste fructe și-o aduc la sănătatea pielii. Vitamina C joacă un rol important în producerea de colagen, ce ajută la menţinerea fermităţii pielii şi previne apariţia ridurilor.

9. Ajută la scăderea în greutate

Citricele sunt sărace în grăsimi, săruri de sodiu şi calorii, ceea ce le face o componentă de bază în dieta alimentară de slăbit. Nivelul crescut de vitamina C în organism a fost asociat, în cadrul studiilor de specialitate, cu un indice redus de grăsime corporală şi cu scăderea circumferinței în talie.
www.medlive.hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS