10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCampanie de consultații gratuite de dermatologie - Ești sigur că este doar o aluniță?

Campanie de consultații gratuite de dermatologie – Ești sigur că este doar o aluniță?

Ești sigur că este doar o aluniță? Iată care este întrebarea pe care o adresează craiovenilor compania Ford România și Fundația Gazeta de Sud, ca prefață a unei campanii medicale organizate în scopul prevenției și depistării cancerului de piele. Proiectul va avea startul în 20 mai și va continua în fiecare sâmbătă și duminică, timp de patru weekenduri consecutive. Campania este găzduită de Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova și oferă consultații gratuite de dermatologie craiovenilor care vor să își testeze sănătatea pielii.

Oltenia este regiunea în care sunt depistate în fiecare an cele mai multe cazuri de cancer de piele. Statisticile arată îngrijorător, iar numărul pacienților care suferă de această afecțiune crește de la un an la altul. La sfârșitul anului 2016, conform datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică, peste 1.300 de doljeni fuseseră diganosticați cu cancer de piele. Soarele, dar și predispoziția genetică sunt principalele cauze.
În acest context, Ford România și Fundația Gazeta de Sud demarează una dintre cele mai importante acțiuni medicale pentru regiunea noastră. Examinarea unei alunițe suspecte poate face diferența între viață și moarte, iar prevenția reprezintă o prioritate asupra căreia proiectul dorește să atragă atenția și să conștientizeze craiovenii care vor trece pragul Teatrului Național pe perioada derulării campaniei.

„Autoexaminarea este primul și cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru noi înșine, urmat, bineînțeles, de vizita la medic, atunci când o aluniță ridică un semn de întrebare. Există câteva lucruri pe care pacienții trebuie să le aibă în vedere atunci când se autoexaminează. Este așa-numita schemă ABCDE. Adică trebuie urmărite asimetrii (A) la nivelul alunițelor. O aluniță fără risc pentru sănătate este simetrică, o jumătate seamănă cu cealaltă. Mai apoi, urmărim conturul, așa-numitele borders (B), care trebuie să fie regulat, bine definit. C face referire la culoare, care la o aluniță sănătoasă este uniformă, unică. Iar D indică dimensiunea aluniței. Orice aluniță cu diametrul mai mare de 6 mm trebuie văzută de un medic specialist. Iar ultimul indiciu este evoluția (E). Dacă o aluniță își schimbă dimensiunea, culoarea sau forma, trebuie evaluată de un medic specialist“, a precizat dr. Simona Ianoși, reprezentant al Centrului Medical Dr. Ianoși, partener în cadrul proiectului.

Craiovenii care doresc să își evalueze alunițele și să primească sfatul medicilor dermatologi sunt așteptați în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 16.00, în perioada 20 mai – 11 iunie. Ei vor beneficia de dermatoscopii gratuite, dar și de consiliere oferită de medicii prezenți în cadrul acțiunii. Dermatoscopia este o metodă rapidă și neinvazivă de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii. Este nedureroasă și se realizează cu ajutorul unui aparat ce poartă numele de dermatoscop.

„Odată ce am văzut statisticile și ne-am consultat cu medicii specialiști cu privire la gravitatea acestei boli, am înțeles că este absolut necesar să organizăm o astfel de campanie. Nu cred că sunt mulți cei care conștientizează situația. Recunosc ca eu nu știam că Oltenia este zona cu cea mai mare incidență a cancerului de piele. Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să transmitem mesajul acestei campanii către cât mai mulți oameni. Grație partenerilor noștri de la Ford România putem să oferim consultații craiovenilor și sperăm ca ei să vină într-un număr cât mai mare. Mulțumim și Teatrului Național «Marin Sorescu» pentru că ne găzduiește și sprijină acest proiect“, a adăugat Cristina Nanau Oprea, vicepreședinte al Fundației Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS